Menü

Miért veszélyes a kutyától kapott puszi?

Ahogy minden kutyaimádó tudja, bármikor kaphatunk kedvenc szőrös barátunktól egy nyálas puszit az arcunkra. Az orvosok és virológusok (vírusokkal foglalkozó szakemberek) szerint azonban ez talán nem a legjobb ötlet.

„Nemcsak azokról a dolgokról van szó, amik a nyálukban vannak. A kutyák a fél életüket azzal töltik, hogy koszos utcasarkokon szaglásznak, csavarognak, szóval a pofájuk tele van baktériumokkal, vírusokkal és mindenféle csírasejtekkel” – magyarázza John Oxford emeritus professzor, a Queen Mary Egyetem munkatársa.

De okozhat-e ez bármilyen problémát?

Egy angol hölgy a saját bőrén tapasztalta meg. Kis olasz agár kedvencétől kapott el egy fertőzést, aminek következtében heteket töltött az intenzív osztályon többszörös szervelégtelenséggel. Az egész azzal kezdődött, hogy egy rokonával való telefonálás közben összemosódott beszédről panaszkodott, aki felszólította, hogy azonnal hívjon magának mentőt. A szakemberek kiérve a karosszékébe roskadva találtak rá, eszméletlen volt. Kórházba szállították, ahol tudatát visszanyerte, és az állapota javult. Más tünetekről nem panaszkodott, egy előző éjszakai fejfájást leszámítva. Négy nappal később az állapota ismét romlásnak indult, zavarodottá vált, fejfájással küszködött, magas láza és hasmenése volt, és a veséi el kezdték felmondani a szolgálatot. Később légzési elégtelenséget is megállapítottak nála. Az intenzív osztályon megállapították, hogy szepszise van – közismertebb néven vérmérgezése. Különböző tesztekkel megállapították, hogy egy bizonyos baktérium okozta a fertőzést, ami igaz ritka, de kutyák és macskák szájában megtalálható. Ekkor meg kellett állapítani a fertőzés bejutásának a módját. Mivel a hölgy testén nem találtak harapásra vagy karmolásra utaló nyomokat, valószínűsítették, hogy a házi kedvenc nyalásán vagy pusziján keresztül juthatott a baktérium a nő szervezetébe.

Azt azért jó, ha tudjuk, hogy a hölgy már a hetvenes éveiben járt, ennek ellenére semmiféle immunrendszeri gyengeséggel nem küszködött. Két hét intenzív osztályon történő antibiotikumos kezelés után sikerült felgyógyulnia.

Shelley Rankin professzor nyilatkozatában megemlítette, hogy az Egyesült Királyságban eddig mindössze 13 hasonló esetről tudnak, az viszont tényként mondható el, hogy ez a baktérium a kutyák szájában található normál flóra tagja. Dr. Bruce Farber, a North Shore Egyetem fertőző betegségek osztályának főnöke hozzátette: „Az utolsó dolog, amit tenni akarsz az, hogy riadóztatod az embereket, hogy ha megcsókolja vagy nyalja őket egy kutya, akkor betegek lesznek.”

Tehát csak jegyezzük meg, hogy lapulhat néhány aljas dolog házi kedvencünk szájában, azért egy kutyacsók még nem feltétlenül jelenti a halálos ítéletünket.

Forrás: www.iflscience.com
Fotó: sxc.hu

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

Milyen lesz egy 2024-es sikkes esküvő? – ezek a trendek idén

Az esküvőknél minden évben megválasztják az év színét, ettől függetlenül természetesen mindenki a saját ízlése szerint dekorálja a nagy napot. Nézzük, hogy idén melyik irányvonalat érdemes követni.

Egyszerűen elkészíthető húsvéti dekorációk

Alig néhány hét múlva húsvét, ami a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy karácsonykor vagy más ünnepkor, úgy húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen és egyszerűen elkészíthetjük.