Menü

Három hanyagolt trópusi betegségre találtak egyszerű gyógymódot

Amikor egy egyszerű gyógymódot ajánlanak több állapot kezelésére, az rendszerint átverés. Nemrégiben azonban megjelent egy cikk a Nature folyóiratban, amelyben egy egyszerű kémiai vegyületet ajánlanak három trópusi betegség kezelésére. Mindhárom betegséget élősködők (paraziták) okozzák. Név szerint az álomkórt, a leishmaniasist és a Chagas-kórt. Mivel a legtöbb beteg ember nem engedheti meg magának a kezelést a szűkös anyagi források miatt, a gyógyszercégek nem mutattak nagy érdeklődést, hogy a piacra dobjanak egy szert, amivel kezelni lehetne őket.

Dr. Frantisek Supek, a Novartis Genomikai Intézetének munkatársa talált egy lehetséges megoldást – gyógyszerek egy csoportját jelenti, amely felülkerekedik mindhárom betegségen. Ezzel a költségek is jóval alacsonyabbak, mintha három különböző betegségre kezdtek volna egy gyógyszert kifejleszteni. „Azt találtuk, hogy ez a három parazita ugyanazon a gyengeségen osztozik. Reményeink szerint ezt a gyengeséget fogjuk kiaknázni, és kifejlesztünk egy egyszerű gyógyszercsoportot mindhárom betegségre.”

A három betegség évente összesen több mint 50 ezer ember halálát okozza, és milliókat fertőz meg. Mindegyiket egy egysejtű szervezet okozza, de a különböző betegségekért különböző fajok felelősek. A leishmaniasis terjesztői egyes légyfajták lehetnek. Ez a betegség évente több mint egymillió embert fertőz meg a trópusi és szubtrópusi országokban, szerencsére viszont csak keveseknek okoz olyan súlyos problémákat, ami a lép vagy a máj fertőzéséhez vezethet. Az álomkór az afrikai trypanosomiasist jelenti, melyet a cecelégy terjeszt. Ha halált okoz, azt előtte évekig tartó zavarodottság, személyiségváltozás és összefolyó beszéd előzi meg.

A Chagas-kór a nyugati féltekére korlátozódik, ahol 8 millió embert érint, akik a vérszívó rovarok ürülékének kitett helyeken élnek.

Valójában mindhárom betegségre létezik kezelési mód, de ezek drágák, nem megbízhatóak, és súlyos mellékhatásaik vannak. Sajnos csak kevés erőfeszítést tettek eddig annak érdekében, hogy ezeken a körülményeken javítsanak. Példának okáért a trypanosomiasis legjobb kezelési szere, az eflornitin csak azért elérhető, mert ezt a szert használják a női arcszőrzet kinövésének megelőzésére is.

Dr. Supek és kutatócsoportja több mint 3 millió kémiai anyagot tesztelt, míg sikerült találniuk egyet, a GNF6702-t, amely mindhárom betegség okozóját elpusztítja, az emlős sejteket viszont nem károsítja. A New York-i egyetem kutatói kezdték el a gyakorlatban is tesztelni a szert, növelik a hatékonyságát, bebizonyítják, hogy egérmodellben alkalmazva ártalmatlan. Ha ezzel végeztek, elvégezhetik a toxicitási teszteket (tehát bebizonyítják, hogy a vegyület nem mérgező hatású), így a szer akár a klinikai kísérletekig is eljuthat, melynek során már embereken is tesztelhetik a hatásosságát.

Forrás: www.iflscience.com

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.

A 4 legjobb májvédő gyógynövény

A májvédő és májméregtelenítő gyógynövényt - pontosabban kivonataikat -, nyugodtan kombinálhatod is! Hiszen egymással szinergiában, azaz egymás hatását felerősítve működnek a máj egészségéért.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.