Menü

10 ok, amiért fáradt lehetsz

Bármilyen komolyabb betegség fáradttá teheti az embert. Azonban vannak kisebb, láthatatlanabb okai is annak, ha a reggeli ébredéskor úgy érezzük, az éjszakai pihenés helyett mintha kimostak volna minket. Most 10 okot ismertetünk, melyeknek szerepe lehet a fáradtságérzet kialakulásában.

1. Cöliákia: egyfajta ételintolerancia, amikor a szervezet nem jól reagál az elfogyasztott gluténre – közismertebb néven lisztérzékenység. Napjainkban nagyon gyakori állapot, és sajnos sok esetben maga a beteg sem tud róla. Tünetei sokfélék lehetnek a fáradtságtól a vérszegénységen keresztül a hasmenésig szinte bármi.

2. Vérszegénység: a vashiányos vérszegénység az egyik leggyakoribb oka az állandó fáradtságnak. Húszból általánosan egy férfit érint, menstruáló nőknél viszont sokkal gyakoribb is lehet.

3. Krónikus fáradság szindróma: egy komoly állapot, ami legalább hat hónapig tart. Rendszerint más tünetek is megfigyelhetőek, többek között torokfájás, izom- vagy ízületi fájdalom és fejfájás.

4. Alvási apnoé (légzésszünet): ebben a kórképben alvás alatt a torok összeszűkül vagy bezár, és folyamatosan megszakítja a légzést. Következménye lehet horkolás, illetve a vér oxigénszintjének csökkenése. Az illető éjszaka gyakran felébred, és másnap kifejezetten kimerültnek érzi magát. Leggyakrabban a túlsúlyos, középkorú férfiaknál fordul elő, és a rendszeres alkoholfogyasztás, valamint a dohányzás súlyosbíthatja.

5. Pajzsmirigy alulműködés: kevés a tiroxin nevű hormon a szervezetben, és ez fáradtságérzetet eredményezhet. De a súlynövekedés és a fájó izmok is a jellemző tünetek közé sorolhatók. Inkább a nők betegsége, és a kor előrehaladtával nő az előfordulási gyakorisága.

6. Cukorbetegség: a fáradtság mellett jellemző tünetek az állandó szomjúságérzet, a gyakori vizelés és a súlycsökkenés.

7. Mononukleózis: egy vírus okozta fertőzés, melyet lázas állapot is kísérhet a fáradtságérzet, a torokfájás és a duzzadt mirigyek mellett. Leggyakrabban tinédzserek és fiatal felnőttek betegsége, és a tünetek a fertőzést követő 4-6 hétig tartanak, de a fáradtságérzet még hónapokig fennállhat.

8. Depresszió: megakadályozhatja az esti elalvást, illetve reggel túl korai ébredést is eredményezhet, aminek következtében a nap folyamán fáradtabbak lehetünk.

9. „Nyugtalan lábak”: ez egy olyan érzés a lábakban, ami ébren tart éjszaka. Azt érezzük, hogy állandóan mozgatni kell a lábainkat, mintha mély fájdalmunk lenne, vagy spontán folyamatosan rángatóznak. Ebből kifolyólag a nap folyamán sokkal fáradtabbaknak érezhetjük magunkat.

10. Idegesség: néhány embernek állandó, kontrollálhatatlan idegességérzete van, ami olyan erős, hogy a mindennapi életüket is befolyásolja. A fáradtság a betegség jellemző tünete.

Forrás: www.nhs.uk

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.