Menü

Egészséges palacsinta sósan és édesen

Legkedvesebb desszertünkről, a palacsintáról sem kell lemondanunk, ha az egészséges életmódot követjük, vagy diétázunk - könnyedén elkészíthetjük egészséges verzióban is! íme egy szuper recept, amit érdemes kipróbálni. Sőt, kis átalakítással nem csak édességként, hanem ínycsiklandozó és gyorsan elkészíthető ebédként is funkcionál.

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:

- 40 dkg zabpehelyliszt (szoktuk ajánlani a recepteknél, hogy őröljük le magunk a zabpelyhet, de a palacsinta esetében ezzel csak akkor próbálkozzunk, ha valóban liszt finomságot készítő eszközzel, pl. kézi malommal rendelkezünk)
- 4 tojás
- 6-7 dl tej
- 4-5 dl szóda vagy szénsavas ásványvíz
- pici kókuszzsíron süssük

Édes palacsinta:

A hagyományoktól eltérően megtölthetjük gyümölcssalátával, vagy gyümölccsel felturbózott túróval, pudinggal. Bármelyiket készítjük is, használjunk cukor helyett természetes édesítőszert, pl. nyírfacukrot, vagy eritritet! A kakaós változatot szintén ezzel készíthetjük, de akik kevésbé édesszájúak, azok édesítés nélkül is fogyaszthatják a kakaós palacsintát. Használhatunk még cukormentes lekvárt is, pl. a szilvalekvárt gyakorta készítik cukor nélkül (ellenőrizzük!). A tetejére cukor helyett szintén édesítőszert szórjunk, amit mi magunk is le tudunk darálni pl. egy kávédaráló segítségével. Persze kész formában is kapható por állagú édesítő, de ez általában drágább.

Sós palacsinta:

Keverjünk zöldfűszereket a palacsintatésztába, és így süssük ki! Illeszkedik hozzá a bazsalikon, a snidling, vagy az oregano (ez utóbbiból kevesebbet használjunk), de a bátrak őrölt chilivel is próbálkozhatnak. Majd töltsük meg vajon sült csirkemellel, vagy tejszínes-sajtos párolt zöldségekkel. Még ínycsiklandozóbb lesz, ha egy kis sajtot olvasztunk a tetejére.

Hagyd abba a kényszerevést!

A kényszer okozta étkezést egyfajta pótcselekvésnek nevezhetjük, hiszen ez a tevékenység mindig kompenzálni próbál valamit, általában lelki problémát. A kényszerevés gátat szab a diétának, fogyókúrának, nem is kérdés: mielőbb le kell szokni róla. De hogyan?

A sütit vagy a brokkolit? Ez itt a kérdés

Minden diétázóval előfordul, hogy olykor elcsábul, nem tartja 100% az étrendjét, melléeszik. Emberek vagyunk, nem gépek és néha bizony hibázunk. Ahelyett, hogy sokkot kapva számolgatnánk mennyi kalóriával vétkeztünk, inkább gondoljuk végig, hogyan tervezhetjük újra a heti menüt.

Energiaital a gyerekek kezébe nem való?

A tinik nagy része gyakran iszik energiaitalt, és sajnos a termékek marketingkampánya is egyre jobban a fogyasztásukra buzdít. Azzal pedig, hogy milyen következményei lehetnek ennek hosszú távon csak kevesen foglalkoznak.

Szíverősítő ételeket a mindennapokba!

A szív- és érrendszeri megbetegedések már-már népbetegségnek számítanak Magyarországon, bármelyik társadalmi rétegről is legyen szó. Pedig az étkezés odafigyelésével, és néhány finomsággal könnyen csökkenthetjük a kockázatát.

Badacsonyi bortriatlon

Ha valaki eddig is fontolgatta, hogy részt vesz a bortriatlonon, de még nem tette, az sajnos idén már lemaradt róla. De reméljük, hogy egy élménybeszámoló meghozza a bátorságát, és jövőre az elsők közt csap le a lehetőségre, hogy részt vegyen.