Menü

Az USA-ban csökken a terhesség-megszakítások száma

Soha ilyen alacsony abortusz rátát nem mértek még az Amerikai Egyesült Államokban, mint ezekben az időkben. Egy tanulmány szerint most a legalacsonyabb az arány, mióta Roe v. Wade legalizálta az eljárást.

A Guttmacher Intézet által készített jelentés szerint 1000 nőre jelenleg 14,6 abortusz esik. A legfelsőbb bíróság 1973-as döntése óta ez a legalacsonyabb mért szám. Ezzel együtt egy másik nagy mérföldkőhöz is elérkezett az USA: az 1970-es évek közepe óta ez az első alkalom, hogy az abortuszok éves száma egymillió alá csökkent. 1990-ben ez a szám még 1,6 millió volt.

A tanulmányt Rachel Jones és Jenna Jerman vezették. Annak ellenére, hogy közvetlenül nem jártak utána a csökkenést kiváltó okoknak, két fő pontot említettek meg:

- kiterjedt fogamzásgátló használat
- a terhesség-megszakítás szigorítása bizonyos államokban.

Az első pont szerint a nők ezáltal képesek tervezni a terhességeiket, így kevesebb abortuszra van szükség. A második pontból pedig az következik, hogy a pácienseknek többet kell utazniuk, hosszabb utat kell megtenniük, hogy eljussanak egy olyan ambulanciára, kórházba, ahol elérhető a szolgáltatás.

Egyébként az abortuszt igénylő kliensek 75 %-a szegény vagy alacsony jövedelemmel rendelkezik, és majdnem kétharmaduk már szülő.

Van egy harmadik érdekes megállapítás is ebben a tanulmányban: nem találtak összefüggést a klinikák száma és a terhesség-megszakítási arányok között. A kutatási időszak alatt a középnyugati terület klinikáinak száma 22 %-kal csökkent, míg az abortuszok száma ugyanebben a régióban mindössze 9 %-kal esett vissza. Északkeleten azonban a klinikák száma 14 %-kal nőtt, az abortusz ráta viszont csökkent a vizsgált időszakban (2011-2014.).

Forrás: edition.cnn.com

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

Milyen lesz egy 2024-es sikkes esküvő? – ezek a trendek idén

Az esküvőknél minden évben megválasztják az év színét, ettől függetlenül természetesen mindenki a saját ízlése szerint dekorálja a nagy napot. Nézzük, hogy idén melyik irányvonalat érdemes követni.

Egyszerűen elkészíthető húsvéti dekorációk

Alig néhány hét múlva húsvét, ami a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy karácsonykor vagy más ünnepkor, úgy húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen és egyszerűen elkészíthetjük.