Menü

Milyen egyéb veszélyt rejt még a dohányzás?

  • Dátum: 2017.04.30., 20:38

Ismert a veszély, amit a passzív dohányzás okoz a növekvő gyermeknek és a még meg nem születetteknek, most azonban még egy pont került fel a listára. A dohányzáshoz köthető bizonyos genetikai változásokat összefüggésbe hoztak a gyermekkorban kialakuló daganat egyik fajtájával, mégpedig az akut limfoblasztos leukémiával (ALL).

Ha a leukémiás sejtekben megfigyeljük a dohány toxinjai által okozott változásokat, látni fogjuk, hogy ezek a változások – például bizonyos gének egyes szakaszai kiesnek – nem öröklődnek a szülőktől. A változások a gyermekek immunsejtjeiben jönnek létre, így a legfontosabb, hogy a gyermek az anya hasában eltöltött idő alatt és közvetlenül utána ne legyen kitéve dohányfüstnek.

A kutatók által megvizsgált minták kétharmadából hiányzott a nyolcból legalább egy génszakasz, amely az ALL-es páciensek többségére jellemző. Ez a „génszakasz hiány” sokkal általánosabban előfordult azoknál a gyerekeknél, akiknek az édesanyja a terhesség során vagy a születésük után dohányzott.

A tudósok egy arányszámot is meghatároztak. E szerint, ha valaki a terhesség alatt napi öt darab cigarettát szív, a „génszakasz hiányok” vagy tudományos nevükön deléciók előfordulási aránya 22%-kal nő. Ugyanez a mennyiségű cigaretta a szoptatás időszakában 74%-kal emeli meg a deléciók előfordulási gyakoriságát. A fogamzás előtti időszakban elszívott napi öt szál cigaretta is jelentős szereppel bírt, ekkor a deléciók 7-8%-kal gyakrabban fordultak elő.

A kockázatokat akkor csökkenthetjük le a legjobban, ha egy az egyben kiiktatjuk a dohányzást az életünkből.

Forrás: www.foxnews.com

„Csak még egy kanállal…”

Sajnos nagyon sok kisgyermekes családban felmerül az evés problémája. Nem eszik jól a gyerek, vagy nem akkor és nem azt, amit, és amikor kéne, vagy a korábbi kedvelt ételeit egyik napról a másikra már csak turkálja a tányérban. A kényszerítéssel azonban a gyermeknek védekező mechanizmusa alakul ki, az étkezés ellen. De, akkor mi a teendő?

Bevált népi gyógymódok

A régi "öregeket" ha ledöntötte lábáról a betegség vagy megfájdult valamijük, a természet gyógyító szereit hívták segítségül. Teák, kenőcsök, gyógyfüvek felhasználásával remek főzeteket és krémeket készítettek. Nagyszüleink nem véletlenül használták ezeket.

Egészségmegőrzés az irodában is!

Az irodai munkából kialakuló egészségügyi problémák sokszor csak évek után okoznak tüneteket, melyeket később már nagyon nehéz kezelni.

Itt a tavasz, na meg az allergiaszezon

A tavasszal nem csak a kellemes időjárás érkezett meg, hanem sajnos az allergiaszezon is. Mi okozza? Milyen más betegségre utalhatnak a tünetei? Lehetek még allergiás, ha eddig nem voltam? Jönnek a válaszok!

Bőrszépítő ételek

Az örök fiatalságot ígérő, borsos árú fiatalító krémek helyett nem ártana olyan ételeket, zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztani, amik támogatják külsőnk felé irányuló fáradhatatlan törekvéseinket. Életmódunk nemcsak formánkra és immunrendszerünkre hat, hanem bőrünk állapotát is nagymértékben befolyásolja. Fogyasszunk bőrszépítő ételeket!