Menü

Kineziológia - egy népszerű terápiás lehetőség

A különböző természetgyógyászati ágakat bemutató sorozatunkban most a jelenleg talán legfelkapottabbat, a kineziológiát mutatjuk be. Az alternatív gyógymódok ezen ága annyira népszerű, hogy szinte már nincs is olyan, aki ne találkozott volna legalább ismerősein keresztül ezzel a módszerrel.

A kineziológia a pszichológia és pedagógia határterületén lévő képesség, készség, és személyiségfejlesztő prevenciós jellegű holisztikus módszer. Célja a jelenbeli és múltbeli stresszek feloldása speciális korrekciós technikák segítségével. Feladata: megtalálni azokat a problémákat, amelyek gátolják a test normális állapotba való visszatérését. A cél nem a test meggyógyítása, hanem lehetővé tenni a test számára az öngyógyítást, kívülről eljutni a "belső gyógyítóhoz". Maga a kineziológia elnevezés görög szóösszetétel, a kinesis=mozgás, logos=tan szavakból származik, vagyis a mozgás tudománya.

Az elnevezés a módszer alapjául szolgáló izomtesztelésre utal. Ez tulajdonképpen egyfajta biofeedback, ami lehetővé teszi, hogy tudatos emlékezés nélkül is felderítsük azokat az eseményeket, melyek egymásra épülve létrehozták jelenbeli problémánkat. Mivel fogantatásunktól kezdve - minden minket ért inger elraktározódik a testünkben (sejtmemóriánkban), ezért minden információ, ami velünk történik, lehívható a test memóriájából. Sőt, mivel az izmok és az agy között kölcsönhatás van, ezért a teszteléssel vissza is lehet hatni a testre és az agyra. Az izomtesztelés során a kineziológus gyengéden nyomást gyakorol a kliens kinyújtott alkarjára, mely vagy erősen tart (ha a kérdés őt nem stresszeli) vagy elernyed (ha a kérdés stresszként hat rá). Ez az elernyedés kb. ugyanaz a mechanizmus, mint mikor rossz hír (stresszhatás) esetén szinte összeesik valaki, esetenként a lába valóban nem tartja meg. Ezen kívül direkt kérdéseket is intézhetnek a kliens "belső tudásához", melyekre egyenes igen/nem válaszokat kapnak. A kineziológiai oldás során (a kezeléseket így hívják, mert energetikai blokkok feloldásáról van szó) izomteszteléssel keresik meg azokat az életkorokat, ahol jelenlegi problémánk oka gyökerezik. Itt feltárják azt az eseményt, (érzelmet, személyeket stb. - azt a negatív stresszt), ami jelen problémánkat létrehozta.

Ezután megnézzük, hogy ez a múltbeli esemény hogyan kapcsolható össze jelenlegi élethelyzetünkkel, problémánkkal, megpróbálunk párhuzamot vonni és megérteni jelen viselkedésünket a múlt tükrében. Hiszen minden döntésünk, viselkedésünk, választásunk egy régi tudatalatti minta szerint történik, amit vagy generációsan öröklünk őseinktől, vagy mi alakítunk ki magunknak életünk során. Ezeket a negatív hitrendszeri berögződéseket próbáljuk meg felszínre hozni, feloldani és megadni az esélyt egy új tudatos választásnak.

A felszínre hozott negatív emlékeket meghatározott korrekcióval kerülnek feloldásra (ezek lehetnek egyszerű tornagyakorlathoz hasonló mozgások, akupresszúrás pontok masszírozása, vizualizáció stb.) így a test/psziché az érzelmi stressz feloldása után elindul az öngyógyulás felé. Általában már az első alkalom után javul a kezelni kívánt probléma, de átlagosan 4-5 oldásra van szükség az állapot jelentős (sokszor teljes) javulásához. Az oldások kb. 1-2 hetente követik egymást, attól függően, hogy mennyi idő alatt "épül be" az oldás, mi történik a klienssel a következő héten.

Jó hatásfokkal segít tanulási nehézségek (diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia), beilleszkedési zavarok, magatartási problémák, önértékelési zavarok (önbizalomhiány, gátlásosság), családi és egyéb kapcsolatok rendezetlensége, allergia, fóbiák, félelmek, pánikbetegség, kommunikációs blokkok, szexuális zavarok, alvási zavar, fejfájás, vagy akár meddőség esetén is. Hasznos lehet akkor is, ha „csak” az önismeret elmélyítése, belső világunk feltárása a cél, hogy harmonikusabban élhessünk önmagunkkal és a világgal, vagy, hogy rátaláljunk életcélunkra.

A kineziológus segíti kliensét életmódja, életvitele, életszemlélete megújításában, testi, lelki érzelmi egészsége megőrzésében, betegségek megelőzésében és gyógyításában, a betegségek mögött húzódó lelki problémák feltárásában, de a személyiségfejlődésben, a képesség, és készségfejlődésben, tehát összességében egy minőségileg jobb élet kialakításában.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

Ne éljünk a múlt fogságában

Az elmúlt években folyamatos veszteségélmények és válságok között élünk, erre pedig rárakodnak az egyéni gondok is. A krízisek egyik jellemzője a bizonytalanság. Elengedni valamit, vagy küzdeni érte? Ez a fajta ellentmondásosság meggondolatlannak tűnő, vagy látszólag teljesen érthetetlen, irracionális döntésekhez vezethet, viszont lehetőség is egyúttal. Az alábbi cikkben arra kaphatunk válaszokat, hogy milyen módszereket, gondolatokat vethetünk be az elengedés érdekében.

Az őszinteség fontossága

Előbb önmagunkkal kell őszintének lennünk ahhoz, hogy máshoz is őszinték lehessünk. A legtöbben azonban azt sem ismerjük fel, hogy még saját magunk elől is elrejtjük a gondolatainkat.

Érzelmeink kommunikációja - Az 5 szeretetnyelv

Mindannyian máshogy fogadjuk be a szeretetet, és fejezzük ki azt, amelyre neveltetésünk és személyes hajlamaink nyomán a legfogékonyabbá váltunk. Ezért fordul gyakran elő, hogy szeretetünk kifejezése nem ér célt, mert az üzenet küldője és befogadója nem érti meg egymást. Mi tehát a megoldás, és mit lehet tenni érzelmeink kifejezése érdekében?