Menü

Karácsonyi nagytakarítás, ha késésben vagy

Mind tudjuk, az ünnep előtti nagytakarítást elvileg még novemberben kell elkezdeni. Ha erről te is lemaradtál vagy megfeledkeztél, de szeretnéd karácsonyi hangulatba hozni az otthonodat, akkor így teheted meg...

Sokszor már az első adventi vasárnap szeretnénk feldíszíteni a lakást, hogy a karácsonyi hangulat mihamarabb átjárja otthonunkat. Ez nagyon jó terv, és biztosan segíti is a hangolódást, de az az igazság, hogy a dekoráláshoz először tisztaságot kell varázsolnunk, az pedig nem megy egy nap alatt. Optimális esetben már november közepén elkezdi az ember a takarítást. De van az úgy, hogy a helyzet nem optimális... Ha ennek ellenére szeretnél karácsonyi hangulatot te is, akkor itt a segítség!

Kezdd azzal, hogy készíts ütemtervet. Vedd számba a feladatokat, és indíts a legfontosabbal, hogy ha valamire nem jut idő, akkor ne kelljen stresszelned rajta. Nem porszívóztál ki a szekrény mögött? Biztos, hogy így nem lesz szép az ünnep?

A takarításhoz rend kell, tehát kezdd a rendrakással! Nem, nem arra gondolok, hogy helyezd egymásra a papírokat, amik így rendezettebb hatást keltenek, és körülötte le tudsz törölgetni. Ez valószínűleg az, amit minden hétvégén megcsinálsz. Bizony szortírozni, selejtezni kell. Pakolj el az íróasztalon, számítógép körül. Szortírozd ki a számlákat, papírokat, újságokat, minden felgyülemlett papírt, kacatot. A papírokat vagy égesd el, vagy vidd a szelektív gyűjtőbe. Figyelj rá, hogy személyes adatokat tartalmazó iratokat, pl. bankszámlakivonatot mindig összetépve dobd a hulladékgyűjtőbe, ne adj visszaélésre lehetőséget!

A ruhásszekrény szortírozását, a ruhák selejtezését ugyan jó lenne elvégezni, hisz a kevesebb ruha könnyebben kezelhető, rendezettebb szekrénybelsőt eredményez, de ez lehet, hogy most túl nagy projekt lenne. Ezt sokkal jobban elnyújtva érdemes, mondjuk minden napra egy szekrényt beütemezve, valamikor később. Ha túl sok mindent szeretnél, lehet, hogy a végén a takarításra nem futja majd az energiádból. És persze kinél nem csapott már át a ruhaszortírozás divatbemutatóba? Erre most nincs idő. Inkább tegyél rendet a CD-k, DVD-k között. Esetleg számold fel a könyvkupacokat az ágyad mellett. Így rábukkansz a karácsonyi lemezekre, és az ágyad környékén tartott rend jól fog esni, kicsit hangulatba hoz majd.

Tudom, jól esne valami kis díszt tenni az ágyad köré, hogy lefekvéskor, ébredéskor már a karácsony hangulata járjon át, de ez nem lenne praktikus, hisz itt még rendesen le akarsz törölgetni. Ugye, le akarsz...? Akkor leszeded az összes díszt, hogy takaríthass? Minek dolgoznál kétszer? Annyit nem adna, hidd el. Most a rendrakás szakaszában vagy, ezt el kell fogadni. Talán a legrosszabb rész. Sokszor rendetlenebbnek tűnhet a rendrakás elején a szoba, mint előtte volt, hiszen mindent kirámolunk. Ezen a lépésen gyorsan túl kell jutni, és a rend után pedig jöhet a tisztaság is!

Kezdd az ablakpucolással. (Mondjuk első hétvégén megvolt a rendrakás, ez legyen a 2. szakasz feladata) Ha a szobában nincs is még tisztaság, deha tiszták, fényesek az ablakaid, máris sokkal tisztább érzete lesz az egész háznak. A feng shui és más térrendezési rendszerek szerint is az ablakok, a bejárati ajtó a kapcsolatunkat jelzi a külvilággal. Tehát ha tiszta, kilátható, átlátható az üveg, akkor remélhetjük, hogy emberi kapcsolatainkban is a kiegyensúlyozottság lesz a mérvadó. Márpedig ez a többi emberrel való kapcsolat az, amiről az egész karácsony szól. Mosd ki a függönyöket! Azokat, amiket nem kell vasalni, akár vizesen is felakaszthatod az ablakra. Így jó illat is lesz az egész házban és időt is spórolsz. 3. rész, hogy mosd le a bejárati ajtót kívül-belül! Tegyél rendet a bejárati ajtó előtt, hogy ne csak a tiszta ablakon érkezzen pozitív energia a házba, hanem az ajtón keresztül is.

A hűtőszekrényre az ünnepek alatt nagy feladatok várnak, ezért mindenképpen takarítsd ki előtte. Nem kell leolvasztani, ha arra már nincs idő, csak pakolj ki mindent és dobáld ki a lejárt, kétes eredetű dolgokat, és mosd le meleg vízben a polcokat. Így látni fogod, hogy mid van otthon és mi az, ami még mindenképpen kelleni fog. A sütőt és a tűzhelyet is takarítsd le, hiszen még nagy kihívások várnak majd rájuk. Ha nem makulátlanul tisztán fogsz neki a használatának, akkor csak jobban ráég majd az étel, és a frissen keletkező, ünnepi ételek nyomait sem tudod majd egy mozdulattal letörölni. A pulton próbálj minél kevesebb dolgot elhelyezni, hogy a tálalás során tudd valahova tenni a forró tepsit és a tányérokat.

A fürdő, wc takarítása a szokásos ütemben mehet. A portörlésnél viszont koncentrálj a látható helyekre! Találd ki, hogy hová szeretnél díszt, gyertyát, ilyesmit, tenni, és azokkal kezdd! Ne feledd, hiába vágynál a teljes karácsonyi nagytakarításra, talán már késésben vagy, amennyiben nincs rengeteg szabadnapod az ünnepek előtt. A nagyjából rendbe hozott lakás használható feleséggel, férjjel, anyával és apával jobb, mint egy tökéletesen csillogóan tiszta, de nyelvelógó családtagokkal.

Most már elkezdhetsz dekorálni! Szinte minden családnál van egy karácsonyi doboz, amiben a különböző lakás- és fenyőfadíszek, az égősor, gyertyatartók, egyebek vannak, az előkerülő kincseket tedd oda, ahol legtöbbet tartózkodtok. Következő cikkünkben dekorációs ötletekkel is szolgálunk, hogy kicsit kiegészíthesd a megszokott repertoárt!

Helyesírás, nyelvhelyesség – miért és mennyire fontos?

„Le style est l’homme – A stílus maga az ember”, hangzik a közhelyesnek tűnő, szállóigévé vált mondat. De, vajon igaz ez? Valóban a beszéde, írása, megjelenése alapján ítéljük meg az embereket? Mit szólunk ahhoz, ha minket ítélnek meg?

Luxembourg, a bankok oázisa

Európa leggazdagabb országa lubickol a bankrendszerek adta lehetőségekben. A franciák és németek között hánykolódó kis ország, joggal érzi remekül magát. A központi fekvése megkerülhetetlenné teszi fővárosát, Luxembourgot a nyugati világban.

Így növeld a biztonságod a cybertérben!

Online aktivitásunk növekedésével és a digitalizáció térhódításával egyre inkább nyitott könyv az életünk. Tíz másodpercenként éri hekker támadás számítógépeinket, nő a bankkártyás visszaélések és az adatlopások száma, a zsarolóvírusos támadások pedig még korántsem értek a csúcsra. Különösen a gyermekek vannak veszélyben, minden harmadik magyar fiatalnak volt már része internetes zaklatásban.

Fontos tudnivalók a csokoládéról

A csokoládé milliók kedvence. Sok téves és helytálló információ is kering róla, de a tények nagy része vagy rejtve marad, vagy nem hisszük el. Pedig nem árt, ha a mindennapi életünk során gyakran fogyasztott termékekről , egy-két dolgot megtudunk.

A szénsavas üdítők hatása a szervezetre

A szénsavas üdítők káros hatásáról sok tévhit és valódi adat köztudott. De, vajon hogyan is hat a szervezetre?