Menü

Ilyen sorrendben süsd a karácsonyi sütiket!

Az adventi készülődés szerves része a karácsonyi menü elkészítése. A főfogások mellett a süteményekről is gondoskodnunk kell. Ez az, amit (főleg a mézeskalácsot) már előre elkészíthetünk. Ezzel is isteni illatokat varázsolunk otthonunkba, fokozva az egyre átütőbb karácsonyi hangulatot. Lássuk, hogy is néz ki ez a gyakorlatban!

Az adventi hangulathoz érdemes minden érzékünkre hatni. Díszítünk, hogy a színekkel, formákkal a szemünk érzékelje az ünnep közeledtét, karácsonyi dalokat hallgatunk, hogy a fülünkkel is a karácsonyi hangulatot érzékeljük. A karácsonyi hangulathoz a fahéjas, szegfűszeges, vaníliás sütemények illata is nagyban hozzájárul, így nem csak azért érdemes sütögetésbe kezdeni az adventi időszakban, hogy az ünnep előtti napokban ne mindent egyszerre, kapkodva kelljen megcsinálni.

Bár vannak olyan receptek, melyek azonnal puha mézeskalácsként hirdetik magukat, de néhány nap állás ezeknek is jót tesz. A legtöbb mézeskalácsnak viszont kifejezetten jót tesz, ha legalább egy hetet áll. Dobozban tárolva puhul finomra. Ezért a legtöbb családban a mézeskalács-sütéssel veszi kezdetét a karácsonyi sütés-főzés. Ebbe a gyerekeket is nagyon jól be lehet vonni. Imádják kiszúrni és a maguk választotta formákat cukormázzal díszíteni is. Aztán persze a legtöbben megenni is.

Ha más mézes süteményt is tervezünk, akkor annak a mézes lapját szintén hetekkel korábban elkészíthetjük. Betölteni (pl. egy klasszikus mézes krémest) viszont csak aznap, vagy 24 órával korábban érdemes, különben a krémtől átázik, megpuhul a tészta. Ezek az időbeli megállapítások a hagyományos és a reform alapanyagokból készülő ételekre egyformán igazak. Az aprósütemények (linzer, pogácsa, stb.) szintén elkészíthetőek előre, jól záródó süteményesdobozban hónapokig is eláll. Persze, úgyis elfogy...

A jellegzetes karácsonyi sütemény és/vagy dísz, a habkarika is hetekkel korábban elkészülhet. Jobban kiszárad, kevésbé lesz ragacsos, de könnyű ropogós állaga megmarad. Sok családban kardinális kérdés a zserbó és a bejgli. A bejglit egy héttel korábban is elkészíthetjük, fóliába tekerve hűvös helyen tartva csak még finomabb lesz, ahogy összeérnek az ízei. A zserbót is jobb néhány nappal korábban elkészíteni, mert csak egyre finomabb lesz. Sütemények közül tulajdonképpen csak a krémes típusúakat kell mindenképp frissen készíteni.

Életmódtippek naggggyon lustáknak!

Életmódot szeretnél váltani, mégsem nem vágtál bele eddig. Persze tudom én, ma nincs időd. Elhiszem. Ezért adok villámgyors tippeket. Ezekhez tényleg nem szükséges túl nagy idő-és energiaráfordítás! Bebizonyítom!

Diéta vagy fogyókúra?

„Van különbség diéta és fogyókúra között? Melyiket válasszam? Mire kell figyelnem?” – Szinte naponta felmerülő kérdések azoknál, akik szeretnék elérni az áhított testalkatot. Jó választ, ezekre a kérdésekre az orvosok, dietetikusok tudnak adni, de alap szinten muszáj ismernünk a rövid és hosszú távú hatásokat, ha egyáltalán elgondolkodunk valamelyiken.

5 reggeli azoknak, akik nem akarnak reggelizni

Egy kiadós, tápanyagban gazdag és egészséges, vitamindús reggelivel igazán jó lehet indítani a napot, együtt enni, reggel, családi körben. Megéri emiatt korábban felkelni

Leánybúcsú, ahogyan a menyasszony kívánja

A lánybúcsúkra általában ugyanaz jellemző, mint az esküvőkre: ha a menyasszony boldog, mindenki boldog, de ha a menyasszony ideges, fuss, amerre látsz! Ha pedig abban a helyzetben vagy, hogy te szervezed a lánybúcsút, van pár teendő, amire először nem is gondolsz, hogy a te feladatod. Hogy ne érjen minden teljesen váratlanul, pár ötletet összeszedtünk neked.

Diétás ételek - vidd magaddal!

A diétánk egyik legkörülményesebb része kitalálni, hogy mely ételeket vihetjük magunkkal, ha elmegyünk otthonról. Néhány praktikus tanáccsal segítünk ebben!