Menü

Mit jelent az, hogy egy termék ”bio”/”organikus”?

„Bio” minősítést Európában az a termék kaphat, amely alapanyagainak termesztése során nem használtak mesterséges peszticideket (permetszereket) és műtrágyát. Az állatokat csak természetes anyagból készült táppal etették és növekedési hormont, vagy egyéb növekedést serkentő, hozamfokozó anyagot nem kaptak. Az állatállomány ökológiai gazdaságban növekedett, ahol megfelelő életterületet biztosítanak számukra, ezért a bio-gazdaságokban az állatok összlétszáma annak megfelelően korlátozott, hogy megfelelő életkörülményeket biztosíthasson az állatoknak. Figyelnek továbbá arra, hogy a termőföld trágyával való szennyezése, a paták által fellazított földterület is a lehető legkisebb legyen.

Bio termékeknél tilos a génmódosítás! A termékekben a véletlenszerűen előforduló GMO-k maximum 0,9 %-ban fordulhatnak elő. A GMO az angol Genetically Modified Organism (genetikailag módosított élőlény) szóösszetétel rövidítése. Amennyiben többkomponensű termékről van szó, a készítmény összetevőinek legalább 95%-a meg kell, hogy feleljen a „bio” kritériumoknak. A termék előállítójának az ország minősítő szervezetétől kell igazolást kapnia a termékre vonatkozóan, és csak a rendszeres ellenőrzések betartása mellett hosszabbítható a bio minősítés. A vadállomány vadászatából, vagy halászatából származó alapanyagok nem minősíthetőek bio-nak.

Európában nagyvonalakban ezeknek kritériumoknak kell megfelelniük a „bio” termékeknek. Az organikus szóhasználat inkább az USA-ban elterjedt ugyanerrea termékkörre, tehát, ahogy mi bio élelmiszerről, addig ők organicfood-ról beszélnek. Bár, mint oly sok mindenben az USA hatóságai némiképp engedékenyebbek és például minimális mennyiségű meszticid használatát engedélyezik, ezért nem tökéletesen azonos a két fogalom. Sajnos a gyakorlatban azt látjuk, hogy bár minimálisan, de a „bio” termelők is használnak peszticidet az európai országokban is. Nincs ugyan minősítő címkéje, de a legéletszerűbb, az ún. integrált növénytermesztés, melyben a lehető legtermészetesebb, legkevesebb permetszert használják olyan természetes védekezési eljárásokkal kombinálva, mint a termőterület különböző fákkal való körülkerítése.

Összességében tehát elmondható, hogy érdemes a biotermékeket keresnünk, hiszen termesztése és készítése során nem használnak mesterséges anyagokat, melyek a termékben felszaporodva esetleg károsíthatják egészségünket. Hiba lenne ugyanakkor azt gondolni, hogy minden, ami bio, az egészséges is. Ha például nem tartjuk egészségesnek a tehéntejet, akkor hiába lesz bio, az csupán azt jelenti, hogy tisztább forrásból származik. Azonban lehet egészséges, egy nem bio minősítésű termék is.

Most már mindenki tudja, hogy mit takar a bio/organikus kifejezés, és belátása szerint dönthet, hogy mennyire fontos neki a vegyszermentes termesztés, illetve az egészséges állattartás (utóbbi nem csak egészségügyi , hanem állatbaráti szempontból is megfontolandó) .

Strandkaják – hogyan illesszük diétába?

Hiába az egyre inkább egészséges életmódra való törekvés, még mindig hódítanak a strandkaják, melyek nem épp egészséges mivoltukról híresek.

Könnyű nyári fogások

Hőség van a lakásunkban, mégis ennénk valamit? Könnyű, egyszerűen elkészíthető, kímélő ételeket keresünk? A következő receptek hűsítően hatnak a szervezetre és még egészségesek is!

Magyarországi nemzetiségek konyhája – Horvátok

A Magyarországon élő nemzetiségek közül a következő, amelynek konyhájával megismerkedhetünk, a horvátoké. A népszerű ételeket a legtöbben ismerik, de nem árt, ha ezeket otthon is el tudjuk készíteni.

Ha nyár, akkor leves

A kánikulában mi sem esik jobban, mint egy hűsítő, jéghideg ital, viszont enni is kell valamit. Miért is ne lehetne mindkettőt egyszerre?

Magyarországi nemzetiségek konyhája – Görögök

A görögök nem nagy számban élnek itt, ők is nagyjából egyetlen településen és környékén. Noha ma már legtöbben magyarul is ugyanúgy, vagy jobban beszélnek, mint görögül, a konyhaművészetükben megőrizték az anyaország ízeit. Ebből következik egy kis válogatás.