Menü

Tiszta konyha - rendes ház

Ragyogóan tiszta. Csak úgy csillog a munkalap. Fényesre törölve a szekrény, letisztítva a tűzhely, makulátlan a hűtő és egy morzsa sincs az étkezőasztalon, természetesen a padlót is felmostam és most szárad. Körülbelül ez az a 3 perc, amíg élvezem konyhám reklámba illő tisztaságát. Ha egy gyönyörű konyhát látok, mindig arra gondolok, az itt lakók vajon mindig rendelnek, étteremben esznek? Vagy esznek egyáltalán? Pedig a konyha tisztán tartása bizony fontos feladat.

Nem hivatkozom a két kisgyermekemre, nélkülük is katasztrófa övezetté tudom varázsolni a tűzhely és környékét rövid időn belül, pláne, mert sietek, kapkodok, kiborul, lefolyik, szétszórom. Különleges tehetségem van a legkisebb lábasban főzni az ételt és reménykedni, hogy épp nem fog kifutni. Pedig ki fog! Ma a konyharuhát égettem el, de szakszerűen eloltottam, dicsekedve ezzel az épp szolgálatban lévő tűzoltó férjemnek. Hiába, a konyha veszélyes üzem. Lássunk néhány hasznos tanácsot!

A konyha praktikus elrendezése

Mielőtt felújítjuk, vagy átrendezzük, berendezzük konyhánkat, érdemes átgondolni, mit használunk gyakran. Mi az, ami azonnal elérhető kell, hogy legyen, s mi tehetünk a felsőbb polcokra. Mikor pár éve elkészült a frissen felújított konyhám és én fantasztikusan berendeztem, akkor anyu átjött és csak annyit mondott: "Nagyon szép, de (utálom ezt a szót) nem praktikus!".

Megsértődtem, majd két főzés alkalmával beláttam, hogy a só és a fűszerek vannak a legtávolabb helyen, pedig a tűzhely közeli polcokon a helye. Hiába mutatós a kerámiaedény, ha azt csupán évente kétszer használom, akkor nem feltétlen kell kitenni és más elől foglalni a polcot, csak mert szép és trendi. Mivel vannak más, napi szinten használatos edényeim. A serpenyőknek is jó, ha a tűzhely közelében vannak. Én egy szekrénybe tettem őket a mosogató alá, szögre akasztva mindegyiket. A fűszereket kosarakba rendeztem. A szakácskönyveket egy - szerintem nagyon mutatós- újságtartó ládába rendszereztem. A gyümölcsöket a fűtőtestektől messzebb tárolom. A teás és kávésbögrék akasztókon lógnak a falon. A csatos tárolóedények pedig nemcsak praktikusak, de mutatósak is.

Ha diétázunk, akkor pláne elengedhetetlen a tiszta és átlátható konyha, a megfelelően tárolt élelmiszerek, a felcímkézett tárolóedények, a közeli szavatosságú ételek szem előtt tárolása.

A rendezett és tiszta konyha egyik feltétele, hogy nem tartok semmit a konyhapulton. A kenyérpirító, turmixgép és szendvicssütő megnehezíti a pult tisztán tartását, egyedül a kávéfőző van a munkafelületen. A szemeteskuka a mosogató alatt van a legjobb helyen, nem látszódik.

A konyha tisztítása természetesen

A szemetet gyakran kell üríteni, mert egy idő után kellemetlen szagokat áraszt. A vízkő eltávolítására használjunk ecetet, kiválóan tisztít. Valahol olvastam, hogy a mosogatószivacsot könnyen fertőtleníthetjük, ha egy percre vízzel teli edénybe majd mikróba tesszük, így elpusztulnak tőle a kórokozók. (Mikrózás után vigyázzunk, nehogy megégessük vele a kezünket!)

A hűtőszekrényt és a fagyasztó belsejét is érdemes ecetes vízzel átmosni, majd szárazra törölni és ez legalább remek alkalom a láda alján lévő ételek felkutatására, majd gyors kiolvasztására és elfogyasztására, hogy frissebb élelmiszerekkel tölthessük fel újra a rekeszeket. Szokásom néha néhány órára kinyitni a szekrényeket, s átszellőztetni őket.

Ha minden tökéletes, mégis beüt a krach…

Anyukám mindig azt mondja: "Aki főz, azzal bármi megtörténik!". Szerintem, ha megtörténhet, akkor tuti meg is fog, ismerjük Murhpy-t. Mindenre úgysem lehet felkészülni. Nálam legutóbb szenteste lett zárlatos a két éves sütőm, benne a karácsonyi vacsorának szánt precízen előkészített és bepácolt karácsonyi kacsával, a sok készülődésemmel és egy csomó energiámmal. Az egyik madár így a sütőben várakozott nyersen, a másik "liba" mellette bőgött. "Ez Murphy!" - jegyezte meg a férjem.

Még szerencse, hogy az ilyen balszerencsés háziasszonyoknak, a szomszédban lakik az anyukája, aki átengedi a sütőjét néhány órára, hogy megmentse a szentesti menüt.

10-ből 8 gyerek tölt kórházban legalább egy éjszakát

Megfázással és egyéb gyermekbetegségekkel bajlódnak a legtöbbet a gyerekek 18 éves korukig, és sokszor kórházban kell tölteniük az éjszakát.A Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány 750 fős felmérése szerint az ellátás minősége, és a diagnózis felállításának a gyorsasága mellett, az MR készülékek elérhetősége a legfontosabb a szülők számára.

Nyár eleji kimerültség – hogyan jöjjek rendbe?

Hosszú, fárasztó tél és eseménydús tavasz után nem véletlenül vagyunk kicsit fáradtabbak, gyengébbek és olykor ingerültebbek. Pedig ilyenkor kell rákapcsolni, kicsit keményebben dolgozni, mielőtt a nyaralás ideje eljönne. Most adok pár tippet, hogy újult energiával indulj a nyárnak.

Hosszabbítsd meg az életed! Íme, öt dolog!

A Harvardi Egyetem kutatói közöltek egy mindenre kiterjedő tanulmányt, melyből kiderült a hosszabb élet öt kulcsa. A szakemberek szerint ezzel az öt szabállyal, évekkel is tovább élhetünk. Íme...

Mi is az a kombucha?

A kombucha-t teagombának nevezik. Ez már a népi hagyományokban több ezer éve jelen van, viszont származását már homály fedi. De mi is a kombucha, és milyen hatással van a szervezetünkre? Ezt vesszük most górcső alá.

Te sem tudsz aludni?

Hullafáradtan ágynak esel. Csend, nyugalom, kényelem, gyerekeket is ágyba varázsoltad, végre pihenés! - gondolod. Már elszámoltál százig, ám valamiért mégis a plafont bámulod, nem tudsz aludni, ha mégis óránként felriadsz, folyton az időt nézed,másnap pedig alig bírsz kikelni az ágyból. Ismerős?