Menü

Közeledik a Valentin-nap. Így érdemes várni!

A XX. század végén világszerte a szerelmesek ünnepeként elterjedt Valentin-nap, vagy Bálint -nap valójában egy, az ókorból eredő keresztény ünnep. A monda szerint Terni püspökét, Bálintot keresztény hite miatt börtönbe vetették, és kivégezték. Hite erejével börtönőre vak lányának visszaadta a látását a raboskodás alatt. Mielőtt – a hagyomány szerint – február 14-én kivégezték, búcsúüzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: „ A Te Bálintod.” Ez a Bálint -napi üzenetküldés eredetének leggyakoribb magyarázata.

Bálint bűne a hitén kívül az volt, hogya püspök a szerelmeseket a keresztény szokások szerint megeskette egymással, köztük katonákat is, akiknek az akkori császári parancsok értelmében nem lett volna szabad házasságra lépni. A friss házaspárokat megajándékozta kertje virágaival. Ezért a XIV. században Szent Bálint a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált, Angliában és Franciaországban.

Bár Magyarországon a szerelmesek, a lelki betegek és az epilepsziával élők védőszentjének tartott Szent Bálintnak nem alakult ki kultusza, az angolszász országokban tartott Valentine's Day (magyarul: Bálint-nap) ünnepe a 20. század végétől világszerte, így hazánkban is elterjedt világi "szerelmes-ünnepként".

Minden pár másképp ünnepel. Vannak, akik születésnaphoz hasonló nagy ünneplést tartanak, értékes ajándékokkal halmozva el egymást, mások csak egy étteremben elköltött gyertyafényes vacsorával ünnepelnek. És vannak olyanok is, akik megbeszélik, hogy ez csak felesleges felhajtás és, hogy nem fognak ünnepelni.

Ha ti a nem ünneplők közé tartoztok, akkor is érdemes valami aprósággal kedveskedni. Sőt, olyan is előfordult már, hogy a megbeszélés ellenére valakinek (főleg a pár nő tagjának) rosszul esett, hogy egy extra puszit sem kapott.

Nem kell nagy dolgokra gondolni, ha a reggelire sütött tojást szív formában tálalod, vagy a zabkásájára szív formában teszel gyümölcsöt, szórsz fahéjat, vagy bármi hasonló, az már pont elég. Ezzel nem hozod zavarba, hogy a megbeszéltek ellenére te készültél, ő meg nem, viszont egész biztosan örülni fog neki!

Akik ajándékoznak, ők is kiegészíthetik az ajándékukat valami hasonló kedvességgel. Ennek általában mindenki nagyon örül! De tényleg, főleg a szerelmesek ünnepén a figyelmesség többet ér egy óránál, ékszernél, telefonnál. Napközben néhány szerelmes SMS, a zsebébe csempészett szerelmes üzenet, az apró figyelmességek tárháza határtalan. Nem beszélve arról, hogy erre nem számít!

Ne utáljátok a Valentin-napot! Minden nap, amit pluszként ünneplésre szánunk, csak ad nekünk!

Az, hogy vásárlási ünnepet csinálunk belőle, vagy sem, az rajtunk múlik. Remélem, hogy mindenkinek jól telik majd ez a nap is. Csak annyit vállalj, ami még nem okoz stresszt. Ne feledd: egy ideges társ nem jó ajándék!

Flegmatikus személyiség jellemzői

A flegmatikus személyiség konfliktuskerülő, nyugalmas, rohanástól és feszültségektől mentes életmódot folytat, s mindent elkövet azért, hogy ezt meg is őrizze. Soha nem száll szembe senkivel, egyszerűen csak úgy alakítja az életét, ahogy az neki jó legyen.

Önmagunk alábecsülése pusztító szokás

A pszichológiában az atelofóbia egyfajta attitűd, amely gyakran előfordul, de szinte mindig nem tulajdonítanak kellő jelentőséget, mert fokozatosan normalizálódik. Ez a szakzsargon jól példázza a folytatás mechanizmusát alábecsüld magad vezet a pusztító szokás ami kóros viselkedéshez vezethet.

Mi az a Rebecca szindróma?

A pszichológiában hívják így azt a jelenséget, amikor a partnerünk vagy házastársunk exével szemben féltékenységet érzünk, ez a Rebecca-szindróma.

Az érzelmi intelligencia fontossága, fejlesztése

Egyre többet hallani az érzelmi intelligenciáról. Ha eddig nem volt fontos számunkra az érzelmi intelligenciánk és/vagy nem tudtuk, hogyan lehet fejleszteni, továbbá érdekel bennünket, hogy mely csillagjegyek jók kiugróan ezen a téren, akkor érdemes elolvasni erről szóló mai cikkünket.

A kényszerbetegségek okai

A kényszeres páciensek tolakodó gondolatokat élnek meg, melyek szenvedést okoznak és amelyeket más gondolatokkal vagy tevékenységekkel (kényszercselekedetekkel) próbálnak elnyomni vagy semlegesíteni.