Menü

Szólíts a neveden – Film a szerelem ünnepléséről

Az olasz Luca Guadagnino rendezésében, André Aciman regénye alapján James Ivory forgatókönyvéből készült Oscar,- Golden Globe- és megannyi más díjra jelölt film lehetne egy egyszerű nyári tinédzserkori szerelemről szóló alkotás is, vagy pusztán homoszexuálisokról szóló film. De annál sokkal több.

A történet 1983 nyarán játszódik, ahol a 17 éves amerikai Elio éli a kamaszok szokásos életét éli. A helyszín Észak-Olaszország vidéki kisvárosa, ahol nyaranta és ünnepekkor a zsidó, értelmiségi felvilágosult, multikulturális (amerikai, olasz, francia) család egy gyönyörű villában pihen, a régészprofesszor édesapa közben dolgozik és évente új tanítványt fogad. A jóképű tanársegéd: Oliver megérkezésével, aki egyszerre idegesítő és megnyerő Elio számára, minden megváltozik: Eleinte példaképi, testvéri, baráti, majd szexuális vonzalom alakul ki köztük, amely később viszonzott szerelemmé fejlődik. Végül kettesben töltenek pár napot közös útjuk során, melynek vége egyben Elio boldogságának végét is jelenti, hisz -a szintén zsidó- Oliver a neki rendelt utat választja és visszatér hazájába, hogy feleségül vele barátnőjét.

Elsősorban a felnőtté válásról, önmagunk kereséséről szóló igazi olasz életérzésű alkotás nem tolja arcunkba a homoszexualitást, csupán a szerelem nemtől, kortól független általános mibenlétéről, erejéről mesél a maga teljesen természetes és emberi formájában.

A szerelem bármikor, bárkivel megtörténhet és teljes nyugalommal kezeli a felmerülő problémákat, játszmákat, tabukat, fájdalmat, a csalódást, az elmúlást.

Az átélt élményeket, rövid boldogságot, pillanatokat értékeli és ezekre mutat rá: éljük meg a szerelmet, hisz ez egy ritka ajándék, amit az élettől kapunk. Legyünk elég bátrak hozzá, minden következményével együtt. Hasonlóan vélekedik erről Elio apja is, aki ha úgy tetszik maga is színt vall és követendő példaként elfogadja, magasztalja a fia által átélt örömöket és fájdalmakat.

Valószínű mindenki életében, múltjában – az enyémben is- van egy szerelem, amit eltitkolna, még maga elől is. Néha önmagunk számára is felfoghatatlan, hogy valaha megtörtént, hogy valaha ezt éreztük. Mert tabu, vagy teljesen logikátlan, feldolgozhatatlan. Pedig a szerelem ilyen: nem válogat, csak megtörténik! Hihetetlen boldog pillanatokat élhetünk meg általa, aztán hihetetlen fájdalommal jár. Később ez elmúlik, már csak az emlék marad, a megismételhetetlen élmény. Aki ezt az élményt átélheti, az nagyon szerencsés.

Ha szimpatikus a történet, akkor még a művész mozik kínálatában megtalálják, mert jelenleg is vetítik! A film idén január 18-án jelent meg.

A film előzetese elérhető itt.

/Szerző: Gősi Gabriella/

A kiégés ismertető jelei

A burnout nemcsak a munkamániások iszonyatos betegsége, mindenkit fenyeget, aki a magánélete és munkája között nem találja meg a harmóniát. A kiégés gyógyítása nehezebb, mint a megelőzése.

Az önbizalomhiány szembetűnő jelei

Ebben a cikkben megmutatom neked az önbizalomhiány egyértelmű jeleit. Ha úgy érzed, hogy ezek közül egy vagy több is igaz rád, akkor érdemes fejlődnöd benne. Már csak azért is, mert a magabiztosság hiánya az élet minden területére kihatással van.

A tudatos vásárlás nem pénztárca kérdése

Sok rákkeltő anyagot, „szemét” kaját, adalékanyagot, műételeket és temérdek édességet veszünk, hozzádobunk mindig egy újabb műanyag szatyrot, néhány csokit, kekszet és plusz két nápolyit a fizetésre várva. Nem megvesszük, amit kell, hanem vásárolgatunk. Ha van is cetlink, kétszer annyi termék kerül a kosárba. Miért?

A változókor testre és lélekre gyakorolt hatásai

A menopauza kezdete átlagosan az 50. év körüli időszakra tehető. Sokaknál viszont előbb is jelentkezhetnek a tünetek. Ez az állapot akár 10-15 évig is eltarthat, amit nem minden nő visel jól sem testileg, sem pedig lelkileg!

10 dolog, ami jobbá teszi az életedet

Átvergődni az életen egy művészeti forma, és amit legtöbbször kreálni próbálunk, nem publikus. De számos módja van annak, hogy javítsunk a léten. Lentebb néhány segítő tippet olvashattok.