Menü

Szólíts a neveden – Film a szerelem ünnepléséről

Az olasz Luca Guadagnino rendezésében, André Aciman regénye alapján James Ivory forgatókönyvéből készült Oscar,- Golden Globe- és megannyi más díjra jelölt film lehetne egy egyszerű nyári tinédzserkori szerelemről szóló alkotás is, vagy pusztán homoszexuálisokról szóló film. De annál sokkal több.

A történet 1983 nyarán játszódik, ahol a 17 éves amerikai Elio éli a kamaszok szokásos életét éli. A helyszín Észak-Olaszország vidéki kisvárosa, ahol nyaranta és ünnepekkor a zsidó, értelmiségi felvilágosult, multikulturális (amerikai, olasz, francia) család egy gyönyörű villában pihen, a régészprofesszor édesapa közben dolgozik és évente új tanítványt fogad. A jóképű tanársegéd: Oliver megérkezésével, aki egyszerre idegesítő és megnyerő Elio számára, minden megváltozik: Eleinte példaképi, testvéri, baráti, majd szexuális vonzalom alakul ki köztük, amely később viszonzott szerelemmé fejlődik. Végül kettesben töltenek pár napot közös útjuk során, melynek vége egyben Elio boldogságának végét is jelenti, hisz -a szintén zsidó- Oliver a neki rendelt utat választja és visszatér hazájába, hogy feleségül vele barátnőjét.

Elsősorban a felnőtté válásról, önmagunk kereséséről szóló igazi olasz életérzésű alkotás nem tolja arcunkba a homoszexualitást, csupán a szerelem nemtől, kortól független általános mibenlétéről, erejéről mesél a maga teljesen természetes és emberi formájában.

A szerelem bármikor, bárkivel megtörténhet és teljes nyugalommal kezeli a felmerülő problémákat, játszmákat, tabukat, fájdalmat, a csalódást, az elmúlást.

Az átélt élményeket, rövid boldogságot, pillanatokat értékeli és ezekre mutat rá: éljük meg a szerelmet, hisz ez egy ritka ajándék, amit az élettől kapunk. Legyünk elég bátrak hozzá, minden következményével együtt. Hasonlóan vélekedik erről Elio apja is, aki ha úgy tetszik maga is színt vall és követendő példaként elfogadja, magasztalja a fia által átélt örömöket és fájdalmakat.

Valószínű mindenki életében, múltjában – az enyémben is- van egy szerelem, amit eltitkolna, még maga elől is. Néha önmagunk számára is felfoghatatlan, hogy valaha megtörtént, hogy valaha ezt éreztük. Mert tabu, vagy teljesen logikátlan, feldolgozhatatlan. Pedig a szerelem ilyen: nem válogat, csak megtörténik! Hihetetlen boldog pillanatokat élhetünk meg általa, aztán hihetetlen fájdalommal jár. Később ez elmúlik, már csak az emlék marad, a megismételhetetlen élmény. Aki ezt az élményt átélheti, az nagyon szerencsés.

Ha szimpatikus a történet, akkor még a művész mozik kínálatában megtalálják, mert jelenleg is vetítik! A film idén január 18-án jelent meg.

A film előzetese elérhető itt.

/Szerző: Gősi Gabriella/

Terjed az izomdiszmorfia

Sajnos az étkezési zavarok jelentkezhetnek már a gyermekkorban is. Sokáig csak az anorexiáról, bulimiáról olvashattunk, hallhattunk. Viszont egy kevésbé ismert betegség is létezik, ami az izomdiszmorfia.

Hátráltató szokásaink bűvkörében

Bizonyára tudjuk magunkról, ha rossz szokások rabjai vagyunk. Ezek nemcsak látványosak és sokszor taszítóak, de az egészségünkre is károsak lehetnek. Továbbá azzal is tisztában lehetünk, hogy jobb lenne ezektől megszabadulni, de eddig nem éreztünk magunkban kellő erőt hozzá.

A szívből jövő hála dupla öröm

Számos kutatás bizonyította, hogy a hála gyakorlása az egyik leghatékonyabb dolog az érzelmi és a pszichológiai jólét tekintetére nézve. Egy 75 évig tartó megfigyelésben kimutatták, hogy a hála a legerősebb indikátora a boldog életnek. Hasznos lenne ezt az érzést többet gyakorolni a mindennapokban is nem csak egy röpke pillanatig az ünnepek ideje alatt.

Segítség! Nincs időm magamra!

Nem ismeretlen a jelenség, hogy nincs időnk magunkra, mert mindig van mit csinálni, a tennivalók listáján mi magunk vagyunk az utolsó pont, és a nap végén mindig a „Majd holnap” kategóriába soroljuk magunkat. S ez így megy éveken keresztül. Mégis mit tehetünk ennek megváltoztatására?

Mindent a pszichikai éhségről

Sokan észre sem veszik, de a szó szoros értelmében habzsolják az életet. Majd jön az önsanyargatás, lelkiismeret-furdalás és ez egy spirálon keresztül újra és újra visszatérő jelenséggé válik. Hogy mi áll ennek az ördögi körnek a hátterében? Erre a következőkben fény derül.