Menü

Szólíts a neveden – Film a szerelem ünnepléséről

Az olasz Luca Guadagnino rendezésében, André Aciman regénye alapján James Ivory forgatókönyvéből készült Oscar,- Golden Globe- és megannyi más díjra jelölt film lehetne egy egyszerű nyári tinédzserkori szerelemről szóló alkotás is, vagy pusztán homoszexuálisokról szóló film. De annál sokkal több.

A történet 1983 nyarán játszódik, ahol a 17 éves amerikai Elio éli a kamaszok szokásos életét éli. A helyszín Észak-Olaszország vidéki kisvárosa, ahol nyaranta és ünnepekkor a zsidó, értelmiségi felvilágosult, multikulturális (amerikai, olasz, francia) család egy gyönyörű villában pihen, a régészprofesszor édesapa közben dolgozik és évente új tanítványt fogad. A jóképű tanársegéd: Oliver megérkezésével, aki egyszerre idegesítő és megnyerő Elio számára, minden megváltozik: Eleinte példaképi, testvéri, baráti, majd szexuális vonzalom alakul ki köztük, amely később viszonzott szerelemmé fejlődik. Végül kettesben töltenek pár napot közös útjuk során, melynek vége egyben Elio boldogságának végét is jelenti, hisz -a szintén zsidó- Oliver a neki rendelt utat választja és visszatér hazájába, hogy feleségül vele barátnőjét.

Elsősorban a felnőtté válásról, önmagunk kereséséről szóló igazi olasz életérzésű alkotás nem tolja arcunkba a homoszexualitást, csupán a szerelem nemtől, kortól független általános mibenlétéről, erejéről mesél a maga teljesen természetes és emberi formájában.

A szerelem bármikor, bárkivel megtörténhet és teljes nyugalommal kezeli a felmerülő problémákat, játszmákat, tabukat, fájdalmat, a csalódást, az elmúlást.

Az átélt élményeket, rövid boldogságot, pillanatokat értékeli és ezekre mutat rá: éljük meg a szerelmet, hisz ez egy ritka ajándék, amit az élettől kapunk. Legyünk elég bátrak hozzá, minden következményével együtt. Hasonlóan vélekedik erről Elio apja is, aki ha úgy tetszik maga is színt vall és követendő példaként elfogadja, magasztalja a fia által átélt örömöket és fájdalmakat.

Valószínű mindenki életében, múltjában – az enyémben is- van egy szerelem, amit eltitkolna, még maga elől is. Néha önmagunk számára is felfoghatatlan, hogy valaha megtörtént, hogy valaha ezt éreztük. Mert tabu, vagy teljesen logikátlan, feldolgozhatatlan. Pedig a szerelem ilyen: nem válogat, csak megtörténik! Hihetetlen boldog pillanatokat élhetünk meg általa, aztán hihetetlen fájdalommal jár. Később ez elmúlik, már csak az emlék marad, a megismételhetetlen élmény. Aki ezt az élményt átélheti, az nagyon szerencsés.

Ha szimpatikus a történet, akkor még a művész mozik kínálatában megtalálják, mert jelenleg is vetítik! A film idén január 18-án jelent meg.

A film előzetese elérhető itt.

/Szerző: Gősi Gabriella/

Evészavar II.- Orthorexia

Vékony mesgye választja el a következetesen egészségesen étkezőt, a kényszeresen (betegesen ) csak egészséges(nek vélt) ételeket fogyasztótól. Mi az a pont, ahol már nem becsülnünk kell valakit a kitartása, következetessége miatt, hanem aggódnunk, hogy egészséges-étel függőségben (orthorexiában) szenved?

Milyen az Igazi Nő?

Nőnap alkalmából rengeteg kedves üzenet lepi el a közösségi oldalakat és médiát. Ezen a napon a nőket ünnepeljük. De mégis milyen az Igazi Nő? A végzet asszonya? Háziasszony? Édesanya? Szerető? Nézzük a receptet, amelyben ott a titkos összetevő is!

Könyvajánló: Hidasi Judit – Gondolatmappa

Egy könyv nőknek az csalódásról, az örömről, és a gyógyulásról.

Stresszmentesen! De hogyan?

Stresszmentesen. Könnyű mondani, ó ha ez ilyen egyszerű lenne! Szükség van apró megoldásokra, kis trükkökre, amelyek segítségével, - amennyire csak lehet - kiküszöbölhető az idegeskedések egy része. Mindet nem, de a szükségtelen stressz forrásokat kiiktathatjuk. Máris mondom hogyan.

Szemünk ellensége a digitális világ?

A fejlett világ társadalmaira egyre jellemzőbb, hogy egész napunkat a kütyüink társaságában töltjük, 8-10 óra számítógépes munkát követően otthon is a képernyő előtt ülünk.Az elterjedt rémhírekkel ellentétben a mai monitorok első generációs társaiknál sokkal biztonságosabbak, ez azonban még mindig komoly megterhelést jelent a szem számára.