Menü

Banánt minden étkezéshez!

A banán közkedvelt gyümölcs édessége és könnyen beszerezhetősége miatt. Bár az itthoni klíma nem kedvezne a termesztésnek, így is kézhez kaphatjuk a boltok vagy a piacok polcairól. Szezonban pedig még az ára is igen jutányos. Laktat és magas szénhidráttartalmának köszönhetően sok energiát is nyújt a mindennapok nehézségéhez, magas rosttartalma pedig az emésztés könnyebbségének javára válik. Szintén sok káliumot és magnéziumot tartalmaz, mely jótékony hatással van a vérnyomásra és a szívműködésre. Igazi jolly joker. Ráadásul nem csak önmagában fogyaszthatjuk, hanem különböző metódusokkal komplett étkezéseket is kreálhatunk. Erre hozta néhány szuper receptet, melyek kipróbálása mindenképp megéri.

Reggeli: Zabkása banánnal és dióval

Szuper energia dús napindító lehet a zabkásánk, ha néhány szelet banánt beleszelünk, sőt, akár szárított banánnal is feldobhatjuk az unalmas reggeleket. Érdemes dióreszelékkel is megszórni, amely intenzívebb ízt ad a mixnek. A zabkása alapja egyébként, hogy kb. egy bögre zabhoz dupla ennyi folyadékot adunk, mely lehet víz, vagy tej. Fontos, hogy bármivel is öntsük fel, az meleg legyen, de semmiképp sem forró vagy forrásban lévő! Ha még meleg, és hozzáadjuk a banánt, akkor érdemes a gyümölcsöt egy villával szétnyomkodni, így növelve a banános ízt.

Tízórai: Gyümölcs saláta

Mindent bele, amit csak szeretünk. Alma, narancs és banán lehet az alapja, melyhez olyan citrusokat és kiegészítő gyümölcsöket tehetünk, amilyet csak szeretünk. Érdemesebb azért a szilárdabb alapú gyümölcsöket részesíteni előnyben, főleg abban az esetben, ha magunkkal is visszük táskában a munkahelyre vagy az iskolába. Ráadásul aszalt gyümölcsökkel, magvakkal is tarkíthatjuk a salátát, mely ízek keveredve feldobhatják a délelőttöt.

Ebédre: A gyors és egészséges banánpalacsinta

Bár személyenként külön adaggal kell számolnunk, a klasszikus és igazi banánpalacsinta csupán három összetevőből áll: egy banánból, két tojásból, és a sütéshez szükséges zsiradékból. Fontos, hogy a banánt jól széttörjük villával, mielőtt a habosra kevert tojásokhoz hozzáadjuk. Vastagabb, amolyan amerikai palacsinta típusúra süssük, és percek alatt meg is van a laktató ebéd. Természetesen az alaprecepthez bármit hozzá lehet keverni, fahéjat, mazsolát vagy akár étcsokoládét is, lényeg, hogy kevés mosatlannal és idővel alkossunk egy jó kis banános ebédet.

Uzsonna: A banán turmix

Ha valaki mégsem rendelkezik turmixgéppel, az is könnyen készíthet magának banánturmixot, csupán egy lecsukható üvegre van szüksége. A banánt érdemes jól összetörni, majd enyhén langyos tejhez hozzáadni. 1 banánhoz kb. 2dl tej szükséges. Mindezt öntsük egy jól zárható üvegbe (akár befőttesüveg is megfelel a célnak), és jó sokáig rázzuk fel-alá, hogy a tej habossága valamint a banán minél jobban összekeveredjen és besűrűsödjön. Azt már talán mondanom sem kell, hogy naranccsal és egyéb lágyabb, pépesíthető gyümölccsel is érdemes keverni a turmixunkat.

Vacsora: Sült banán – akár sósan is!

Két típusú ember létezik: aki csakis és kizárólag sós ételre tud gondolni a vacsora szó elhangzása esetén és van, akinek az édes sem okoz problémát. Tény, a banánt sósan elkészíteni kissé időigényesebb abban az esetben, ha ízletesre is szeretnék készíteni – márpedig ki nem enne jót a nap végén?! A sült banán elkészítéséhez egyébként előnyös még kissé zöld, még kevésbé ért banánt használni. A serpenyőben felolvasztott 20dkg vajhoz adjunk egy fej apróra vágott vöröshagymát és egy gerezd fokhagymát is, majd miután ez megpirult, fél darab citromlevével és sóval ízesítsük. Adjunk hozzá két csapott evőkanál kókuszreszeléket, majd a félbevágott banánszeleteket is, melyeket alacsony lángon kb. 15 perc alatt barnára kell sütni. A kókuszreszeléktől vékony, ropogós bundát kap az így sült banán, amely mártással tálalva teljes értékű vacsorává válhat.

Bármelyiket is próbálod ki, bármelyiket is egészíted ki a saját ízléseddel, jó étvágyat hozzá!

A válásról

Napjaink legkényesebb témája, és egyben egyre növekvő problémája lett a válás, amelyre lassan olyan természetesen gondolunk, mintha csak bárkivel megtörténne. De miért van ez, és miért nem próbáljuk elkerülni?

Venom újjászületése

Eljött a nagy nap és mindenki kedvenc hálószövőjének legerősebb ellenfele saját filmet, új feldolgozást kapott. A balul sikerült Pókember 3-at fedje a feledés homálya. A mindig remek Tom Hardyt szállja meg Venom. Nézzük mi sül ki ebből a szimbiózisból.

Rokonok távol egymástól – hogyan kezelhetjük?

Szinte minden családban van egy rokon, aki a többitől távol él. Országon belül vagy országon kívül, Budapesten vagy Angliában, mindenképpen nehéz távol lenni. Nehéz összeegyeztetni az ünnepeket, a találkozókat, a családi nyaralásokat, mert mindig bele kell kalkulálni az utazást. És még így is előfordul, hogy belefáradunk a folyamatos tervezésbe és utazásba. Hogyan könnyíthetnénk a terheinken?

A jelen ajándékainak kicsomagolása

A mai rohanó társadalmunkban sokan panaszkodnak, hogy nem tudják megélni a pillanatot tömérdek befolyásoló tényező miatt. A fókuszálatlan, szelektív figyelmünk, múlton való rágódásunk és félelmeink kihatással vannak az itt és mostra. Szeretnék tippeket adni, amelyek hasznosak lehetnek, hogy jobban fókuszáljunk a jelenünkre.

A kilépés művészete

Veled is előfordult már, hogy halogattad a nagy lépést? Hogy úgy érezted, a félelmeid megbénítanak? Hogy valamiért benne rekedtél egy helyzetben, és úgy érezted, nem tudsz belőle kilépni? Olvass tovább, hogy lásd, a történetnek nem feltétlenül kell így véget érnie.