Menü

Mit csináljunk a húsvéti maradékkal?

A hosszú böjtöt, évszázadok óta követik húsvétkor az ünnepi lakomák. Régi hagyományok szerint ilyenkor bárányt kell fogyasztani, de mára ezt szinte minden háztartásban felváltotta a sonka, tojás és a kalács. Ezekből, ha elég kreatívak vagyunk, rengeteg változatos fogást készíthetünk az ünnepek után.

A húsvéti sonka felhasználására rengeteg módot ismerünk. Az egyik közkedvelt módja a tepsis-zöldséges sonka. Szükség lesz hozzá főtt zöldségekre, például levesben főtt répára, gyökérre, zellerre, nyers vöröshagymára és kevés olajban kérgesre sütött, kockázott burgonyára. Ezeket a zöldségeket felkockázzuk, és egy tepsibe tesszük. Feldaraboljuk és a tetejére szórjuk a sonkát, kevés sóval ízesítjük és 160 fokos sütőben 20-25 percig sütjük. Egy kevés reszelt sajttal megszórjuk, majd további 5-10 perc alatt megpirítjuk. Tökéletes egytálételt kaphatunk így.

Mi legyen a morzsálódó, száraz kaláccsal? A legegyszerűbb felhasználási módja: a mákos guba. Bár ezt a desszertet legtöbbször karácsonykor készítjük, jól fog esni a családnak húsvét után is. Az elkészítése egyszerű: egy tojássárgáját lassú tűz, vagy gőz fölött összekeverjük egy bögre tejjel, cukorral és vaníliás cukorral. Az elkészült öntetet a felszeletelt, tálba helyezett kalácsra öntjük, majd az egészet megszórjuk mákkal. A sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük, vaníliasodóval vagy fagylalttal fogyasztjuk.

A sonka és a kalács mellet, a legközkedveltebb ételek közé tartozik: a főtt tojás. Ha abba az embercsoportba tartozol, aki szombaton megfőz húsz tojást, hogy legyen elég, de a végén már rá sem bír nézni, akkor érdemes elgondolkodnod, hogyan dobd fel egy kicsit a maradékot. Az én tippem: készíts tojáskrémet! Az elkészítése egyszerű: a villával összetört tojásokhoz sót, borsot, mustárt és tejfölt keverünk, megszórjuk petrezselyemmel és kenyérre kenjük. Reszelt sajttal megbolondítva tíz perc alatt készre sül. Ez azért is nagyon jó ötlet, mert segít felhasználni a száraz kenyeret is.

Tehát attól, hogy húsvétkor ragaszkodunk a hagyományos ételekhez, az ünnepek után egy kis kreativitással könnyen új ízélményt szerezhetünk magunknak és családunknak.

Programok egyedül? Miért ne?

Ha eddig meg voltál győződve róla, hogy egyedül nem lehet jó programokat kitalálni, akkor ezeket a sorokat mindenképp el kell olvasnod. Ugyanis rengeteg érdekes dolgot lehet csinálni egyedül: még nyaralni, pihenni, kikapcsolódni is, nem is beszélve az egyéb, nagyon izgalmas programokról.

Borban az igazság és a tavaszi jókedv

Szeged 300. születésnapján újra vár Magyarország legnagyobb bormustrája, a 25. Szegedi Borfesztivál és Szeged Napja Ünnepségsorozat - amelynek neve egyet jelent a világ legbarátságosabb fesztivál-közönségével, a napfény, a borértők és a gyönyörű lányok városában, Szegeden!

Az egyik legszuperebb fehérjeforrásunk, a tojás

Nem a legolcsóbb fehérjeforrás, de az egyik legjobb. Egy átlagos, és rendes tojás ~60 gramm. Sajnos sokan az olcsóbbat veszik meg, de az „S” méretűek többnyire még az 50 grammot se érik el.

Évezredes csodaszernek mondható a kefir

Ha az egészséges táplálkozásról beszélgetünk, amely elősegíti a megfelelő emésztést is, akkor rövid időn belül a kefir is szóba kerül, amit már nagyon régóta az emberek. De mit is érdemes tudnunk róla?

A káposztafogyasztás áldásos hatásai

A káposzta változatai mindenki számára elérhető, számtalan módon felhasználható, olcsó, emellett pedig rendkívül egészséges. Egy csésze savanyú káposztában mindössze 27 kalória és 0 gramm zsír található, továbbá 7 gramm szénhidrátot, 4 gramm rostot, valamint 1 gramm fehérjét is tartalmaz.