Menü

Az alkalom szülte támasz a szülőszobán

/Ezt az írást a szülésznőmnek dedikálom, akinek sajnos nem tudom a nevét, de így kívánok köszönetet mondani a végtelen segítségéért, közvetlenségéért és bátorításáért. /

Este 11-kor elfolyt a víz. vagy csak nyákdugó? Nyugalom... letusolok, megvacsorázom. Nem tudok aludni. Fáj...szivárog..egyre jobban. Indulni kell. Így kezdődött. Hajnali négyre a klinikán voltunk. Adatfelvétel, infúzió, kúp.Hatra a szobát is kaptunk.

Nyolcra megérkezett a szülész-nőgyógyászom. Oxytocin, gáz, fájások délig. Közben a pici,alacsony, fiatal, fejkendős szülészlány volt velünk, aki a páromon kívül hirtelen a mindenséget jelentette.

Beszív, kifúj....felül, labda, sétál...a hátam közepére kívántam mindent...Ő mégis tudott rám hatni.

Súgott, simogatott, serénykedett körülöttünk.

A szeretete, a figyelme, hogy abban a pillanatban, percben, órában a legfontosabb én vagyok – természetesen áradt belőle. És Miatta elhittem, hogy meg tudom csinálni.

A vajúdás rettenetes és fárasztó folyamat.. Hogy mennyire fájt? Terhességem előtt havonta szenvedtem a fájdalomtól, szüléskor ezek többszörösét éreztem és nem is a fájdalom, hanem amikor 1-2 percenként jönnek, és ezektől iszonyúan kifáradsz, és már több mint 24 órája vagy ébren, és éjjel nem aludtál...

Aztán úgy alakult, hogy megcsászároztak sajnos; de egészen addig nem ment volna, ha Ő és a párom nincs velem.

Remélem, a jövőben Őket, az alkalom szülte testi-lelki támaszokat sokkal jobban megbecsülik, hisz nélkülük a nők talán legfontosabb élménye csak egy rossz, fájdalmakkal, kiszolgáltatottsággal, bizonytalansággal, infúziókkal teli emlék lenne. Egy jó szülésznővel viszont egy szeretetteljes, pozitív élmény is lehet, kórházi körülmények között is.

/Szerző:Gősi Gabriella /

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Kutya a családban

Lakótelepen nőttem fel, sajnos soha nem volt háziállatom, így nem volt lehetőségem megtapasztalni, milyen érzés egy házi kedvenc a családban, ám költözésünk óta fontolgatom, hogy menhelyről hazaviszek egy kutyust.

Iskolai telefonhasználat pro és kontra

Mai témánk apropóját az adta, amit a minap olvastam a világhálón: a brit iskolákban szigorú ellenőrzési rendszert vezetnek be: az iskolák felelőssége lesz, hogy a diákok ne használhassák a mobiltelefonjukat a tanórákon. Iskolai telefonhasználat pro és kontra.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon, ami azt jelenti, hogy éhgyomorra indulnak el reggel – állapította meg egy kutatás, melyből sajnos megállapították, hogy három gyerekből egy reggelizés nélkül indul el otthonról az óvodába, iskolába.