Menü

Ideális étrend óvodásoknak, kisiskolásoknak

Vajon milyen egy ideális reggeli kisebbeknek? Mit csomagoljunk tízóraira a nagyobbaknak? Mennyi az ideális gyümölcsfogyasztás ebben a korban? Adjunk tejterméket? Mi a baj a bolti felvágottakkal? Milyen vitaminokat adjunk nekik? A kérdéseink végeláthatatlanok, ha óvodás, kisiskolás gyermekeink táplálkozásáról van szó.

Ma, minden 4. kisgyermek túlsúlyos Magyarországon. Azért ez elég félelmetes adat. Pláne, ha hozzágondoljuk az elhízással kialakuló betegségeket, hiába folyik a csapból is a téma, változni mégse nagyon tudott, még, ez a romló statisztika.

Minden 3. gyerek reggeli nélkül ül az iskolapadba - olvasom a neten, de tanárként is megerősíthetem ezt, nem számoltam ugyan össze, de jó néhány diák üres gyomorral érkezik az iskolába. A legnagyobb baj a helytelen táplálkozási szokásokkal, hogy ami kisgyermekkorban kialakul – (vagyis amit szülőként kialakítunk) az rögzül bennük.

Nagyon fontos szabály: reggelivel kezdjük a napot! Óvodáskorban is! Bár az ovisok kapnak reggelit az óvodában, ha megszokjuk, hogy reggeli nélkül induljon a nap, iskoláskorban is majd egy péksüteményt nyomunk a kezébe a boltban, vagy azt se. Minden nap kell reggelizni. S ha eleinte nem is éhesek a gyermekeink, korábbi lefekvésre szoktatva, könnyebben felkelthetőek és éhesebben ébrednek majd.

Az ideális reggeli tartalmazzon teljeskiőrlésű gabonafélét, fehérjeforrást, friss zöldséget és gyümölcsöt.

A tejtermék fogyasztásáról erősen megoszlanak a vélemények manapság. Mondanám, hogy „öntsünk tiszta tejet a pohárba”, de a kérdés megválaszolása elég összetett dolog. Az én nézetem szerint, felnőttkorban, sokaknál problémát okoz a tej és annak megemésztése, lebontása, így nem tartom egészségesnek felnőttkorban a tejfogyasztást, én magam növényi tejekkel helyettesítem ezt az étrendemben. A gyermekek még rendelkeznek a laktózbontó enzimmel, ők jobban tolerálják a tejtermékeket és egyes nézetek szerint a kalciumszükséglet végett, ajánlott a tejtermék fogyasztása gyermekeknél. Más szülők nézetei szerint: már gyermekkorban sem egészséges a fogyasztása. A tej hatásairól rengeteg tudományos értekezés és tanulmány készült már, az ipari állattartásról kialakult nézetek, tejfogyasztás melletti és azt ellenző érvek számos esetben váltanak ki vitát, ebben a cikkben nem célom sem megerősíteni, sem ellenvéleményezni egyik tábor gondolatmenetét sem. A tejfogyasztás körüli őrült vitában én mérlegelni szoktam, s mivel a gyermekeim nem érzékenyek a tejre, így ebben is változatosságra törekszem: éppúgy kínálom a növényi tejkészítményeket nekik, mint a tejet tartalmazó joghurtokat, kakaókat, ám a túlzásba vitt tejtermék fogyasztást gyermekkorban sem tartom jó ötletnek, s erre jómagam is odafigyelek.

Mi a baj a felvágottakkal? A bolti felvágottfélék furcsa ételek. Elvileg mindenki tudja miért egészségtelenek, mégis imádjuk a különféle szalámikat, párizsikat, vagy éppen a csirkemell sonkát. Legtöbbünk reggelijében, vacsorájában szerepet kapnak ezek a - valljuk be - praktikus élelmiszerek. Azonban, ezek, alaposan feldolgozott termékek, melyekben sok nemkívánatos adalékkal is találkozhatunk. A bolti húskészítmények fogyasztását is mértékkel és kellő körültekintéssel végezzük, olvassuk el az összetevőket, figyeljük meg a zsír- és hústartalom arányát, az adalékanyagok mértékét és milyenségét. Jómagam gyakran arra a megoldásra jutok, hogy inkább készítek egy gyors rántottát a felvágottak helyett.

A napi ötszöri étkezés, a megfelelő folyadékfogyasztás, a túlzott só-és cukorfogyasztás kerülése, a rendszeres mozgás beiktatása mind – mind ugyanolyan fontos gyermekeink egészsége szempontjából óvodáskor, vagy iskolakezdés idején, mint az, hogy beszerezzük a szükséges könyveket, táskát, tolltartót, írószereket, ruhákat.

Kisgyermekkorban, nagyon sokat számít a megfelelő vitaminfogyasztás. Megint csak a saját példámból tudok kiindulni: az én gyermekeim kapnak vitaminokat, ám mivel a magas gyümölcs- és zöldségfogyasztás jellemző ránk, így külön vitaminokra kisebb mértékben van szükség, a D-vitamint nagyon fontosnak tartom, még nyáron is adom a fiaimnak, illetve iskoláskorú gyermekem kapja az Omega 3 vitamint, ennek jótékony hatásáról a tanulmányi eredményt látva, meggyőződtem. A C-vitamint, vagy egyéb gyermekkori multivitamin készítményeket a téli hónapokban adagolom nekik, rendszerint, a reggeli után kapják. A sportoló nagyfiamnak, fociedzések után, magnéziumot is szoktam adni.

A kisgyermekeink agyi és idegrendszeri fejlődése, egészségi állapota, közérzete nagyban függ a táplálástól, s mivel róluk mi szülők gondoskodunk, így a mi feladatunk és felelősségünk őket a legjobb ételekkel és tápanyagokkal, vitaminokkal ellátni. Ez legyen az egyik legfontosabb dolgunk mindennap.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Kutya a családban

Lakótelepen nőttem fel, sajnos soha nem volt háziállatom, így nem volt lehetőségem megtapasztalni, milyen érzés egy házi kedvenc a családban, ám költözésünk óta fontolgatom, hogy menhelyről hazaviszek egy kutyust.

Iskolai telefonhasználat pro és kontra

Mai témánk apropóját az adta, amit a minap olvastam a világhálón: a brit iskolákban szigorú ellenőrzési rendszert vezetnek be: az iskolák felelőssége lesz, hogy a diákok ne használhassák a mobiltelefonjukat a tanórákon. Iskolai telefonhasználat pro és kontra.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon, ami azt jelenti, hogy éhgyomorra indulnak el reggel – állapította meg egy kutatás, melyből sajnos megállapították, hogy három gyerekből egy reggelizés nélkül indul el otthonról az óvodába, iskolába.