Menü

Ideális étrend óvodásoknak, kisiskolásoknak

Vajon milyen egy ideális reggeli kisebbeknek? Mit csomagoljunk tízóraira a nagyobbaknak? Mennyi az ideális gyümölcsfogyasztás ebben a korban? Adjunk tejterméket? Mi a baj a bolti felvágottakkal? Milyen vitaminokat adjunk nekik? A kérdéseink végeláthatatlanok, ha óvodás, kisiskolás gyermekeink táplálkozásáról van szó.

Ma, minden 4. kisgyermek túlsúlyos Magyarországon. Azért ez elég félelmetes adat. Pláne, ha hozzágondoljuk az elhízással kialakuló betegségeket, hiába folyik a csapból is a téma, változni mégse nagyon tudott, még, ez a romló statisztika.

Minden 3. gyerek reggeli nélkül ül az iskolapadba - olvasom a neten, de tanárként is megerősíthetem ezt, nem számoltam ugyan össze, de jó néhány diák üres gyomorral érkezik az iskolába. A legnagyobb baj a helytelen táplálkozási szokásokkal, hogy ami kisgyermekkorban kialakul – (vagyis amit szülőként kialakítunk) az rögzül bennük.

Nagyon fontos szabály: reggelivel kezdjük a napot! Óvodáskorban is! Bár az ovisok kapnak reggelit az óvodában, ha megszokjuk, hogy reggeli nélkül induljon a nap, iskoláskorban is majd egy péksüteményt nyomunk a kezébe a boltban, vagy azt se. Minden nap kell reggelizni. S ha eleinte nem is éhesek a gyermekeink, korábbi lefekvésre szoktatva, könnyebben felkelthetőek és éhesebben ébrednek majd.

Az ideális reggeli tartalmazzon teljeskiőrlésű gabonafélét, fehérjeforrást, friss zöldséget és gyümölcsöt.

A tejtermék fogyasztásáról erősen megoszlanak a vélemények manapság. Mondanám, hogy „öntsünk tiszta tejet a pohárba”, de a kérdés megválaszolása elég összetett dolog. Az én nézetem szerint, felnőttkorban, sokaknál problémát okoz a tej és annak megemésztése, lebontása, így nem tartom egészségesnek felnőttkorban a tejfogyasztást, én magam növényi tejekkel helyettesítem ezt az étrendemben. A gyermekek még rendelkeznek a laktózbontó enzimmel, ők jobban tolerálják a tejtermékeket és egyes nézetek szerint a kalciumszükséglet végett, ajánlott a tejtermék fogyasztása gyermekeknél. Más szülők nézetei szerint: már gyermekkorban sem egészséges a fogyasztása. A tej hatásairól rengeteg tudományos értekezés és tanulmány készült már, az ipari állattartásról kialakult nézetek, tejfogyasztás melletti és azt ellenző érvek számos esetben váltanak ki vitát, ebben a cikkben nem célom sem megerősíteni, sem ellenvéleményezni egyik tábor gondolatmenetét sem. A tejfogyasztás körüli őrült vitában én mérlegelni szoktam, s mivel a gyermekeim nem érzékenyek a tejre, így ebben is változatosságra törekszem: éppúgy kínálom a növényi tejkészítményeket nekik, mint a tejet tartalmazó joghurtokat, kakaókat, ám a túlzásba vitt tejtermék fogyasztást gyermekkorban sem tartom jó ötletnek, s erre jómagam is odafigyelek.

Mi a baj a felvágottakkal? A bolti felvágottfélék furcsa ételek. Elvileg mindenki tudja miért egészségtelenek, mégis imádjuk a különféle szalámikat, párizsikat, vagy éppen a csirkemell sonkát. Legtöbbünk reggelijében, vacsorájában szerepet kapnak ezek a - valljuk be - praktikus élelmiszerek. Azonban, ezek, alaposan feldolgozott termékek, melyekben sok nemkívánatos adalékkal is találkozhatunk. A bolti húskészítmények fogyasztását is mértékkel és kellő körültekintéssel végezzük, olvassuk el az összetevőket, figyeljük meg a zsír- és hústartalom arányát, az adalékanyagok mértékét és milyenségét. Jómagam gyakran arra a megoldásra jutok, hogy inkább készítek egy gyors rántottát a felvágottak helyett.

A napi ötszöri étkezés, a megfelelő folyadékfogyasztás, a túlzott só-és cukorfogyasztás kerülése, a rendszeres mozgás beiktatása mind – mind ugyanolyan fontos gyermekeink egészsége szempontjából óvodáskor, vagy iskolakezdés idején, mint az, hogy beszerezzük a szükséges könyveket, táskát, tolltartót, írószereket, ruhákat.

Kisgyermekkorban, nagyon sokat számít a megfelelő vitaminfogyasztás. Megint csak a saját példámból tudok kiindulni: az én gyermekeim kapnak vitaminokat, ám mivel a magas gyümölcs- és zöldségfogyasztás jellemző ránk, így külön vitaminokra kisebb mértékben van szükség, a D-vitamint nagyon fontosnak tartom, még nyáron is adom a fiaimnak, illetve iskoláskorú gyermekem kapja az Omega 3 vitamint, ennek jótékony hatásáról a tanulmányi eredményt látva, meggyőződtem. A C-vitamint, vagy egyéb gyermekkori multivitamin készítményeket a téli hónapokban adagolom nekik, rendszerint, a reggeli után kapják. A sportoló nagyfiamnak, fociedzések után, magnéziumot is szoktam adni.

A kisgyermekeink agyi és idegrendszeri fejlődése, egészségi állapota, közérzete nagyban függ a táplálástól, s mivel róluk mi szülők gondoskodunk, így a mi feladatunk és felelősségünk őket a legjobb ételekkel és tápanyagokkal, vitaminokkal ellátni. Ez legyen az egyik legfontosabb dolgunk mindennap.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

10 illemszabály, amit a gyereknek is tudnia kell

Mire tanítsuk a gyermekünket kiskorától kezdve, mely illemszabályokat illik tudnia? Természetesen a legjobb tanítás, ha a gyerek látja tőlünk a helyes viselkedést, hiszen öntudatlanul leutánoz minket.