Menü

Hosszabbítsd meg az életed! Íme, öt dolog!

Most ez nem tartozik ide, de érdekes, hogy erről pont egy férfimagazinban olvastam... pedig nekünk, nőknek is szükségünk van arra az öt (vagy több) dologra, amellyel tovább élhetünk minőségi életet. Gyorsan kipuskáztam a lényeget az újságból.

A cikkíró a Harvardi Egyetem kutatóira hivatkozva közöl egy mindenre kiterjedő tanulmányt, melyből kiderült a hosszabb élet öt kulcsa. És ahogy nézem, olyan nagyon nem is nehéz betartani. A szakemberek szerint ezzel az öt szabállyal, évekkel is tovább élhetünk, mint azok, akik egészségtelen életmódot folytatnak.

Lássuk, mi az 5 kulcs a hosszabb élethez:

Első a dohánymentes élet. Rendben, aláírom, ez fontos. Második: napi fél óra nem megerőltető testedzés. Belefér, simán. Harmadik a 18,5-25 közötti, vagyis az egészséges testtömeg-index kialakítása, de ez sem gáz, életmódváltással, néhány apró dologgal, pár élelmiszer (liszt, cukor, zsír) lecserélésével megoldható. Negyedik: mértékletes borfogyasztás, megoldva. (Könnyen beszélek, mivel ritkán iszom alkoholt.) Ötödik teendő: a gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonákban gazdag, ám vörös húsokban, telített zsírokban és cukros ételekben szegény étrend. Régóta tudjuk, hogy a hosszú élet titka mindig a tányéron hever, s bár én régi motoros vagyok az egészséges életmódban, számomra nem nehéz a szárnyas húsok, a halak, a zöldségek, a zabkása, köles és egyéb gabonák fogyasztása, akinek ez első hallásra sok, ő kezdje a teljes kiőrlésű kenyérrel, kísérletezzem zöldségekkel, egyen naponta kevés gyümölcsöt.

Az életmódváltás legegyszerűbb módja: limitálni a zsírok és cukrok, kenyérfélék, tészták, édességek, sütemények fogyasztását, előnyben részesíteni a friss ételeket, idényzöldségeket- és gyümölcsöket, a teljes kiőrlésű gabonákat, az alacsony zsírtartalmú húsokat, ám a jó zsírok beviteléről s megfelelő vitaminokról gondoskodni kell. Fontos korlátozni a kalória bevitelt, a feleslegesen bevitt kalóriák számát, pedig lecsökkenteni.

Egy 105 éves japán orvos felfedte a hosszú élet titkát (azt hiszem. neki el is hihetjük), szerinte néhány alapvető szabályt kell ehhez betartani: pl. odafigyelni az étkezésre, a megfelelő mennyiségű alvásra és arra, mennyit dolgozunk.

Az idős orvos szerint energiát nem az ételekből vagy a pihentető alvásból nyerünk, hanem abból, hogyan érezzük magunkat a bőrünkben. Amit szívesen csinálunk, feltölt, amit nem, az lemerít, ezért keressük azokat az elfoglaltságokat gyakrabban, melyek jó kedvre derítenek. A doktor orvosságok helyett inkább a zene-, a művészet- és az állatterápiában hitt. A leghatékonyabb orvosság - úgy vélte - a vidámság és az önfeledt nevetés. A hosszú élet, ugyanis a boldogságban és az elégedettségben rejlik. Van benne igazság.

Az ezeket a kritériumokat betartó elszánt életmódváltók akár plusz tíz évre is számíthatnak, ami már elég jó ok arra, hogy betartsuk ezt a nem túl nehéz öt lépést. S nem is az a lényeg, hány évig élünk, hanem, hogy milyen életminőségben, életerőben, egészségben, közérzetben tesszük azt! Megjegyeztétek? Akkor visszateszem az újságot.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

Milyen lesz egy 2024-es sikkes esküvő? – ezek a trendek idén

Az esküvőknél minden évben megválasztják az év színét, ettől függetlenül természetesen mindenki a saját ízlése szerint dekorálja a nagy napot. Nézzük, hogy idén melyik irányvonalat érdemes követni.

Egyszerűen elkészíthető húsvéti dekorációk

Alig néhány hét múlva húsvét, ami a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy karácsonykor vagy más ünnepkor, úgy húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen és egyszerűen elkészíthetjük.