Menü

Idősek étrendje

83 éves a nagymamám. Annyira szeretem, mikor mandulába forgatott hússal és dióba panírozott cukkinivel, zabpehellyel készített fasírttal, cukormentes gyümölcslekvárral vár. Ugyan nem érti, miért nem eszek "rendesen", mégis sok ételt elkészít reform módon a kedvemért, s ebben az a jó, hogy akkor ő is így eszik, s az én diétás sütijeimet is megkóstolja. Ezért, pedig már megérte "különcködnöm" a rokonságban.

Dietetikusok egybehangzó véleménye szerint, idősödő korban is figyelni kell az étrendre. Ebben a korban is számos élettani változás zajlik a szervezetben, az alultápláltság és a túltápláltság egyaránt veszélyes lehet.

Az időskori étrendben a szervezetnek valamennyivel kevesebb energiára van szüksége, ellenben nagyobb a fehérjeigénye, a csontritkulás miatt pedig magasabb kalciumbevitel ajánlott. Napi rendszerességgel javasolt a húsok, tojás, tejtermékek fogyasztása. Fehérje bevitelre nagyon sok lehetőség van, mert a felsoroltakon kívül a hüvelyesek a tofu, a magvak mind- mind magas fehérje tartalmúak. A mandula, a megemelkedett kalcium szükséglet miatt is egy fontos élelmiszer. Ebben a korban is elmondható, hogy naponta többször kevesebbet kell enni. Étkezéseik száma lehetőleg legyen napi öt, ezalatt, több kisebb étkezés értendő.

A diéta szó jelentése étrend, melynek célja a szervezet megváltozott állapotához igazodó táplálkozás, időskorban is. Gyakran hangoztatom és minden életkorra igaz, hogy betegségeket sokkal kevesebb energiaráfordítással előzhetjük meg, helyes életmóddal, mint amennyi energiát felemészt a helytelen étrend és mozgásszegény élet miatt kialakult betegségek kezelése.

Az idős kor előrehaladtával csökken az emésztés és a felszívódás hatásfoka, romlik a tápanyagok hasznosulása, ezért fontos, hogy változatos és tápanyag dús legyen az étrendjük.

Az időseknek kevesebb energiára van szükségük, mint a fiataloknak, a vitamin és ásványi anyag szükségletük azonban változatlan. Az öregedéssel lassul az anyagcsere, a bevitt vitaminok nehezebben hasznosulnak.

Hiányos fogazat esetén sem kell megijednünk, pépesítve, ledarálva, turmixolva sokféle egészséges étel elfogyasztható. Az Omega-3 zsírsav fogyasztására is oda kell figyelni, ezért a halak heti rendszerességi fogyasztása javallott. A lassúbb anyagcsere miatt, a rostok jelentősége elsődleges, a teljes őrlésű lisztből készült kenyér, a zab, a magasabb rosttartalmú pékáruk mellett sok zöldség, gyümölcs fogyasztása ajánlott.

Az idősek lehet, hogy gyakran elfelejtenek inni, ezért a folyadékot érdemes kikészíteniük, hogy szem előtt lehessen.

Nem könnyű feladatra vállalkozunk, mikor idősek étrendjét próbáljuk picit - talán a megszokottól eltérő - egészségesebb, reform irányzat felé terelni, s nem is célunk a szépkorú nagyszüleink ételeinek teljes "megreformálása", hiszen életük időskori szakaszában már nem szívesen veszik, ha étkezéseikben korlátozzuk őket, s anyagilag sem áll rendelkezésükre akkora keret. Azonban azért, hogy még sokáig velünk lehessenek, érdemes becsempészni néhány egészségesebb ételt, elkészítési módot a mindennapjaikba.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.