Menü

Egészséges édesség

Megmondom őszintén, én már kiskorom óta rajongok mindenféle édességért, sós süteményért. Olyan vagyok mint Csukás István mesefigurája, Gombóc Artúr, aki arról híres, hogy szereti a kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a rövid csokoládét, a gömbölyű csokoládét, a lapos csokoládét, a tömör csokoládét, a lyukas csokoládét, a csomagolt csokoládét, a meztelen csokoládét, az egész csokoládét, a megkezdett csokoládét, az édes csokoládét, a keserű csokoládét, a csöves csokoládét, a mogyorós csokoládét, a tejcsokoládét, a likőrös csokoládét, a tavalyi csokoládét, az idei csokoládét és minden olyan csokoládét, amit csak készítenek a világon.

Azonban számtalan olyan nassolni valóval találkoztam, amire azt mondták, hogy egészséges. Nyugodtan lehet fogyasztani, viszont sosem éreztem azt, hogy több lenne, vagy többet tudna az összes többinél. Nem volt meg az a különlegesség, amit oly sokáig kerestem. Tavaly viszont egy fesztiválon belebotlottam egy igen érdekes termékbe. Ezek pedig a Zöld Méz termékek. A standon többféle elkészítési módban láthattuk a termékeket és ingyenes kóstolósra is lehetőség nyílt. Balogh Béla a feltalálója és készítője elárulta, hogy ez egy új generációs édességnek nevezett immunerősítő gyógynövényekkel, repcemézzel és kakaóval készült kenhető édesség. Ez teljes mértékben hasonlít a lekvárra vagy a nutellára. Ezeket ZM Krém névvel forgalmazza. Fogyasztása igen sokrétű, hiszen néhány kiskanálnyi mennyiségben magában, kenyérre, kalácsara, kiflibe kenve, nasiként, sütemények töltésére, díszítésére, palacsintába kenve fogyasztható.

De aki nem kenhető formában szeretné fogyasztani, annak ott a ZM Bon Bon. Én ezt kóstoltam meg elsőre, és elárulhatom, hogy igen finomnak bizonyult. Leginkább a kókuszgolyóra hasonlít. Ez egy igazi édességnek nevezhető. Ezek a termékek nem tartalmaznak tartósítószert, mesterséges színezékeket, adalék anyagokat.

Ebben az évben pedig újabb termékkel bővült a paletta, ez pedig a Mézes gyógynövény pasztilla. Ez tömény gyógynövény, és Balogh Béla szerint ezzel vannak a legjobb tapasztalatok. Elárulta azt is, hogy a visszajelzések nagyon pozitívak voltak. Ilyen volt például, amikor egy nő számolt be arról, hogy a gyermekkorától gyötrő ekcémája visszahúzódott. Egy másik hölgy pedig azt mondta, hogy neki a koncentrációját javította.

A ZöldMéz termékek pótolják a vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat. 7 féle gyógynövényből, kakaóból és repcemézből készül, szóval csak is természetes anyagokat tartalmaz. Hőkezeléstől mentesek, ezért az enzimek teljes készletével rendelkeznek, melyek segítenek a felszívódásban. Erősíti az immunrendszert. Kinek ajánlott? Fáradékony, szellemi munkát végző embereknek, de igazából megmondva bárkinek.

Azt fontos tudni, hogy ezt hűtőben érdemes tárolni, mivel nem tartalmaz tartósítószert, viszont a méhész azt is elárulta, hogy a bonbon 3 hónapig, míg a pasztilla fél évig áll el. Mivel természetes anyagokból van, ezért nem kell tartani a túladagolástól, mivel a szervezet úgy is leállítja az étvágyat, hogy ha telítve érzi magát.

Felmerülhet az a kérdés is az olvasóban, hogy nem lehet ám minden gyógynövényt összekeverni és nagy mennyiségben fogyasztani. Viszont Béla elmondta, hogy csalán, csipkebogyó, homoktövis bogyó, homoktövis levél, citromfű, menta, vörös szőlőmaggot tartalmaznak a termékek. Ezek közül pedig a két utolsó nevezhető erősnek ezért is van belőlük kevés a keverékben. Viszont ezek sem olyan anyagok, amiktől nagyon óvakodnunk kell.

Igen hosszú folyamat volt kikísérletezni azt a terméket, amit mi most végeredménynek látunk. Folyamatosan fejlődik és bővül az árukészlet. Ha nem is leszünk rendszeres fogyasztók, legalább tudjunk róla, hogy ilyen is van.

Szerző és fotók: Kohajda Wentholin Loretta

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

Az antioxidánsok hatása a szervezetre

Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.

Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?

Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A mértékkel fogyasztott whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.