Menü

Az állómunka veszélyei

  • Dátum: 2018.09.01., 10:09

Nem meglepő, hogy a táppénz oka az esetek legnagyobb részében mozgásszervi problémával kapcsolatos. Nem csak az ülőmunka, hanem a tartósan végzett állómunka is legalább annyira megterheli a szervezetet, de a sok járkálást igénylő munka is hasonló hátrányokkal jár.

Az általános fáradtság mellett lábgörcs, talp-, boka-, derék-, hát- és nyakfájdalom, merev izmok és vérkeringési zavarok jelentkezhetnek, mivel a tartós állás rendkívül igénybe veszi a hátat és a gerincet mind izomzat, mind pedig ízületek szempontjából.

Legkorábban az izomfájdalom, ödéma, illetve a csökkent koordináció jelentkezik, amit tetéz, ha a talaj kemény. A visszerek is gyakoriak, érdemes már korán orvoshoz fordulni, nehogy később komolyabb problémák lépjenek fel.

Az állómunka bár nem éppen kockázatmentes, mégis tehetünk az általa okozott panaszok megelőzéséért. Például rendszeresen vizsgáljuk meg a tartásunkat, hogy elég egyenes-e. Ha nem, húzzuk ki magunkat és próbáljunk rá minél tovább koncentrálni. Az is segít, ha sűrűn váltogatjuk a testtartásunkat és felváltva terheljük a lábainkat. Természetesen sokat segíthet egy gondosan megválasztott cipő és talpbetét is. Lehetőleg lapos sarkú legyen, tartsa az egész lábfejet és a bokát stabilan, valamint a talpa legyen rugalmas, ugyanakkor masszív.

A munkáltató is tehet a dolgozók egészségéért, például ún. fáradtságcsökkentő szőnyegek használatával. Ez egy speciálisan kialakított szőnyeg, ami puhasága révén enyhíti az állómunka ártalmait. Fontos az is, hogy óránként tartsanak a dolgozók egy rövid szünetet, de a legújabban egyre több munkahelyen igénybe vehető edzőterem és masszázs is eredményesnek bizonyult a tünetek csökkentése szempontjából.

Előrelépés a szülés utáni depresszió kezelésében

A szülés utáni depresszió inkább a fiúgyermeknek életet adó nőket érinti. Ez azonban nem feltétlenül rossz hír, hiszen a szakemberek így a kezelésre is jobban fel tudnak készülni.

Miért jó, ha nincs „vakbelünk”?

Az emberi testet tekinthetjük a természet csodájának, de olykor gondolhatjuk, hogy egy meglehetősen pongyola verzió. Tökéletlenre lett tervezve, hajlamos a hibákra, és látszólag számos felesleges része van. S amíg azt gondoljuk, miért is vannak manduláink, van egy szerv, ami nélkül talán még is jobb lehet: a féregnyúlvány (a köznyelvben az úgynevezett vakbél).

Hogyan ne legyél éhes

Nem kell éhezni. Nem kell koplalós fogyókúrákkal gyötörni magunkat. Nem kell éhesnek lenni, nem kell egyoldalúan étkezni. Aki koplal, az az egészségével játszik. Vajon mely trükkökkel kerülhető el a nassolás?

Gyors szívverés – kezdjek aggódni?

Az egészségünkkel kapcsolatban soha nem lehetünk elég óvatosak, ezért minden apró jelre figyelmeztetésképpen kell tekintenünk. Így van ez a szívünk egészsége esetében is, hiszen szerencsére ez a szervünk szorgos munkája mellett azonnal jelez, ha valami gond van. Nekünk csak meg kell tanulnunk figyelni rá.

Az alkoholmentes élet titka

Az alkoholfogyasztás kultúránként változó van, ahol bárhol lehet inni, és a mennyiség miatt is elnézőbbek, máshol meg egyszerűen tilos. Tudjuk, hogy káros a szervezetre, a testünkre és a lelkünkre is, mégis hajlamosak vagyunk mértéktelenül is fogyasztani. Aztán jön a macskajaj, a megbánás– és a következő alkalom. De vajon mi történne velünk, az egészségünkkel, ha többé nem néznénk a pohár aljára?