Menü

Az állómunka veszélyei

  • Dátum: 2018.09.01., 10:09

Nem meglepő, hogy a táppénz oka az esetek legnagyobb részében mozgásszervi problémával kapcsolatos. Nem csak az ülőmunka, hanem a tartósan végzett állómunka is legalább annyira megterheli a szervezetet, de a sok járkálást igénylő munka is hasonló hátrányokkal jár.

Az általános fáradtság mellett lábgörcs, talp-, boka-, derék-, hát- és nyakfájdalom, merev izmok és vérkeringési zavarok jelentkezhetnek, mivel a tartós állás rendkívül igénybe veszi a hátat és a gerincet mind izomzat, mind pedig ízületek szempontjából.

Legkorábban az izomfájdalom, ödéma, illetve a csökkent koordináció jelentkezik, amit tetéz, ha a talaj kemény. A visszerek is gyakoriak, érdemes már korán orvoshoz fordulni, nehogy később komolyabb problémák lépjenek fel.

Az állómunka bár nem éppen kockázatmentes, mégis tehetünk az általa okozott panaszok megelőzéséért. Például rendszeresen vizsgáljuk meg a tartásunkat, hogy elég egyenes-e. Ha nem, húzzuk ki magunkat és próbáljunk rá minél tovább koncentrálni. Az is segít, ha sűrűn váltogatjuk a testtartásunkat és felváltva terheljük a lábainkat. Természetesen sokat segíthet egy gondosan megválasztott cipő és talpbetét is. Lehetőleg lapos sarkú legyen, tartsa az egész lábfejet és a bokát stabilan, valamint a talpa legyen rugalmas, ugyanakkor masszív.

A munkáltató is tehet a dolgozók egészségéért, például ún. fáradtságcsökkentő szőnyegek használatával. Ez egy speciálisan kialakított szőnyeg, ami puhasága révén enyhíti az állómunka ártalmait. Fontos az is, hogy óránként tartsanak a dolgozók egy rövid szünetet, de a legújabban egyre több munkahelyen igénybe vehető edzőterem és masszázs is eredményesnek bizonyult a tünetek csökkentése szempontjából.

Önismerettel a stressz ellen

A modern világ talán egyik legnagyobb problémája az emberekre nehezedő egyre nagyobb nyomás és stressz, amit, ha nem kezelünk megfelelően, testünk is megsínyli.

Az antidepresszánsokról őszintén

Ahogy a legtöbb esetben, az antidepresszánsoknál sincs pozitív hatás mellékhatások nélkül.

A rendszeres vizsgálatok és szűrések fontossága

Sokan nincsenek vele tisztában, hogy melyek azok az orvosok, akiket rendszeresen meg kell látogatni, illetve, hogy mit is jelent ez a rendszeresen. És akik tudják, azok sem mindig mennek el. Pedig a fontossága vitathatatlan.

Önstünk tiszta vizet a pohárba!

Bár már egyre többünkben tudatosul, hogy a legnagyobb kincs a víz, mégsem vigyázunk rá eléggé, pedig sok veszélyt rejthet, ha nem elég tiszta.

Érzelmek kezelése

Az érzelmek kezelése nemcsak a külvilág felé mutatott reakcióinkból áll. Kezelni ugyanúgy kell mások érzéseit is, mint a sajátjainkat. És ha valahol hiba kerül a gépezetbe, könnyen borulhat a kártyavár. Ha Neked is problémáid vannak azzal, hogyan mutasd ki az érzelmeidet, vagy hogyan reagálj másokéra (és a sajátjaidra), érdemes egy kicsit gondolkodnod. Ebben segítünk Neked.