Menü

Őszi sütögetés? – Miért ne?

  • Dátum: 2018.10.03., 21:37

Ha azt gondolod, már késő egy baráti sütögetést szervezned a kertbe, akkor tévedsz. Ugyanis az ősz is rejteget rengeteg lehetőséget ezen a téren. A lényeg, hogy jól felkészülj!

Mindegy, hogy tárcsán, nyárson vagy grillen szeretnél sütni, számos új lehetőség kínálkozik a számodra az őszi évszak beköszöntével. Ha sikerült egy esőmentes napra szervezned az eseményt, semmi nem állhat az utatokba. Kezdheted is a vásárlást!

Érdemes kinézned a piacokra, ahol hús mellett sokféle zöldséget is találsz. Kevesen tudják, de az idénynövények grillezve pont olyan jók, mint más ételben elkészítve. Vegyél sütőtököt és tűzd apró kockákban egy nyársra, vagy csavard kis darabokban fóliába, és tedd a parázsra, vagy egyszerűen vágd apró szeletekre, fűszerezd sóval, szegfűszeggel és mézzel, és süsd át a grillen vagy a tárcsán. Garantálom, hogy sokaknak ízleni fog ez a nem mindennapi fogás. A birsalma pedig nemcsak befőttnek jó, hanem köretnek is. Vágd fel kockákra, tedd forrásban lévő vízbe két percre, majd szűrd át, csöpögtesd le és forgasd meg mézes tejben. Ezután teheted is a tárcsára (vagy a serpenyőbe), egy kevés vízzel és cukorral, és kezdődhet is a párolás. Nagyon jó a fűszeres húsok mellé, még akkor is, ha salátát is készítesz.

Ha az ételek elkészültek, már csak a kinti felszerelésről kell gondoskodnod. Ha elektromos grillsütőn grilleztek, tehát nincs odakint nyílt láng, ami melegítsen, akkor helyezz el fáklyákat a kertben, ami biztosítja a látványt, és készülj forró italokkal, valamint pokrócokkal. A forró ital lehet tea, forralt bor, forró csoki, a lényeg, hogy mindenkinek jusson belőle, hogy felmelegedhessen. Kapcsolj halk zenét, és biztosíthatlak, hogy az őszi sütögetés legalább akkora élmény lesz, mint a nyári!

C-vitamin bevitele télen? Egyszerűen!

Sokan azt gondolják, hogy a tél beállta nem teszi lehetővé, hogy a szervezetünknek szükséges napi C-vitamin-mennyiséget biztosítsuk. Pedig ez nem is olyan lehetetlen, sőt, egyszerűbb is, mint máskor. A titok, mint sokszor máskor is, az odafigyelésben rejlik.

A mérleg mondjon le – avagy az ünnepi evészet

Hamarosan karácsony és szilveszter, ünnepi evészet és rokonság, diós bejgli meg töltött káposzta, szaloncukor és társai. Készülj fel, húzós lesz, de nem feltétlen jár plusz 4 kilóval megint. Néhány rövid tanáccsal megreformálható az ünnepi menü! Lássuk csak!

Nincs időm főzni – hogyan oldjam meg?

Jókat enni mindenki szeret, de megfőzni nincs mindig idő. Ebből a problémából élnek meg annyira jól az éttermek, és azok a kifőzdék, amelyek hétköznap kifejezetten azért vannak nyitva, hogy a gondterhelt, fáradt emberek betérhessenek egy tál főtt ételre, ami még viszonylag megfizethető árban van. Mégis sokkal jobban vágyunk egy nehéz hét után otthoni ízekre.

A gluténérzékenység rejtett tünetei

A gluténnal összefüggő betegségek mindegyike meglehetősen összetett, az egész szervezetet érintő problémák. A tünetek rendkívül változatosak lehetnek, és bármely életkorban jelentkezhetnek. Egyeseknél a jelek észre sem vehetőek, mások számára viszont megkeseríti a mindennapokat. Kezelése egyelőre csak a gluténmentes étrenddel megoldható, ezt egész életen át tartani kell. Ha a következő tüneteket érzékeled magadon, ajánlom, hogy egy szakembert keress fel és konzultálj vele!

A nagy kávékörkép – 2. rész

Latte és tejeskávé közt mi a különbség? Mi a risretto, és mi lehet a mocha? Egy kis magyarázat, hogy legközelebb már tudatosabban menjünk fogyasztani a kedvenc kávénkat.