Menü

A sírás biológiája – 1. rész

A kontrollálhatatlan sírás elszomorító, kényelmetlen, zavaró és kimerítő lehet. Megkönnyebbülést érhetünk el azonban, ha megértjük, mi okozza, és megtanuljuk, hogyan lehet kordában tartani. Néha az ember akkor is sír, ha nem akar, és miközben nagyon fontos megértenünk, hogy a sírásban semmi rossz nincs, léteznek módszerek is, amelyek segítenek kontrollálni, illetve megelőzni a sírást. Meg kell említenünk, hogy a sírás egy mélyebben gyökerező probléma jele is lehet. Ilyen esetekben érdemes lehet szakorvoshoz fordulni.

Léteznek mindenki által ismert, általános, írással kapcsolatos tények, mégpedig:

Néhány ember alig tud, vagy nem tud sírni, még nagyon szomorú esetekben sem, míg másokat apró dolgok is sírásra késztethetnek.

A sírásra nincs specifikus gyógyír.

A sírás számos helyzetben normális válasznak tekinthető.

A kezelések segítenek, főleg, ha az adott személy hangulatzavarral küzd.

A sírásnak is vannak típusai?

Az ember biológiai értelemben a könnyeknek háromféle típusát tudja „előállítani”. Mindhárom típus külön céllal keletkezik.

Bazális könnyek: ezek teszik lehetővé, hogy a szem ne száradjon ki, tehát ott állandóan jelen van. Az ember naponta nagyjából 140-280 gramm bazális könnyet termel.

Reflexkönnyek: feladatuk a szem védelme. Ha füst, por vagy bármilyen irritáció éri a szemünket, a szaruhártyában lévő idegek üzennek az agynak, amely beindítja a reflexkönnyek termelését.

Érzelmi/emocionális könnyek: ha elérzékenyülünk, a nagyagy (=cerebrum, az agy elülső része) rögzíti az érzést, és egy specifikus hormon termelését indítja be, ami előidézi az emocionális könnyek megjelenését.

Miből áll a könny?

A könny négy fő összetevővel rendelkezik, ezek a következők: víz, fehérje, nyálka és olaj. A könny típusától függően annak összetétele is változik. A bazális könny például 98%-ban vizet tartalmaz, míg az „érzelmi” könnyek számos különböző fehérjét, hormont és különböző kémiai anyagokat is tartalmaznak.

Mennyi az annyi? – Amikor túl sok a sírás

Tulajdonképpen nincs írott szabály arra, hogy milyen mennyiségű sírást nevezhetünk túl soknak. Függ attól, hogy milyen érzelmi szinten vagyunk éppen, és attól is, hogy a sírással való megküzdésünk milyen mértékben befolyásolja a mindennapi tevékenységeinket, a kapcsolatainkat és hétköznapjaink egyéb állomásait.

A sírás normális, még akkor is, ha számos okunk adódik rá. Milyen okok válthatják ki leggyakrabban? Frusztráció, félelem, rossz hír, hiány, empátia, szomorú emlékek, harag, sokk, egy kapcsolat felbomlása, boldogság, túlterheltség. A sírás nem a gyengeség jele. A sírás egy olyan automatikus folyamat, amely megkönnyebbülést hozhat, és amelynek kordában tartására cikkösszeállításunk következő részében választ kaphatnak.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Magzatgyermek világnapja: A várandósság alatti diabétesz növelheti a fejlődési rendellenességek kialakulását

Becslések szerint minden második kismama túlsúlyos vagy elhízott a várandósság korai szakaszában, amely jelentősen növeli a terhességi magas vérnyomás és a terhességi cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A terhességi cukorbetegségnek általában nincsenek tünetei, ám komoly veszélyt jelent mind a mama, mind a baba egészségére nézve. Az átmeneti diabétesz magas születési súlyt és a baba belső szerveinek megnagyobbodását okozhatja, a 12. hét után pedig koraszüléshez vagy vetéléshez is vezethet. Az élet csodájáról, a várandósságról és a magzatgyermekről 1993 óta emlékezünk meg, ez alkalomból az Első 1000 Nap program szakértői a terhességi cukorbetegség veszélyeire és a szűrővizsgálat fontosságára hívják fel a figyelmet.

Szedjünk-e probiotikumot, ha elutazunk?

Elutazni egy új célpontra üdítő élmény lehet. Azonban az utazás egyúttal mindig más ételt, vizet, időzónát és eltérő klímát is jelent. Ezek mind meg is terhelik a szervezetünket, és gyakran akár egészségügyi problémákhoz is vezethetnek, ami főleg az emésztőszervrendszert terheli meg.

Az ellenálló baktériumok már a jelen problémái

Az antibiotikumok kezdenek megbukni. Az antibiotikum rezisztens (tehát nem reagáló, nem érzékeny) baktériumok már évente több, mint 750 ezer halált okoznak. Úgy jósolják, ez a szám drámaian növekedni fog, hacsak nem teszünk ellene szóló intézkedéseket.

Körömerősítés természetes úton

A köröm egészsége és szépsége a mai modern világban a nőiesség egyik kifejező eszköze is egyben, viszont a higiénia miatt is nagyon fontos odafigyelni rá. A szép és természetes megjelenés hátterében az erős körmök állnak, aminek eléréséhez most néhány hatásos tippel, illetve jól bevált praktikával szeretnék szolgálni nektek.

Légy nagyon óvatos a villámdiétával

A nagymértékű fogyást ígérő diéták mindig gyanúsak. A divatfogyókúrák ígéreteiben csak úgy röpködnek a kilók, amelyek gyors eredményt hoznak tömérdek mellékhatással. Az a pár plusz kiló nem ettől fog eltűnni, egészségünkben viszont könnyen kárt tehetünk.