Menü

A sírás biológiája – 1. rész

A kontrollálhatatlan sírás elszomorító, kényelmetlen, zavaró és kimerítő lehet. Megkönnyebbülést érhetünk el azonban, ha megértjük, mi okozza, és megtanuljuk, hogyan lehet kordában tartani. Néha az ember akkor is sír, ha nem akar, és miközben nagyon fontos megértenünk, hogy a sírásban semmi rossz nincs, léteznek módszerek is, amelyek segítenek kontrollálni, illetve megelőzni a sírást. Meg kell említenünk, hogy a sírás egy mélyebben gyökerező probléma jele is lehet. Ilyen esetekben érdemes lehet szakorvoshoz fordulni.

Léteznek mindenki által ismert, általános, írással kapcsolatos tények, mégpedig:

Néhány ember alig tud, vagy nem tud sírni, még nagyon szomorú esetekben sem, míg másokat apró dolgok is sírásra késztethetnek.

A sírásra nincs specifikus gyógyír.

A sírás számos helyzetben normális válasznak tekinthető.

A kezelések segítenek, főleg, ha az adott személy hangulatzavarral küzd.

A sírásnak is vannak típusai?

Az ember biológiai értelemben a könnyeknek háromféle típusát tudja „előállítani”. Mindhárom típus külön céllal keletkezik.

Bazális könnyek: ezek teszik lehetővé, hogy a szem ne száradjon ki, tehát ott állandóan jelen van. Az ember naponta nagyjából 140-280 gramm bazális könnyet termel.

Reflexkönnyek: feladatuk a szem védelme. Ha füst, por vagy bármilyen irritáció éri a szemünket, a szaruhártyában lévő idegek üzennek az agynak, amely beindítja a reflexkönnyek termelését.

Érzelmi/emocionális könnyek: ha elérzékenyülünk, a nagyagy (=cerebrum, az agy elülső része) rögzíti az érzést, és egy specifikus hormon termelését indítja be, ami előidézi az emocionális könnyek megjelenését.

Miből áll a könny?

A könny négy fő összetevővel rendelkezik, ezek a következők: víz, fehérje, nyálka és olaj. A könny típusától függően annak összetétele is változik. A bazális könny például 98%-ban vizet tartalmaz, míg az „érzelmi” könnyek számos különböző fehérjét, hormont és különböző kémiai anyagokat is tartalmaznak.

Mennyi az annyi? – Amikor túl sok a sírás

Tulajdonképpen nincs írott szabály arra, hogy milyen mennyiségű sírást nevezhetünk túl soknak. Függ attól, hogy milyen érzelmi szinten vagyunk éppen, és attól is, hogy a sírással való megküzdésünk milyen mértékben befolyásolja a mindennapi tevékenységeinket, a kapcsolatainkat és hétköznapjaink egyéb állomásait.

A sírás normális, még akkor is, ha számos okunk adódik rá. Milyen okok válthatják ki leggyakrabban? Frusztráció, félelem, rossz hír, hiány, empátia, szomorú emlékek, harag, sokk, egy kapcsolat felbomlása, boldogság, túlterheltség. A sírás nem a gyengeség jele. A sírás egy olyan automatikus folyamat, amely megkönnyebbülést hozhat, és amelynek kordában tartására cikkösszeállításunk következő részében választ kaphatnak.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Nátha kezelése gyorsan

Tél van, és a változékony időjárás ellenére többnyire hideget tapasztalhatunk a napi sétáink során. Amivel semmi gond nincs, egészen addig, míg meg nem jelenik az ismerős vörös folt az arcunkon, amit az orr folyás okoz, és el nem kezd rázni a hideg a fűtött szobában is. A téli náthán mindenki szeretne minél hamarabb túlesni. Mutatunk pár örök érvényű tippet.

Memóriajavító táplálékaink nyomában

Ha csak vizsgákra készülsz, vagy csupán hosszan meg szeretnéd őrizni szellemi fittségedet, érdemes a táplálkozásodra is odafigyelned. A következőkben különböző tippeket, praktikákat olvashatsz, amelyek segítségével fejlesztheted memóriádat.

A nevetés egészségre gyakorolt hatásai

Manapság szokták mondani, hogy a nevetés fél egészség! Felemelő érzésként hat ránk és olyankor boldogság járja át szívünket. Nemcsak embereket köt össze, kapcsolatokat teremt, hanem az egészségünkre is pozitív hatást gyakorol.

A magnézium hiány árulkodó jelei

A magnéziumhiányt gyakran félrediagnosztizálják, mert nem mutatkozik meg a vérképben, mivel a szervezet magnézium tartalékainak csupán 1%-a tárolódik a vérben.

A mérleg a barátunk? (Nem)

Egy ideje már nem vagyunk jóban. Nem szeretek vele konfrontálódni. Csak elszomorít, ha meglátom. Jobb, ha nem is találkozunk. Férjem szerint nem volt rám jó hatással. Furcsán viselkedtem közelében. Sokat aggódtam és idegeskedtem miatta. Hisztis is voltam. A mérleg már nem a barátom. Na és neked?