Menü

A fájdalom a barátunk?

"A fájdalom a barátunk." Vagy: "Kutyaharapást szőrével." Több edzőtől is hallottam már ezeket a kifejezéseket. Vajon ez így van, mit takar az izomláz, kell-e aggódni miatta és mit tehetünk ellene? Izomláz esetén a „láz” megnevezés az izomzat gyulladását jelenti, s általában edzés másnapján jelentkeznek. Az izmaink fájni kezdenek, a mozgás nehézkesebb, a tünet kellemetlen lehet, ám néhány nap múlva minden elmúlik. Az izomláz nem más, mint a testedzés hatására bekövetkező mikroszkopikus sérülések sorozata. Nem kell megijedni tőle, azonban van teendőnk vele.

"Kutyaharapást szőrével?" Van aki szerint igen! Kutatások azt bizonyítják, hogy néhány nap elteltével újra sportolhatunk, az edzés ugyanis az izomzat regenerálódását nem hátráltatja, mások inkább óvatosságra intenek és pihenést, esetleg az úszást ajánlják. Ezt mindenki maga döntheti el, mindenki kitapasztalhatja, neki mi a jó.

Az izomláz mérséklésére azonban a legjobb tanácsom a sport előtti bemelegítés, az edzés utáni alapos (nem elkapkodott és nem két perces) nyújtás, illetve a nyújtás utáni hideg vizes tusolás, végül krémezés, masszás, s nagyon jó ilyenkor a hengerezés is, melyet otthon mi magunk is elvégezhetünk. A henger szakszerű használatában a világhálón lévő számtalan bemutató video is segítségünkre lehet.

A vérkeringés fokozását segítő természetes módszerek is kiválóan regenerálnak, a hideg-meleg vizes váltófürdő, vagy a szauna, masszázs, borogatás, esetleg gyulladáscsökkentő hatású krémek használata egyértelműen javasolt. Néhány fontos tanácsot sorolunk fel a folytatásban, mely a fent említetteken kívül a sajgó izmok csodaszere lehet:

Együnk jól! Edzés után nagyon fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű étel megválasztása! Fontos mit viszünk be, hiszen az izmaink ebből épülnek. Legfontosabb az edzés utáni fehérje, hogy a sport közben létrejött mikroszakadásokat vissza tudja építeni a szervezet. A jól megválasztott összetett szénhidrátok elfogyasztása szinte kötelező, ez mindig segít abban, hogy minél gyorsabban regenerálódjunk. A vitaminok és étrend kiegészítők közül a magnézium, a B vitamin bevitele nagyon ajánlott!

Igyál sokat! Ezt a szervezet valószínűleg amúgy is jelzi, de nem okos dolog megvárni a szomjúságot. Minden sejtünknek szüksége van hidratálásra, ezt vegyük komolyan, s nemcsak az edzés után, hanem minden nap!

Masszírozz, hengerezz, nyújts! Erről már tettem említést, de mindenképp fontos hangsúlyozni, hogy a masszázs szerepe milyen fontos abban, hogy a gyulladást okozó folyadékok eltűnjenek az izmok közül, és megakadályozza, hogy az izmok letapadjanak. Ha meg oldható, menj masszőrhöz, az izmok hálásak lesznek érte.

A vérkeringés fokozására is felhívnám a figyelmet! A hideg-meleg váltózuhannyal ezt nagyszerűen megoldhatjuk, s az biztos, hogy alaposan felfrissül tőle az ember.

Használjunk krémeket, olajakat! Ma már rengeteg olyan készítményt lehet kapni, amelyek segítik az izmok regenerációját, segítve ezzel az izomlázon, izomfájdalmakon. Bátran használjuk őket tusolás után, vagy a nap bármely szakában!

Az izomláz az edzés természetes velejárója, azonban minden sportnál elengedhetetlen odafigyelni a bemelegítésre, a fokozatosságra, a mértékletességre, a nyújtásra, a pihenésre, illetve a regenerációra.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.