Menü

A gluténérzékenység rejtett tünetei

  • Dátum: 2018.11.26., 09:11

Betegség okai, kialakulása:

A gluténérzékenyeknél a glutén (más néven sikér) indít el egy autoimmun folyamatot, amely során a sejtfelszíni molekula és a gabonafehérje képesek összekapcsolódni. A szervezet idegennek véli azt és küzd, ellenanyagot kezd el termelni a saját szövetek ellen. A cöliákia gyakran más autoimmun betegségekkel társul. Öröklődő betegség, családon belül magas az előfordulási kockázata. Becslések szerint Magyarországon minden 100. ember érintett lehet.

Kísérőbetegsége:

• egyes típusú cukorbetegség,

• pajzsmirigy problémák

Mint tudjuk minden betegség lelki okokra vezethető vissza. Érdekesség ennek fényében, hogy a lisztérzékenység és a gabonákkal kapcsolatos allergiák a férfierőhöz, az életerőhöz, az élet elutasításához és az életerő el nem fogadásához áll közelebb. Elsősorban az édesapával kapcsolatos problémákat jelzi. Minden betegség hátterében korunk fokozott stressz mennyisége áll, és ennek megszüntetése nélkül általában az allergiák nem fognak elmúlni. Fontos az élelmiszerek szimbolikáját figyelembe venni és megérteni a valódi lelki okot. Ezt homeopátiás gondozó, pszichológus, lelkész, vagy kineziológus képes oldani.

Továbbá a kialakulásában környezeti tényezők is szerepet játszhatnak. Ezek közül a legfontosabb a táplálékkal bevitt glutén, pontosabban annak alkoholban oldódó formája, a gliadin bevitele. A glutén a búzában, az árpában a zabban és a rozsban található gliadinból és gluteinből álló fehérjekeverék. Ettől a vegyülettől válik a liszt tapadóssá, ez tartja össze a tésztákat. A glutén bevitele következtében az allergiához hasonló kémiai folyamatok játaszódnak le a szervezetben. Az immunreakció miatt a bélbolyhok elpusztulnak, így a felszívódás felülete nagyban csökken. Ennek következménye lehet, a vitamin- és ásványi anyag-hiány, sőt az alultápláltság. Súlyos hiánytünetként megjelenhet például csontritkulás vagy vérszegénység.

Tünetei:

Depresszió

A kutatók megállapították, hogy a gluténérzékeny embereknél gyakrabban fordul elő hangulatingadozás, mélabús állapot. Ugyanis a glutén fogyasztása miatt a triptofán (olyan esszenciális aminosav, amely hozzájárul a mentális egészség, a pozitív kedélyállapot fenntartásához) szintje lecsökken a szervezetben.

Fáradtság

Szervezetünk harcba száll a feldolgozhatatlan fehérjékkel szemben, ami azt eredményezi, hogy legszívesebben vízszintbe helyeznénk magunkat.

Ízületi fájdalmak

Habár a gluténérzékenység kapcsán inkább az emésztőrendszeri tünetekre gondolunk, meglepő, de sokaknál a sajgó, duzzadt ízületek jelzik a betegséget. Ennek oka a glutén által a szervezetben létrejött gyulladás, és a rossz felszívódása miatt kialakult tápanyaghiány.

Fekélyek, afták a szájban

Migrén

A gluténérzékenyek 56 százalékára jellemző a krónikus fejfájás. Természetesen, a glutén mellett egyéb ételek is kiválthatnak fejfájást, például a sajt, csokoládé vagy a vörösbor - érdemes tehát étkezési naplót vezetni.

Puffadás, hasi görcsök

Nagymértékű fogszuvasodás

Vérszegénység (anémia)

Érdekességek:

Már 2000 éves ismert a betegség, de csak 1950-ben tudták meghatározni a betegség kiváltó okát. Csecsemők esetében 6 hónapos kortól ajánlott elkezdeni bevezetni a glutént. Korábban azért nem, mert az arra hajlamosaknál intenzív reakciókat válthat ki. Viszont a túl késői bevezetés sem tanácsos, mert a cöliákia tünetei enyhe formában (lappangó) jelentkezve nehezen felismerhetőek és számos szövődmény és társbetegség is kialakulhat miatta (pl. májbetegség, idegrendszeri problémák, meddőség). Továbbá fontos leszögezni, hogy a tönkölybúza is tartalmaz glutént, ezért tiltott, helyette étrendünkbe beilleszthető a quiona és a köles is.

Figyeljünk tehát testünk jeleire! Manapság számos recept áll rendelkezésünkre, melyek hozzájárulhatnak a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozáshoz! A termékek csomagolásán a gyártóknak fel kell tüntetniük, ha az étel glutént tartalmaz, illetve a vendéglátóhelyeken is kötelesek tájékoztatást adni a felszolgált ételek allergén tartalmáról!

Szerző: Udvari Fanni

Karácsonykor villámvacsora? Nem gond

Előfordul, hogy úgy alakul a program, hogy nincs időnk szentestére háromfogásos vacsorát készíteni, ilyenkor a gyorsaság és a praktikusság számít. Ha csak két óránk van a család elé tenni valami finomat és táplálót, akkor hasznos lehet ez a cikk.

C-vitamin bevitele télen? Egyszerűen!

Sokan azt gondolják, hogy a tél beállta nem teszi lehetővé, hogy a szervezetünknek szükséges napi C-vitamin-mennyiséget biztosítsuk. Pedig ez nem is olyan lehetetlen, sőt, egyszerűbb is, mint máskor. A titok, mint sokszor máskor is, az odafigyelésben rejlik.

A mérleg mondjon le – avagy az ünnepi evészet

Hamarosan karácsony és szilveszter, ünnepi evészet és rokonság, diós bejgli meg töltött káposzta, szaloncukor és társai. Készülj fel, húzós lesz, de nem feltétlen jár plusz 4 kilóval megint. Néhány rövid tanáccsal megreformálható az ünnepi menü! Lássuk csak!

Nincs időm főzni – hogyan oldjam meg?

Jókat enni mindenki szeret, de megfőzni nincs mindig idő. Ebből a problémából élnek meg annyira jól az éttermek, és azok a kifőzdék, amelyek hétköznap kifejezetten azért vannak nyitva, hogy a gondterhelt, fáradt emberek betérhessenek egy tál főtt ételre, ami még viszonylag megfizethető árban van. Mégis sokkal jobban vágyunk egy nehéz hét után otthoni ízekre.

A nagy kávékörkép – 2. rész

Latte és tejeskávé közt mi a különbség? Mi a risretto, és mi lehet a mocha? Egy kis magyarázat, hogy legközelebb már tudatosabban menjünk fogyasztani a kedvenc kávénkat.