Menü

A gluténérzékenység rejtett tünetei

  • Dátum: 2018.11.26., 09:11

Betegség okai, kialakulása:

A gluténérzékenyeknél a glutén (más néven sikér) indít el egy autoimmun folyamatot, amely során a sejtfelszíni molekula és a gabonafehérje képesek összekapcsolódni. A szervezet idegennek véli azt és küzd, ellenanyagot kezd el termelni a saját szövetek ellen. A cöliákia gyakran más autoimmun betegségekkel társul. Öröklődő betegség, családon belül magas az előfordulási kockázata. Becslések szerint Magyarországon minden 100. ember érintett lehet.

Kísérőbetegsége:

• egyes típusú cukorbetegség,

• pajzsmirigy problémák

Mint tudjuk minden betegség lelki okokra vezethető vissza. Érdekesség ennek fényében, hogy a lisztérzékenység és a gabonákkal kapcsolatos allergiák a férfierőhöz, az életerőhöz, az élet elutasításához és az életerő el nem fogadásához áll közelebb. Elsősorban az édesapával kapcsolatos problémákat jelzi. Minden betegség hátterében korunk fokozott stressz mennyisége áll, és ennek megszüntetése nélkül általában az allergiák nem fognak elmúlni. Fontos az élelmiszerek szimbolikáját figyelembe venni és megérteni a valódi lelki okot. Ezt homeopátiás gondozó, pszichológus, lelkész, vagy kineziológus képes oldani.

Továbbá a kialakulásában környezeti tényezők is szerepet játszhatnak. Ezek közül a legfontosabb a táplálékkal bevitt glutén, pontosabban annak alkoholban oldódó formája, a gliadin bevitele. A glutén a búzában, az árpában a zabban és a rozsban található gliadinból és gluteinből álló fehérjekeverék. Ettől a vegyülettől válik a liszt tapadóssá, ez tartja össze a tésztákat. A glutén bevitele következtében az allergiához hasonló kémiai folyamatok játaszódnak le a szervezetben. Az immunreakció miatt a bélbolyhok elpusztulnak, így a felszívódás felülete nagyban csökken. Ennek következménye lehet, a vitamin- és ásványi anyag-hiány, sőt az alultápláltság. Súlyos hiánytünetként megjelenhet például csontritkulás vagy vérszegénység.

Tünetei:

Depresszió

A kutatók megállapították, hogy a gluténérzékeny embereknél gyakrabban fordul elő hangulatingadozás, mélabús állapot. Ugyanis a glutén fogyasztása miatt a triptofán (olyan esszenciális aminosav, amely hozzájárul a mentális egészség, a pozitív kedélyállapot fenntartásához) szintje lecsökken a szervezetben.

Fáradtság

Szervezetünk harcba száll a feldolgozhatatlan fehérjékkel szemben, ami azt eredményezi, hogy legszívesebben vízszintbe helyeznénk magunkat.

Ízületi fájdalmak

Habár a gluténérzékenység kapcsán inkább az emésztőrendszeri tünetekre gondolunk, meglepő, de sokaknál a sajgó, duzzadt ízületek jelzik a betegséget. Ennek oka a glutén által a szervezetben létrejött gyulladás, és a rossz felszívódása miatt kialakult tápanyaghiány.

Fekélyek, afták a szájban

Migrén

A gluténérzékenyek 56 százalékára jellemző a krónikus fejfájás. Természetesen, a glutén mellett egyéb ételek is kiválthatnak fejfájást, például a sajt, csokoládé vagy a vörösbor - érdemes tehát étkezési naplót vezetni.

Puffadás, hasi görcsök

Nagymértékű fogszuvasodás

Vérszegénység (anémia)

Érdekességek:

Már 2000 éves ismert a betegség, de csak 1950-ben tudták meghatározni a betegség kiváltó okát. Csecsemők esetében 6 hónapos kortól ajánlott elkezdeni bevezetni a glutént. Korábban azért nem, mert az arra hajlamosaknál intenzív reakciókat válthat ki. Viszont a túl késői bevezetés sem tanácsos, mert a cöliákia tünetei enyhe formában (lappangó) jelentkezve nehezen felismerhetőek és számos szövődmény és társbetegség is kialakulhat miatta (pl. májbetegség, idegrendszeri problémák, meddőség). Továbbá fontos leszögezni, hogy a tönkölybúza is tartalmaz glutént, ezért tiltott, helyette étrendünkbe beilleszthető a quiona és a köles is.

Figyeljünk tehát testünk jeleire! Manapság számos recept áll rendelkezésünkre, melyek hozzájárulhatnak a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozáshoz! A termékek csomagolásán a gyártóknak fel kell tüntetniük, ha az étel glutént tartalmaz, illetve a vendéglátóhelyeken is kötelesek tájékoztatást adni a felszolgált ételek allergén tartalmáról!

Szerző: Udvari Fanni

Már csekély testsúlycsökkentés mérsékli a társbetegségek kezelésére fordított gyógyszerek költségeit

Az elhízás népbetegség, sőt nem túlzás azt állítani, hogy már-már világméretű járvány. Sajnos hazánk Európa legelhízottabb nemzete az OECD adatai alapján, így nem csak a megelőzés, hanem a kezelés is kiemelt fontossággal bír. Az egyéni egészségügyi kockázatokon túl az elhízás következtében kialakuló betegségek mintegy 207 milliárd forintos többletterhet rónak az államkasszára.

Az egyik legszuperebb fehérjeforrásunk, a tojás

Nem a legolcsóbb fehérjeforrás, de az egyik legjobb. Egy átlagos, és rendes tojás ~60 gramm. Sajnos sokan az olcsóbbat veszik meg, de az „S” méretűek többnyire még az 50 grammot se érik el.

Évezredes csodaszernek mondható a kefir

Ha az egészséges táplálkozásról beszélgetünk, amely elősegíti a megfelelő emésztést is, akkor rövid időn belül a kefir is szóba kerül, amit már nagyon régóta az emberek. De mit is érdemes tudnunk róla?

A káposztafogyasztás áldásos hatásai

A káposzta változatai mindenki számára elérhető, számtalan módon felhasználható, olcsó, emellett pedig rendkívül egészséges. Egy csésze savanyú káposztában mindössze 27 kalória és 0 gramm zsír található, továbbá 7 gramm szénhidrátot, 4 gramm rostot, valamint 1 gramm fehérjét is tartalmaz.

A fehérjeporok körüli mítoszok

Még ha csak kedvtelésed a testépítés és a sport, akkor is nagy eséllyel megemelted már a fehérjebeviteled egy nem sportoló emberéhez képest. Viszont minden étel káros, nagy mennyiségben.