Menü

A gluténérzékenység rejtett tünetei

  • Dátum: 2018.11.26., 09:11

Betegség okai, kialakulása:

A gluténérzékenyeknél a glutén (más néven sikér) indít el egy autoimmun folyamatot, amely során a sejtfelszíni molekula és a gabonafehérje képesek összekapcsolódni. A szervezet idegennek véli azt és küzd, ellenanyagot kezd el termelni a saját szövetek ellen. A cöliákia gyakran más autoimmun betegségekkel társul. Öröklődő betegség, családon belül magas az előfordulási kockázata. Becslések szerint Magyarországon minden 100. ember érintett lehet.

Kísérőbetegsége:

• egyes típusú cukorbetegség,

• pajzsmirigy problémák

Mint tudjuk minden betegség lelki okokra vezethető vissza. Érdekesség ennek fényében, hogy a lisztérzékenység és a gabonákkal kapcsolatos allergiák a férfierőhöz, az életerőhöz, az élet elutasításához és az életerő el nem fogadásához áll közelebb. Elsősorban az édesapával kapcsolatos problémákat jelzi. Minden betegség hátterében korunk fokozott stressz mennyisége áll, és ennek megszüntetése nélkül általában az allergiák nem fognak elmúlni. Fontos az élelmiszerek szimbolikáját figyelembe venni és megérteni a valódi lelki okot. Ezt homeopátiás gondozó, pszichológus, lelkész, vagy kineziológus képes oldani.

Továbbá a kialakulásában környezeti tényezők is szerepet játszhatnak. Ezek közül a legfontosabb a táplálékkal bevitt glutén, pontosabban annak alkoholban oldódó formája, a gliadin bevitele. A glutén a búzában, az árpában a zabban és a rozsban található gliadinból és gluteinből álló fehérjekeverék. Ettől a vegyülettől válik a liszt tapadóssá, ez tartja össze a tésztákat. A glutén bevitele következtében az allergiához hasonló kémiai folyamatok játaszódnak le a szervezetben. Az immunreakció miatt a bélbolyhok elpusztulnak, így a felszívódás felülete nagyban csökken. Ennek következménye lehet, a vitamin- és ásványi anyag-hiány, sőt az alultápláltság. Súlyos hiánytünetként megjelenhet például csontritkulás vagy vérszegénység.

Tünetei:

Depresszió

A kutatók megállapították, hogy a gluténérzékeny embereknél gyakrabban fordul elő hangulatingadozás, mélabús állapot. Ugyanis a glutén fogyasztása miatt a triptofán (olyan esszenciális aminosav, amely hozzájárul a mentális egészség, a pozitív kedélyállapot fenntartásához) szintje lecsökken a szervezetben.

Fáradtság

Szervezetünk harcba száll a feldolgozhatatlan fehérjékkel szemben, ami azt eredményezi, hogy legszívesebben vízszintbe helyeznénk magunkat.

Ízületi fájdalmak

Habár a gluténérzékenység kapcsán inkább az emésztőrendszeri tünetekre gondolunk, meglepő, de sokaknál a sajgó, duzzadt ízületek jelzik a betegséget. Ennek oka a glutén által a szervezetben létrejött gyulladás, és a rossz felszívódása miatt kialakult tápanyaghiány.

Fekélyek, afták a szájban

Migrén

A gluténérzékenyek 56 százalékára jellemző a krónikus fejfájás. Természetesen, a glutén mellett egyéb ételek is kiválthatnak fejfájást, például a sajt, csokoládé vagy a vörösbor - érdemes tehát étkezési naplót vezetni.

Puffadás, hasi görcsök

Nagymértékű fogszuvasodás

Vérszegénység (anémia)

Érdekességek:

Már 2000 éves ismert a betegség, de csak 1950-ben tudták meghatározni a betegség kiváltó okát. Csecsemők esetében 6 hónapos kortól ajánlott elkezdeni bevezetni a glutént. Korábban azért nem, mert az arra hajlamosaknál intenzív reakciókat válthat ki. Viszont a túl késői bevezetés sem tanácsos, mert a cöliákia tünetei enyhe formában (lappangó) jelentkezve nehezen felismerhetőek és számos szövődmény és társbetegség is kialakulhat miatta (pl. májbetegség, idegrendszeri problémák, meddőség). Továbbá fontos leszögezni, hogy a tönkölybúza is tartalmaz glutént, ezért tiltott, helyette étrendünkbe beilleszthető a quiona és a köles is.

Figyeljünk tehát testünk jeleire! Manapság számos recept áll rendelkezésünkre, melyek hozzájárulhatnak a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozáshoz! A termékek csomagolásán a gyártóknak fel kell tüntetniük, ha az étel glutént tartalmaz, illetve a vendéglátóhelyeken is kötelesek tájékoztatást adni a felszolgált ételek allergén tartalmáról!

Szerző: Udvari Fanni

Mit egyen a gyerek, ha sportol?

Fociedzés vége, este fél hét: a fiam farkaséhesen esik be a kocsiba, bizonyára sok szülőnek ismerős ez a szitu. Köztudott, hogy a megfelelő vitaminok és tápanyagok bevitele egy sportoló gyerek életében mennyire fontos.

Levesek – amelyek lehetnének népszerűbbek

Egyes kultúrákban levest enni sem szokás. A franciák például leginkább valami könnyű salátát esznek előétel gyanánt. Mi viszont élünk-halunk az ízletes levesekért, sőt, újabb és újabb variációkat találunk ki, amelyeket elkészíthetünk. Pedig vannak hagyományos levesek, melyek a megérdemeltnél kisebb figyelmet kapnak. Belőlük láthatunk egy rövidebb összeállítást.

Betegek világnapja: sok népbetegség megelőzhető lenne helyes korai táplálással

Magyarországon a diabétesz, az elhízás és a kardiovaszkuláris betegségek is egyre többeknek okoznak problémát, pedig a népbetegségek megelőzésért mi magunk tehetünk a legtöbbet. Immunrendszerünknek fontos szerepe van többek között a betegségek elkerülésében és egészségünk megőrzésében, ezért érdemes kiemelt figyelmet fordítani védekezőképességünk megerősítésére. 1993 óta február 11-én tartják a betegek világnapját, amelynek alkalmából az Első 1000 Nap elnevezésű egészségügyi tájékoztató kampány szakemberei a betegségmegelőzés és a kisgyermekkori immun erősítés fontosságára hívták fel a figyelmet.

Stevia a diétázók kedvenc édesítőszere

A stevia egy nullkalóriás, természetes élelmiszer, ami hazánkban is nagyon elterjedt. A fogyókúra idejében hatalmas megerőltetést okozna, ha ki kellene teljesen iktatni az édes ízt. A következőkben be szeretném mutatni ezt a sokunk által kedvelt különleges növényt.

Érdekességek a grapefruitról

A citrusfélék magas C-vitamin-tartalmuk miatt sokkal hatásosabbak a vitamintabletták fogyasztásánál. Közkedvelt gyümölcs, sokak barátja fogyókúra idején. Viszont biztos vagyok benne, hogy a következőkben olyan információkat is olvashattok róla, amelyek újak lehetnek számotokra.