Menü

Ezt (ne) együk újévkor!

Amikor anyukám megkérdezi az ünnepek után, hogy mondjam meg, mit ennénk új évkor nála ebédre, általában a gondolattól is rosszul leszek, s rávágom, hogy semmit, de semmit a világon! Az ünnepek alatti evészet bőven elég szokott lenni nekünk, no de, hogy a szokásoknak mégis eleget tegyünk és anyukám is örüljön, kerül az asztalra minden fontos újévi finomság., a népi hiedelmeknek megfelelően.

A modern kor már nem bővelkedik annyira a hagyományok tartásában, azonban az új esztendőbe való belépés legjobb előkészítésében rengeteg népszokás és népi újévi étel áll rendelkezésünkre. Bár én nem szeretem, mégis kolbászos, virslis lencselevest tuti eszünk, hiszen a lencse bőséget, gazdagságot hoz. Nem fontos levesként feltálalni, lehet készíteni belőle lencse fasírtot, lencsesalátát, lencsefőzeléket is.

Bizonyos magyarázatok szerint azért vált a malac az évforduló állatává, mert orrával előre túr, tehát a jövőbe mutat, és közben még a szerencsét is kifordítja a földből. A hagyomány szerint ezért fontos, hogy együnk malacot is. Ilyenkor készülhet sörrel sült malac, mézes-hagymás malacsült, vagy töltött malacpecsenye. A káposztáról és más leveles zöldségekről (például mángold, spenót, kelkáposzta) pedig az a hír járja, hogy pénzt hoz a házhoz, így aki sokat fogyaszt belőle, anyagi gyarapodást remélhet az új évben.

A magyar hagyományok szerint a hallal elúszik a szerencsénk, így nálunk ritka a szilveszterkor halat vacsorázó, vagy újévkor halat fogyasztó család, de bizonyos országokban ilyenkor is kedvelt fogásnak számít. Azonban nemcsak halat nem tanácsos készíteni, a szárnyasok is elrepülhetnek a szerencsénkkel, a vadak elfuthatnak vele, a rákok visszafelé haladnak, így szintén nem szerencsés belőlük falatozni. Nagymamámnál megfigyeltem, hogy nem eszik meg mindent, az étkezés végén mindig meghagy egy falatot. Mikor kérdeztem, miért teszi ezt, elmesélte, hogy bizony illik egy falatot a tányéron hagyni, s nem mindent megenni, mert ez azt jelenti, hogy a következő években is lesz mindig ételünk, s az éléskamránk is fel lesz töltve.

Régebben szokás volt az ünnepi asztalra tenni a karácsonykor elültetett búzát is. A gyűrűs, kör alakú sütemények az év ciklikusságát szimbolizálták, ezért a fánk is kedvelt finomság volt, bár nálunk inkább farsangi étel. Aki hosszú életre vágyik, nyújtson rétest és azt fogyassza el.

A népi hiedelmeknek, hagyományoknak se szeri se száma a nagyvilágban. Lehetetlen számon tartani vagy betartani az összes szerencsehozó szokást, ételt vagy mondást, azonban az biztos, hogy kicsit közelebb hozza hozzánk a régi népi babonákat, őseink kulturális szokásait, s talán egy kicsit minket is egymáshoz. Boldog, sikeres, szerencsés Új Évet kívánok!

Cukor hatásai az agyra és a szervezetre

A cukor nagyban hozzájárul ahhoz, hogy túledd magadat, ami részben az agyban kifejtett hatásának köszönhető. Amikor cukrot eszel, stimulálja az agy jutalomközpontját, így nagy mennyiségű boldogsághormon, dopamin szabadul fel.

Harc a lassú anyagcsere ellen

Sokak életét nehezíti meg a túlzottan lassú emésztés. Ennek oka, hogy a szervezetben nem működnek elég hatékonyan a metabolikus folyamatok, aminek olyan kellemetlen következményei lehetnek, mint például a székrekedés, de akár a hosszan tartó elhízásért is felelős lehet.

Érdekes ételek/alapanyagok a frankofón világból

A francia konyha egyértelmű jó hírneve él és virágzik. Ha azonban jobban a dolgok után nézzünk jó pár érdekes étellel/alapanyaggal találkozhattunk a francia nyelvű területek, az úgynevezett frankofón országok konyháiban. Íme néhány példa arra, hogy milyen furcsa, néha meghökkentő ételt találhattunk a nagy boltok polcain kint illetve az igazi helyi éttermekben.

Lassú anyagcsere tipikus okai

A normális anyagcsere alapvető szempont az egészséges testtömeg fenntartása szempontjából. A testünk ebben a tekintetben olyan, mint egy számítógép, vagy fordítva? Minél kevesebb program fut a háttérben, annál gyorsabban reagál az aktuális kihívásokra.

Gyorsan elkészíthető vendégváró falatok

Ha már körbetelefonáltuk a barátok és meginvitáltuk őket otthonunkban, illik megadni a tiszteletet, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy kifogástalan vendéglátóként maradjunk meg a távozó meghívottak emlékezetében.