Menü

Az vagy, amit megeszel

Talán ismerős a mondás: „Az vagy, amit megeszel”, de tudtátok-e, hogy az étel, amit elfogyasztunk, befolyásolhatja a memóriánkat?

Auriel Willette és kutatócsoportja az Iowai Egyetemen egy „jóllakottsági” hormont derítettek fel, amely, ha nagyobb mennyiségben van jelen, csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának valószínűségét. A kutatók egy erre a szakterületre specializált adatbázisban fellelhető adatokat felhasználva a kolecisztokinin (röviden CCK) nevű jóllakottsági hormont vizsgálták 287 ember esetében. A CCK a vékonybélben és az agyban is megtalálható. A vékonybélben a zsírok és a fehérjék felszívódásáért felelős, míg az agyon belül pontosabban a hippokampuszban helyezkedik el, amely az agy memóriaformáló régiója.

A kutatások során úgy találták, hogy a magasabb CCK szinttel rendelkezők esélye arra, hogy egy enyhe kognitív romlás alakuljon ki náluk (amelyet az Alzheimer-kór előfutárának tartanak) 65%-kal csökken.

Miért a CCK?

Alexandra Plagman vezető szerző azt nyilatkozta, azért a CCK-t választották, mert ez az a hormon, amely nagy mennyiségben kifejeződik a memóriaformálás során. A kutatócsoport tagjai látni szerették volna, van-e összefüggés a CCK szintje, valamint a memória és a hippokampuszban lévő szürkeállomány, plusz egyéb fontos területek között.

Megvizsgálták a p-tau és a tau fehérjéket is, amelyekről úgy vélték, toxikusak az agyra, hogy lássák, hatással vannak-e a CCK-ra és a memóriára. Az az eredmény született, hogy a tau fehérje szintjének növekedésével a magasabb CCK szint már nem volt összefüggésbe hozható a memória romlásával.

A kutatók azt remélik, hogy ezekkel az eredményekkel másokat is ösztönözni tudnak, hogy a táplálkozás összetevőinek megválasztására is figyeljenek, ne csak a bevitt kalóriamennyiséget nézzék.

Forrás: www.sciencedaily.com

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.