Menü

Az vagy, amit megeszel

Talán ismerős a mondás: „Az vagy, amit megeszel”, de tudtátok-e, hogy az étel, amit elfogyasztunk, befolyásolhatja a memóriánkat?

Auriel Willette és kutatócsoportja az Iowai Egyetemen egy „jóllakottsági” hormont derítettek fel, amely, ha nagyobb mennyiségben van jelen, csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának valószínűségét. A kutatók egy erre a szakterületre specializált adatbázisban fellelhető adatokat felhasználva a kolecisztokinin (röviden CCK) nevű jóllakottsági hormont vizsgálták 287 ember esetében. A CCK a vékonybélben és az agyban is megtalálható. A vékonybélben a zsírok és a fehérjék felszívódásáért felelős, míg az agyon belül pontosabban a hippokampuszban helyezkedik el, amely az agy memóriaformáló régiója.

A kutatások során úgy találták, hogy a magasabb CCK szinttel rendelkezők esélye arra, hogy egy enyhe kognitív romlás alakuljon ki náluk (amelyet az Alzheimer-kór előfutárának tartanak) 65%-kal csökken.

Miért a CCK?

Alexandra Plagman vezető szerző azt nyilatkozta, azért a CCK-t választották, mert ez az a hormon, amely nagy mennyiségben kifejeződik a memóriaformálás során. A kutatócsoport tagjai látni szerették volna, van-e összefüggés a CCK szintje, valamint a memória és a hippokampuszban lévő szürkeállomány, plusz egyéb fontos területek között.

Megvizsgálták a p-tau és a tau fehérjéket is, amelyekről úgy vélték, toxikusak az agyra, hogy lássák, hatással vannak-e a CCK-ra és a memóriára. Az az eredmény született, hogy a tau fehérje szintjének növekedésével a magasabb CCK szint már nem volt összefüggésbe hozható a memória romlásával.

A kutatók azt remélik, hogy ezekkel az eredményekkel másokat is ösztönözni tudnak, hogy a táplálkozás összetevőinek megválasztására is figyeljenek, ne csak a bevitt kalóriamennyiséget nézzék.

Forrás: www.sciencedaily.com

Amit nem mondtak el Neked az életmódváltásról

Mindenki az életmódváltás pozitív hozadékait hangoztatja, azt viszont nem szokás reklámozni, ami nem kellemes, ami áldozattal és lemondással jár. A diéta egy valóságos aknamező. Miért is?

A túlzásba vitt fehérjefogyasztás következményei

A túlzott fehérjebevitel máj- vagy vesekárosító hatása ma nem kellően alátámasztott, de dehidrációt, fáradékonyságot, ingerlékenységet és más kedvezőtlen jelenségeket valóban előidézhet, látens vagy tekintetbe nem vett ismert vesebetegségek esetén pedig ez a probléma is felszínre kerülhet. De ezek a feltételezések tényleg igazak, vagy csak mendemondák

Ételek pajzsmirigy- alulműködésére

A pajzsmirigy nem megfelelő működésének terápiája a gyógyszeres kezelés, viszont igen sokat tehetünk érte egy kellően összeállított étrenddel is.

Gluténérzékenység: divat vagy betegség?

apjaink egyre égetőbb kérdését adják a különböző ételintoleranciák, s míg a mai napra a cukorbetegek már nagyjából minden boltban tudnak maguknak vásárolni, a gluténérzékenyeknek még mindig nehéz dolguk van. Olykor az is problémát jelent, hogy ők maguk elfogadják ezt a betegséget, de ha azon túl is esnek, a környezetükkel megértetni a helyzetet még mindig nehéz.

Legjobb praktikák fáradtság ellen

A hosszú tél után, amelynek ideje alatt a szervezeted nem jutott napfényhez és elegendő friss táplálékhoz, itt az ideje, hogy pótold az energiatartalékaidat, és elhessegesd magadtól a szűnni nem kívánó fáradtság érzetét. A szakértők egyszerű, de annál hatékonyabb trükköket javasolnak számodra, amelyek segítségével könnyen lábra állíthatod magad.