Menü

Mit egyen a gyerek, ha sportol?

Fociedzés vége, este fél hét: a fiam farkaséhesen esik be a kocsiba, bizonyára más szülőknek is ismerős ez a szitu. Amióta focizni kezdett, azóta megállás nélkül mozog, s még jobban oda kell figyelnem arra, hogy mit egyen az én amúgy is vékony testalkatú gyerekem. Bedob ő szívesen bármikor egy csokit meg vaníliás szívecskét (kedvenc péksütije), azzal nincs baj, de az nem megoldás, hiszen a megfelelő vitaminok és tápanyagok bevitele egy sportoló gyerek életében különösen fontos. Erre nem elég a vaníliás szívecske.

Amióta a fiam sportol, hatalmas lelkesedéssel veti bele magát a hétköznapokba, különösen edzésnapokon lehet madarat fogatni vele, azonban sokkal vékonyabb lett, bizonyos szűkszárú nadrágokat nem is merek ráadni, mert olyan, mintha csak két bakancs lépkedne mellettem. Hogy elmondom neki a helyes táplálkozás fontosságát, az körülbelül pont annyira (nem) érdekli, mint a gyerekek nagy részét, azonban ha a gyerekünk sportol, kutya kötelességünk az étrendjét ehhez igazítani.

Aki edz, sok magnéziumra, káliumra, kalciumra és fehérjére van szüksége, illetve vasra és omega-3-ra is. A proteinbevitel miatt a hús nem maradhat el a sportoló gyerek étrendjéből, melyhez kiváló választás a csirkehús. A csirkemell 100 grammja 23 gramm fehérjét tartalmaz. A hal is jó fehérjeforrás, omega 3 tartalma miatt nagyon jó választás az étrendben. A spenót a magnéziumban és káliumban gazdag, s vastartalma miatt is fogyasztandó, 100 gramm spenót 58 mg magnéziumot, 633 mg káliumot tartalmaz.

Az olajos magvakat akkor is beírnám a cikkbe, ha nem sportolna a gyerekem, az uzsonnás dobozába heti többször is teszek diákcsemegét, ropogtatnivalót. A banán nagy kedvencem, edzés után nagyon jó szénhidrátforrás, emellett magnéziumot, s káliumot is tartalmaz, elengedhetetlen a sportoló gyermek étrendjében. Az ételek mellett a folyadékfogyasztás is kiemelendő, hiszen ha mozog a gyerek, a folyadékszükséglete is növekszik.

Ha mintaétrendben gondolkodnék, akkor reggelire rántottát, teljes kiőrlésű pékárut és frissen facsart narancslevet vagy gyümölcsös zabkását ajánlanék, tízóraira olajos magvakat, zabkekszet, ebédre nem túl zsíros húsételt, legjobb a csirkemell, nagy adag zöldséggel vagy rizzsel, edzés előtt vagy után egy müzli szeletet, zabszeletet, ásványvizet és banánt, vacsorára pedig sült csirkemellet, halat készítenék, esetleg durumtésztából készült tésztaételt.

A napi energia bevitelre figyelve, változatos étrendet összeállítva, s ügyelve a megfelelő folyadékfogyasztásra és vitaminok pótlására, nyugodtan engedhetjük edzésre a gyereket, energikus lesz, fitt és egészséges, a betegségek pedig messze elkerülik. Ha gyermekünk pedig komolyabb sportkarrierben gondolkodik, akkor azért javaslom, hogy a speciális igényekhez kérjük ki sportdietetikus tanácsát.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.