Menü

Folyamatosan változó időjárás - hogyan viseljük el?

Az odakinn röpködő mínuszok ellen tenni viszonylag könnyű: vitaminokat szedünk, jól felöltözünk, kerüljük a hideg ételeket és italokat. De ha egy hideg, szeles, dermesztő napot egy meleg, napsütéses nap követ, nehéz megállapítani, mi lenne a helyes viselkedés.

Főleg azért is, mert ilyenkor sem alulöltözni, sem túlöltözni nem tanácsos. Minden napra új haditervvel kell előállnunk, és a szervezetünknek minden nap új külső hatásokhoz kell alkalmazkodnia. A hidegben a testhőmérsékletünk védelmében rengeteg energiát kell felhasználnia, ilyenkor általában érdemes több ételt bevinni. Az enyhe időjárás azonban a szervezetünk pihenőideje, amikor sokkal kevésbé ellenálló a vírusokkal szemben, ezért a védelem érdekében muszáj több vitaminnal szolgálnunk az immunrendszerünk számára. Tehát tervben ez úgy néz ki, hogy a hideg napokon jöhet valami, amiben több hús és zsiradék található, az enyhe napokon pedig inkább natúr salátákat és leveseket tanácsos fogyasztani.

De mi legyen az öltözködéssel? Nos, az abszolút helytelen taktika az, hogy minden nap nagy hidegre készülök, aztán majd nap közben alakul. Hiszen ennek úgyis az a vége, hogy teljesen kimelegszünk, amely során sokkal könnyebb megbetegedni. Érdemes ehelyett minden nap figyelni az előrejelzést. Vagy, ha mindenképpen be akarunk öltözni vastagon, akkor inkább vegyünk fel hozzá vékonyabb kabátot. Éjszakánként pedig tegyük el a plusz takarókat. Fűtsük fel a szobát kellemes hőmérsékletűre, és próbáljunk meg rendesen, szimpla takaróval aludni. Ez fontos a tavaszi időre való átszokás szempontjából.

A vitaminok szedése semmilyen időjárás mellett nem megy ki a divatból, de a melegebb időjárás más módot kíván, mint a zimankós téli. Télen a tea, forró levesek és a déli gyümölcsök jelentik a természetes forrást, míg a február-márciusi idő már lehetővé teszi lassacskán a jobb minőségű zöldségek vásárlását. Ezért ilyenkor igyekezzünk jól bejáratott, biztos helyről minél frissebb zöldségeket megvásárolni, melyeket nyersen, salátaként vagy mártásként is elfogyaszthatunk. Emellett a gyógyszertárban kapható vitaminokat is szedhetjük természetesen, de a fajtája kiválasztásához mindig kérjünk segítséget a gyógyszerészektől, hiszen ők pontosan tudják, hogy miből mekkora mennyiségre van szükségünk.

Ne csüggedjünk el tehát, ha ma még fagy, mert holnap akár 15°C is lehet. És mindkét időjárásnak megvan a maga veszélye, ahogy a szépsége is. Nekünk csak fel kell készülni, és élvezni kell.

Teljes élet a futball erejével

Tarolt a magyar kispályás focicsapat a mentális betegségekkel küzdők nemzetközi tornáin. A Dinamo Hungary együttese a futball szeretete mellett többről is szól: a sporton, a közösségen, az élményeken és a sikereken keresztül járulnak hozzá a szkizofréniával élők állapotának javításához. A csapat legutóbb egy olaszországi tornán járt.

Érdekes ételek/alapanyagok a frankofón világból

A francia konyha egyértelmű jó hírneve él és virágzik. Ha azonban jobban a dolgok után nézzünk jó pár érdekes étellel/alapanyaggal találkozhattunk a francia nyelvű területek, az úgynevezett frankofón országok konyháiban. Íme néhány példa arra, hogy milyen furcsa, néha meghökkentő ételt találhattunk a nagy boltok polcain kint illetve az igazi helyi éttermekben.

Táborozás felnőttként

Nem, a tábor nem csupán egy olyan hely, ahová óvodás vagy iskolás gyermekünket küldjük, míg mi a végeláthatatlan munkával küzdünk a nyári időszakban. Táborba az ifjúság is járhat, akik közösségben akarják tölteni az idejük egy részét, és ugyanúgy felnőttek is, akik új élményekkel akarnak gazdagodni.

Amit senki sem szeretne hazavinni

A kellemes, nyárias időben szívesen keressük az árnyékos erdőket, órákig lehet barangolni, túrázni, terepen futni. Ezzel nem is lenne semmi baj, ha a kellemetlenkedő szúnyogokon kívül egyéb veszélyes vérszívók ne leselkednének ránk.

Nyaralás otthon

Nem mindenki engedheti meg magának, hogy ezen a nyáron Horvátországba utazzon, valaki a Balatonra sem jut el, mégis szeretné jól eltölteni a fülledt nyári napokat és a lehetőségeihez mérten kihozni a szünidőből, szabadságából a legtöbbet, legjobbat. Tegyük ezt!