Menü

A változókor testre és lélekre gyakorolt hatásai

Korai klimax

A menstruáció a korai klimax megjelenését megelőzően szabálytalanná válhat. Pajzsmirigybetegség is felboríthatja a korábban szabályos ciklust. A petefészkek állapotára pedig az FSH, LH, ösztrogén, progeszteron hormonok értékéből lehet következtetni. A korai menopauza petefészek elégtelenség következménye. A petefészkekben található petesejtek mennyisége az életkor előrehaladtával természetes módon csökken: 35 éves kor után folyamatosan öregszenek és átlagosan a nők 50 éves kora körül teljesen kimerülnek. Ennek hatására nő a csontritkulás, illetve a szív- és érrendszeri betegségek veszélye. A szövődmények megelőzése és a közérzet javulása elsősorban mozgással érhető el.

A változókor tünetei lehetnek:

- hőhullám

- hangulatingadozás (depresszió, eufória)

- éjszakai izzadás

- alvászavar

- hajhullás

- csökkenő nemi vágy

- gyakori vizelési inger

- csontritkulás

Hormonális zűrzavar

A labilis lelkiállapotért részben a hormonok felborulása a felelős. Az ösztrogén nem csak a testet befolyásolja, hanem a lelki életet is. Érzelemfokozóként hat és aktiválja a központi idegrendszert. A hormonszint ingadozása az ismert pszichés tünetekhez vezet. A stressz, a fáradtság és a testi betegségek befolyásolják az ösztrogénháztartást, és a hangulatra is hatással vannak. Azonban a külső életkörülményeknek is van része abban, hogy a változókorban az érzésvilág egy hullámvasúthoz való utazáshoz hasonlít. Sok nő önbizalma csökken és kilátástalannak találja magát a jövőben.

Alternatív gyógymódok

- E vitamin

A hőhullámokat csökkenti egyes szakértők szerint. Fontos tudni, hogy a 400 nemzetközi egységnél nagyobb mennyiségű E vitamin napi fogyasztása káros lehet.

- Jamgyökér

A mexikói jamgyökérnek magas a béta-karotin és dioszgenin tartalma ezért remek megoldást nyújt a hormonháztartással kapcsolatos problémákra. A jamgyökérben található DHEA, ami lényegében egy előhormonszerű anyag, így az ösztrogén, a tesztoszteron, a progeszteron és a kortikoszteron előanyaga. Hatására nem csupán a klimaxos tünetek mérséklődnek, de erősíti az immunrendszert, csillapítja a stresszt, valamint növeli a libidót is. Természetes progeszteronként helyreállítja a ciklust, valamint segíti a teherbeesést.

- Zsálya

A klimax okozta hőhullámok miatt a nők gyakran szenvednek fokozott izzadástól. Ez ellen a zsálya, remek izzadásgátló hírében áll, hiszen hamar összehúzza a pórusokat. Teája napjában többször (kétszer-háromszor) is fogyasztható, akár este, lefekvés előtt is, így csökkenti az éjszakai verejtékezést. Zsálya tea elkészítése: egy evőkanál zsályát forrázzunk le 3 dl vízzel, majd hagyjuk állni 5-10 percig! Leszűrés után fogyasztható, és mézzel édesíthető! Zsálya tinktúra: 2 dl vízbe 10-15 csepp. Fontos, hogy várandósság során nem alkalmazható!

Ne feledjük tehát, hogy ez nem betegség, hanem állapot! Próbáljunk sokat mozogni és ne hagyjuk el magunkat, figyeljünk a testi- lelki jelekre!

Szerző: Udvari Fanni

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.