Menü

Az álhírek kiszűrése, szelektálása

Pszichológiai háttere

Mivel az agyunknak gyerekkorunkban és felnőttként egyaránt szüksége van olyan megerősítő információkra, amelyeket a saját hiedelmeinkkel, korábbi tapasztalatainkkal tud azonosítani, ezért könnyű igaznak vélni az álhíreket, ha azok hasonlítanak saját elképzeléseinkhez. Hiába , ha megszólítja az érzelmeinket, sokkal kevésbé tudunk racionálisan gondolkodni a témáról. A nyomtatott sajtó korában, sőt még előtte is léteztek pontatlanságból vagy hatalmi, anyagi motivációból elkövetett téves információközlések, viszont mivel a sajtó nagy része gondosan szerkesztett volt az internet megjelenése előtt, egy-egy kiugró példától eltekintve a demokratikus országokban alapvetően minden szerkesztőség gondosan odafigyelt arra, hogy mit jelentet meg, alaposan leellenőrizve forrásait.

Hamis hírek

Mivel manapság sok időt töltünk a számítógép képernyője előtt és az okostelefonjaink társaságában, az elsődleges hírszerzési forrásunk az internet lett. Az elmúlt nagyjából tíz évben ráadásul már nemcsak a hírportálokról tájékozódunk, hanem a különféle közösségi média felületekről ,itthon főként a Facebookról . Az óriási információ áradatba könnyű becsempészni, ami beleolvad a hiteles tartalmak közé. A légből kapott információk sajnos a sajtó működését is rombolják, ami rengeteg problémát okoz. Emellett pedig a legfontosabb, hogy az emberi kapcsolatainkra is kihatnak, viták forrásává válhatnak.

Védekezés az álhírekkel szemben

- Legyetek nagyon figyelmesek!

- Ne higgyetek el mindent, amit láttok!

- Keressetek megbízható forrásokat és ragaszkodjatok ezekhez!

- Ttudjatok különbséget tenni igaz és nem igaz között!

- Vizsgáljátok meg az adott hírt több aspektusból!

- Ne érzelmi alapon döntsetek! Sok álhír éppen az emóciókra hat!

Hírszelekciós formák

- Negativitás: Abban egészen biztosak lehetünk, hogy rossz hírekből minden napra jut egy adag. Betörés, gyilkosság, baleset, hatalmi visszaélések, törvényszegés. Kutatások szerint azért érdekli mégis olyan nagyon az embereket a negatív híráradat, mert az emberiség korai időszakától kezdve azok maradtak életben, akik időben értesültek a veszélyekről és így fel tudtak készülni azok elkerülésésre.

- Aktualitás: Legyünk mindig naprakészek! Tudjunk mindenről a megtörténésük előtt, de legkésőbb a bekövetkezés pillanatában.Olyan érzetet kelt, mintha ott lennénk az esemény sűrűjében.

- Váratlanság: Minél váratlanabb egy esemény, annál valószínűbb, hogy bekerül a vezető hírek közé.

- Normasértés: Ez a pont erősen kapcsolódik a váratlansághoz, hiszen ugyanúgy a rendet, a normát borítják fel.

- Érdekesség: Ide tartoznak azok a hírek, amelyes különleges embereket mutatnak be hétköznapi helyzetben és fordítva. Feladatuk elsősorban a szórakoztatás.

- Rekordok. Általában ezek a hírek rendelkeznek a legnagyobb pozitív töltettel.

Nem érdemes tehát mindent elhinni, ami szembejön veled. Tájékozódj több forrásból és légy nagyon résen!

Szerző: Udvari Fanni

Bundás családtag érkezik

Legyen-e egy bundás kis társunk otthon? Egy szőrös családtag érkezésével kapcsolatban mindig van mit megbeszélni. Megbeszéljük, és eldöntjük, hogy lesz. Át kell gondolnunk, hogy ez bizony felelősséggel jár. Mégpedig nem kevés felelősséggel, hiszen egy másik élőlény sorsa és élete függ tőlünk.

Miért van szükségünk sematikus dolgokra az életünkben?

A körülöttünk lévő világ teli van átlagos, megszokott jelenségekkel. Ugyanaz a boldog befejezés a könyvekben, ugyanaz a kettősség a filmekben, ugyanúgy botladozó emberek a mozivásznon, és ugyanazok a tipikus életutak a barátaink között. A biztos pontokra épülő történeteknek pedig általában van keletje, s ezek sokszor az életünkben is megjelennek. De miért szeretjük a sémákat?

Elvágom, megégetem, beütöm… Háztartási balesetek

A háztartási baleseteknek és sérüléseknek megszámlálhatatlan formája van. Számtalan veszély leselkedhet ránk a saját otthonunkban is, ezeket pedig legtöbbször egy kis odafigyeléssel megelőzhetnénk, persze így is előfordulnak apróbb balesetek, sérülések. Mit tehetünk ilyenkor?

A tudatos vásárlás nem pénztárca kérdése

Sok rákkeltő anyagot, „szemét” kaját, adalékanyagot, műételeket és temérdek édességet veszünk, hozzádobunk mindig egy újabb műanyag szatyrot, néhány csokit, kekszet és plusz két nápolyit a fizetésre várva. Nem megvesszük, amit kell, hanem vásárolgatunk. Ha van is cetlink, kétszer annyi termék kerül a kosárba. Miért?

Igazi nőnapi Marvel csemege

A Marvel univerzum egy nagy korszaka hamarosan lezárul. A slusszpoénhoz azonban még hiányzott egy tökös csaj a csapatban. Itt van tehát a földöntúli erővel harcoló Marvel kapitány, aki tovább bővíti az eddigi filmes szuperhős világot. Minden adott tehát a 90-es évekbeli nosztalgia vasútra. Lássuk sikerült-e?