Menü

Az álhírek kiszűrése, szelektálása

Pszichológiai háttere

Mivel az agyunknak gyerekkorunkban és felnőttként egyaránt szüksége van olyan megerősítő információkra, amelyeket a saját hiedelmeinkkel, korábbi tapasztalatainkkal tud azonosítani, ezért könnyű igaznak vélni az álhíreket, ha azok hasonlítanak saját elképzeléseinkhez. Hiába , ha megszólítja az érzelmeinket, sokkal kevésbé tudunk racionálisan gondolkodni a témáról. A nyomtatott sajtó korában, sőt még előtte is léteztek pontatlanságból vagy hatalmi, anyagi motivációból elkövetett téves információközlések, viszont mivel a sajtó nagy része gondosan szerkesztett volt az internet megjelenése előtt, egy-egy kiugró példától eltekintve a demokratikus országokban alapvetően minden szerkesztőség gondosan odafigyelt arra, hogy mit jelentet meg, alaposan leellenőrizve forrásait.

Hamis hírek

Mivel manapság sok időt töltünk a számítógép képernyője előtt és az okostelefonjaink társaságában, az elsődleges hírszerzési forrásunk az internet lett. Az elmúlt nagyjából tíz évben ráadásul már nemcsak a hírportálokról tájékozódunk, hanem a különféle közösségi média felületekről ,itthon főként a Facebookról . Az óriási információ áradatba könnyű becsempészni, ami beleolvad a hiteles tartalmak közé. A légből kapott információk sajnos a sajtó működését is rombolják, ami rengeteg problémát okoz. Emellett pedig a legfontosabb, hogy az emberi kapcsolatainkra is kihatnak, viták forrásává válhatnak.

Védekezés az álhírekkel szemben

- Legyetek nagyon figyelmesek!

- Ne higgyetek el mindent, amit láttok!

- Keressetek megbízható forrásokat és ragaszkodjatok ezekhez!

- Ttudjatok különbséget tenni igaz és nem igaz között!

- Vizsgáljátok meg az adott hírt több aspektusból!

- Ne érzelmi alapon döntsetek! Sok álhír éppen az emóciókra hat!

Hírszelekciós formák

- Negativitás: Abban egészen biztosak lehetünk, hogy rossz hírekből minden napra jut egy adag. Betörés, gyilkosság, baleset, hatalmi visszaélések, törvényszegés. Kutatások szerint azért érdekli mégis olyan nagyon az embereket a negatív híráradat, mert az emberiség korai időszakától kezdve azok maradtak életben, akik időben értesültek a veszélyekről és így fel tudtak készülni azok elkerülésésre.

- Aktualitás: Legyünk mindig naprakészek! Tudjunk mindenről a megtörténésük előtt, de legkésőbb a bekövetkezés pillanatában.Olyan érzetet kelt, mintha ott lennénk az esemény sűrűjében.

- Váratlanság: Minél váratlanabb egy esemény, annál valószínűbb, hogy bekerül a vezető hírek közé.

- Normasértés: Ez a pont erősen kapcsolódik a váratlansághoz, hiszen ugyanúgy a rendet, a normát borítják fel.

- Érdekesség: Ide tartoznak azok a hírek, amelyes különleges embereket mutatnak be hétköznapi helyzetben és fordítva. Feladatuk elsősorban a szórakoztatás.

- Rekordok. Általában ezek a hírek rendelkeznek a legnagyobb pozitív töltettel.

Nem érdemes tehát mindent elhinni, ami szembejön veled. Tájékozódj több forrásból és légy nagyon résen!

Szerző: Udvari Fanni

Élet wifi nékül? Van!

Érdekes szókapcsolatot olvastam a mai fiatalokról: „digitális bennszülöttek”. Elgondolkodtató, hogy mennyire nő azok száma, akik már beleszületnek a digitális közegbe.

Önkénteskedési kisokos a magyar nagyvilágban – Kőrösi Csoma Sándor program

Magyarok mindenhol élnek a világban. Szerencsére kormányzati szándék is van a diaszpórában élő magyarok, illetve magyar származásúak kultúrájának ápolására. Ennek remek keretszerve a Körösi Csoma Sándor program, ahol legalább 20 éves magyar állampolgárságú fiatalok utaznak el helyi szervezetekhez, hogy tanítsanak magyarul, segítsenek programot szervezni és fenntartani a közösségi értékeket. Személyiség és egyéni kulturális fejlődés, remek programok, jó társaság, mire várunk még? Lássuk a részleteket.

10 érdekes étel az angolszász világból

Minden régiónak, legyen az virtuális vagy valós, megvan a sajátos ételspecialitása. A legutóbb a Kárpát-medence-i világ került terítékre. Természetesen a teljesség igénye nélkül, jöjjön hát egy szubjektív tízes meglepő és mulatságos étel felsorolás az ír, amerikai, angol, ausztrál, kanadai gasztronómiából.

Az egyetemről "kezdőknek"

Alig egy héttel a ponthatárok kihirdetése után az első örömöt felváltja az első pánik. Sok teendője van annak, aki most kezdi el tanulmányait a felsőoktatásban. Hogy ne legyen olyan nehéz, megosztunk néhány tippet.

Érdekes ételek a Kárpát-medencéből

Minden régiónak megvannak a sajátos ételspecialitásai. A legutóbb frankofón világ után most a Kárpát-medence kerül terítékre. Természetesen a teljesség igénye nélkül, jöjjön hát egy szubjektív meglepő és mulatságos étel felsorolás ebből a román-szlovák-szerb-magyar-német olvasztótengelyből.