Menü

Az álhírek kiszűrése, szelektálása

Pszichológiai háttere

Mivel az agyunknak gyerekkorunkban és felnőttként egyaránt szüksége van olyan megerősítő információkra, amelyeket a saját hiedelmeinkkel, korábbi tapasztalatainkkal tud azonosítani, ezért könnyű igaznak vélni az álhíreket, ha azok hasonlítanak saját elképzeléseinkhez. Hiába , ha megszólítja az érzelmeinket, sokkal kevésbé tudunk racionálisan gondolkodni a témáról. A nyomtatott sajtó korában, sőt még előtte is léteztek pontatlanságból vagy hatalmi, anyagi motivációból elkövetett téves információközlések, viszont mivel a sajtó nagy része gondosan szerkesztett volt az internet megjelenése előtt, egy-egy kiugró példától eltekintve a demokratikus országokban alapvetően minden szerkesztőség gondosan odafigyelt arra, hogy mit jelentet meg, alaposan leellenőrizve forrásait.

Hamis hírek

Mivel manapság sok időt töltünk a számítógép képernyője előtt és az okostelefonjaink társaságában, az elsődleges hírszerzési forrásunk az internet lett. Az elmúlt nagyjából tíz évben ráadásul már nemcsak a hírportálokról tájékozódunk, hanem a különféle közösségi média felületekről ,itthon főként a Facebookról . Az óriási információ áradatba könnyű becsempészni, ami beleolvad a hiteles tartalmak közé. A légből kapott információk sajnos a sajtó működését is rombolják, ami rengeteg problémát okoz. Emellett pedig a legfontosabb, hogy az emberi kapcsolatainkra is kihatnak, viták forrásává válhatnak.

Védekezés az álhírekkel szemben

- Legyetek nagyon figyelmesek!

- Ne higgyetek el mindent, amit láttok!

- Keressetek megbízható forrásokat és ragaszkodjatok ezekhez!

- Ttudjatok különbséget tenni igaz és nem igaz között!

- Vizsgáljátok meg az adott hírt több aspektusból!

- Ne érzelmi alapon döntsetek! Sok álhír éppen az emóciókra hat!

Hírszelekciós formák

- Negativitás: Abban egészen biztosak lehetünk, hogy rossz hírekből minden napra jut egy adag. Betörés, gyilkosság, baleset, hatalmi visszaélések, törvényszegés. Kutatások szerint azért érdekli mégis olyan nagyon az embereket a negatív híráradat, mert az emberiség korai időszakától kezdve azok maradtak életben, akik időben értesültek a veszélyekről és így fel tudtak készülni azok elkerülésésre.

- Aktualitás: Legyünk mindig naprakészek! Tudjunk mindenről a megtörténésük előtt, de legkésőbb a bekövetkezés pillanatában.Olyan érzetet kelt, mintha ott lennénk az esemény sűrűjében.

- Váratlanság: Minél váratlanabb egy esemény, annál valószínűbb, hogy bekerül a vezető hírek közé.

- Normasértés: Ez a pont erősen kapcsolódik a váratlansághoz, hiszen ugyanúgy a rendet, a normát borítják fel.

- Érdekesség: Ide tartoznak azok a hírek, amelyes különleges embereket mutatnak be hétköznapi helyzetben és fordítva. Feladatuk elsősorban a szórakoztatás.

- Rekordok. Általában ezek a hírek rendelkeznek a legnagyobb pozitív töltettel.

Nem érdemes tehát mindent elhinni, ami szembejön veled. Tájékozódj több forrásból és légy nagyon résen!

Szerző: Udvari Fanni

Szeretetnyelvek

Az, hogy van egy anyanyelvünk, és vannak nyelvek, melyeken meg tudjuk értetni magunkat, természetes. De nemcsak a beszédünknek van nyelve, hanem a cselekedeteinknek is. A homlokráncolás, a bólogatás, ökölrázás mind olyan jel, amit mindenki megért, még akkor is, ha nem egy nemzethez tartozik. De ami sokaknak meglepő, hogy különféle szeretetnyelvekkel rendelkezünk. Ezeket fogjuk most megismerni.

A szóbeli nyelvvizsga stressze

Mindenkinek aki továbbtanulásra adja a fejét szembe kell néznie a nyelvvizsga nehézségeivel. Íme néhány tipp, hogy a szóbeli nyelvvizsga kapujában se rettenjünk meg! Hajrá, sikeres vizsgára fel!

Hogyan (ne) viselkedjünk konditeremben?

Néhány egyszerű illemszabály betartásával mindenki kellemesebben és családias légkörben érezheti magát az edzőteremben, mely dolgokra figyeljünk oda, ha a sportnak ezt a fajtáját választjuk?

Borban az igazság és a tavaszi jókedv

Szeged 300. születésnapján újra vár Magyarország legnagyobb bormustrája, a 25. Szegedi Borfesztivál és Szeged Napja Ünnepségsorozat - amelynek neve egyet jelent a világ legbarátságosabb fesztivál-közönségével, a napfény, a borértők és a gyönyörű lányok városában, Szegeden!

Leánybúcsú kontra legénybúcsú

A közelgő nyár az esküvők szezonját is jelzi, és így értelem szerűen a leánybúcsúk száma is megnövekszik. Hogy ki hogyan szervez leánybúcsút és mi a menő mostanság?