Menü

Meglepően egészséges húsvéti falatok

Tojás

A tojásnak manapság rossz hírneve van, mivel a tojássárgája magas koleszterinszintet okoz, de számos tanulmány kimutatta már, hogy a szívbetegségeket kiváltó magas koleszterinszintet a telített és transz-zsírok fogyasztása váltja ki, nem pedig a tojás. A tojásban D-vitamin (többek közt ismert fogyókúrás vitamin) és kolin található (vitaminszerű anyag, amely a B-vitaminok családjába tartozik, mégsem igazi vitamin, mert a szervezetünk elő tudja állítani). Használjunk fertőtlenített héjú tojásokat, és különösen ügyeljünk a vásárlás körülményeire és a hűtőlánc folyamatosságára.

A hűtőlánc azt jelenti, hogy a boltokban hűtve tárolt árut – ami hűtött üzemből, hűtött kamionokkal érkezett – a lehető legrövidebb időn belül tegyük újra hűtőbe, esetleg hűtőtáskával szállítsuk haza. A főtt tojás maximum 2 órán keresztül maradhat hűtés nélkül, utána vissza kell tenni a hűtőbe. Ezért célszerű külön dekorációt készíteni és külön főtt tojást az ünnepi menükhöz, amit tálalásig hűtve tároljunk. Sose tegyük a főtt tojást vissza a tojástartóba, mert az ott könnyen szennyeződhet.

Torma

A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a frissen reszelt torma baktérium- és vírusölő hatása félnapon át tart. A torma antibakteriális hatását a benne található glikozidoknak köszönheti, a mustárolaj viszont fokozza a nyálkahártyák vérellátását, a kálium pedig serkenti a veseműködést. A reszelt tormát vese- és húgyúti fertőzések, valamint bronchitis esetén is ajánlják, és a felső légutak hurutja esetén a torma és méz keveréke kiváló gyógyír lehet. A népi gyógyászatban a frissen reszelt tormát pakolásként is hatásosan alkalmazzák. A torma csípős illóolajának belélegzése tisztítja a légutakat, ezért sok helyen a tormát az egészség szimbólumának tartják.

Érdekességek a tormáról: A régi időkben a tormát gyógynövényként termesztették, csak később vált a főtt és füstölt ételek közkedvelt ízesítőjévé. A torma csípősségét, erősségét enyhíthetjük, ha a frissen reszelt állapotban néhány percre betesszük a sütőbe, vagy ecetes cukros vízbe rakjuk. Állítólagos bélféreg űző hatása miatt a középkorban gyorsan elterjedt egész Európában. Magyarország jelentős mennyiségű tormát exportál nyugat-európai országokba.

Húsvéti sonka

A sonkákban (és általában a húsokban) levő foszfor sokkal könnyebben felszívódik, mint a gabonafélékben vagy hüvelyesekben levő foszfor. A húsok jelentős B12-vitaminnal szolgálnak. Kerüljük azonban a zsíros sonkák, szalámik, szalonnák fogyasztását, mert ezek magas zsír, só és nitrát/nitrit tartalommal bírnak. Egy tanulmány szerint a fahéjjal és kurkumával fűszerezett sonka egészségügyi áldás a II-típusú cukorbetegségre. Fogyasszunk tehát sovány sonkát, lehetőleg nyers állapotban vásároljuk, és mi magunk készítsük el. A házi füstölt sonkák sem ártalmasak, de napi 60-75 grammnál többet nem ajánlatos fogyasztanunk belőle.

Édességek

Vizsgálatokkal kimutatták, hogy a kakaóbab és makadám dió fogyasztása pozitívan befolyásolja, azaz csökkenti a koleszterinszintet. Így az ünnepre tudományos alapon csokoládés, makadám diós nassokat ajánlunk. Természetesen a csokoládéval is bánjunk körültekintően és olvassuk el a csomagoláson feltüntetett kakaótartalmat, minél magasabb, annál jobb minőségű a csoki és így annál jobb hatással lesz a koleszterinszintre.

Diétás Fehérjés Almás Krémes

Hozzávalók a piskótához:

3 db tojás

4 ek. zabpehelyliszt

2 ek. vaníliás fehérjepor

1 kk. sütőpor

7 ek. víz

2 ek. eritritol

1 db nagyobb alma (ha szeletelve tesszük a piskótába, viszont, ha reszelve, akkor legalább 2 darabra lesz szükségünk)

Hozzávalók a krémhez:

2 cs. vaníliás pudingpor

5 dl víz

2 ek. eritritol

2 tojásfehérje

1 kk. folyékony édesítő (ez kiváltható por állagú édesítőre is)

Tetejére:

4 dl cukrozatlan habtejszín

1 kk folyékony édesítő

cukrozatlan habfixáló, a biztonság kedvéért (a növényi tejszínt használsz, nem lesz rá szükséged)

Diétás krémes

Elkészítés:

• 3 tojásból piskótát sütünk /175 fokon, 15 perc/, úgy, hogy a sütőpapírral bélelt tepsi aljára almaszeletek teszünk. (A szeletelt almák helyett tehetünk reszelt almát is, csak akkor előtte kicsit ki kell nyomkodni a levét, ízlés szerint fahéjjal megszórhatjuk.) Ha a tészta megsült, felfordítjuk a tepsibe, hogy az almás része kerüljön felülre.

• A pudingot vízzel és 2 evőkanál eritritttel, ez lehet több is, attól függ, ki mennyire szereted édesen) sűrűre főzzük. 2 tojásfehérjéből 1 kávéskanál folyékony édesítővel kemény habot verünk, majd a meleg pudinggal elkeverjük.

• Ezután a tejszínből kemény habot verünk, majd a sütemény tetejére simítjuk. Én ebbe is tettem 1 kávéskanál édesítőt, plusz egy kis habfixálót, hogy tutira ne essen össze. 1-2 órára hűtőbe tesszük.

/Ez a réteg elkészíthető tejföllel vagy görög joghurttal is, összekeverjük édesítővel, zselatinporral és így megy a tetejére./

Fahéjjal meghintve, kockára szeletelve kínáljuk, hacsak nem állunk neki már a tepsiből kienni az egészet!

Szerző: Udvari Fanni

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.