Menü

Drasztikus szénhidrátmegvonás diétában

A glikogén vagy a glükóz hiánya zavart okoz az izomműködésben is. Ha ezekből a szénhidrátokból nincs elegendő a szervezetben, az az állóképesség és a fizikai teljesítmény nagymértékű csökkenését eredményezheti. Fontos tudni, hogy nőknél a fogamzás előtt kifejezetten hátrányos lehet a szénhidrátok drasztikus csökkentése, mert a teherbe eséshez szükséges megfelelő hormonműködést akadályozza. De az is figyelemre méltó, hogy az agy számára nélkülözhetetlen, szinte egyedüli energiaforrás a glükóz, amelynek fontos szerepe van az emlékezési és a tanulási folyamatok fenntartásában, javításában. A glikogén vagy a glükóz hiánya zavart okoz az izomműködésben is.

Alacsony energiaszint

Ez a pont leginkább azokra az emberekre vonatkozik, akik a szénhidrát minden formáját megvonják a szervezettől. Ha nagyon drasztikusan lecsökkented a szénhidrátbevitelt, az energiaszinted jelentősen le fog zuhanni, mivel a test számára az elsődleges energiaforrást a szénhidrát jelenti. Amikor nincs szénhidrát, a szervezet a glikogénhez nyúl, mert a zsírból- és fehérjéből való energia előállítás hosszadalmas folyamat. Ha kiürülnek a raktárak, fáradtságot, szédülést, hányingert, gyengeséget és koncentrációs zavart érezhetsz. Gyakran előfordul, hogy a szervezet a meglévő izmokhoz nyúl energiaforrásként, vagyis a felépített izomzatodból fogsz veszíteni.

Ingadozó vércukorszint

A finomított szénhidrátok eltávolítása sokak szerint nagyon hasznos a szervezet számára. Sokan bizonyára tudjátok, hogy a finomított szénhidrátok milyen hatással vannak a vércukorszintre. Ez a fajta szénhidrát okozza ugyanis a glükóz hirtelen megemelkedését, majd rövid időn belüli leesését. Az ilyen “hullámvasutazás” azt idézi elő, hogy a leesett vércukrodat újabb adag finomított szénhidráttal próbálod helyre rakni, ami pár órán belül újra leesik és minden kezdődik elölről. Az ilyen feldolgozott szénhidrátok (fehér rizs, cukor, fehér kenyér) helyett válaszd a teljes kiőrlésű vagy barna fajtákat, amivel meggátolod, hogy a vércukorszint hullámzását.

Menstruációs zavarok

Köztudott, hogy túlzottan alacsonyabb testzsír százalékkal (kb. 10% alatt) rendelkező nők esetében a menstruációs zavarok, sőt, extrém esetekben a teljes meddőség is előfordul. Az viszont kevéssé közismert tény, hogy az alacsony szénhidrát tartalmú diéták esetében is elő-előfordul valami hasonló. Egy 2003-as amerikai tanulmány szerint a 45%-a a ketogén diétát terápiás céllal követő (epilepsziások voltak) lányoknak teljesen felborult a menzesze, és amikor újra elkezdtek szénhidrátot kapni, ez hamarosan helyreállt. A táplálkozástudományi szakemberek többsége egyetért a jelenlegi nézettel, hogy még az extrém diéták esetében sem ajánlott tartósan a szénhidrátokat a teljes napi energiamennyiséget illetően 15%, sőt egyes dietetikusok szerint 30% alá vinni.

A nagyon alacsony (napi 100gramm alatti) szénhidrát bevitelt, csak olyan betegségeknél javasolják, mint az:

• Epilepsziás betegek

• Inzulin reziztensek

• Alzheimer- vagy Parkinson kóros betegek

• Számos rákos daganat esetében

• Extrém túlsúlyosaknál

Fogyassz naponta 1,5-2 gramm szénhidrátot testsúly kilogrammonként

Ha rendszeresen, hetente legalább 3-4 alkalommal edzel, akkor figyelj rá, hogy a napi tápanyagbeviteled 30-40%-át szénhidrátokból fedezd. Természetesen nem mindegy, hogy milyenekből! Válassz olyan lassan felszívódó szénhidrát forrásokat, mint a barna rizs, a bulgur, a zabpehely, a zöldségek, valamint a teljes kiőrlésű gabonafélék. Ne feledd, hogy a szénhidrát teljes megvonása a szervezettől könnyen az izommennyiséged rovására válhat, hiszen a szénhidrátok töltik fel az intenzív edzés során lemerült glikogén raktárakat, amik az izomszövetek épüléséért felelősek. Naponta a 1,5-2 gramm hasznos szénhidrát fogyasztása ajánlott testsúlykilogrammonként, ami egy 60 kg-s nő esetében 90-120 grammnak felel meg. Ügyelj arra, hogy a nap előrehaladtával csökkentsd a bevitt mennyiséget.

A nap vége felé csökkentsd a szénhidrát bevitelt

Mivel testünk elsősorban a szénhidrátokból nyeri az energiát, leginkább reggel, illetve a nap korai szakaszában van rá kimondottan szükségünk. Később már kevesebb "üzemanyagra" van szükségünk, ráadásul az esti órákban bevitt szénhidrát mennyiség már hajlamosabb zsírként elraktározódni, hiszen azt már nem használja fel a szervezetünk. Érdemes tehát a nap első felére időzíteni a nagyobb mennyiségű szénhidrátot, és este már csak fehérjét fogyasztani.

A szénhidrát mennyisége nagymértékben befolyásolja egy diéta sikerességét, de ha tudod, hogy hogy és mikor fogyaszd ezt a sokak által került, de mégis létfontosságú tápanyagot, akkor csak hasznodra válhat a kívánt alak elérésében.

Szerző: Udvari Fanni

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.