Menü

A Marvel univerzum a helyére került

„Valami véget ér..valami fáj.”

Valahogy én is ezt éreztem mikor kimentem a moziból a sorozatban 22. Marvel univerzum gyémánt, a stílszerűen Végjáték címre hallgató darabról. Gyermeki rácsodálkozással és lelkes rajongói szemekkel nézve is egyformán remek eposz született. A (rossz szóviccel élve) 22-es csapdáját elkerüli és nem válik öncélúvá a vásznon zajló sok térben játszódó történet. Minden, de minden hős visszatér egy nagy utolsó kalandra. Remek szórakozás ez a hajsza, amelyben a képregénybarátaink, akiken lassan egy generáció szocializálódott, ismét Thanos után erednek, hogy visszahozzák az előző részben eltűnt hősöket. Mint ismert ez az űrbeli nagy melák összegyűjtötte az összes mágikus követ és megölte az univerzum lakosságának felét. Azonban a szuperhősöket pont azért tartjuk, hogy megvívják ezt a harcot az embertelenül nagy pusztitást levezénylő gonosz ellen.

A küzdelem kezdetét veszi. Kár lenne bármit elmesélni erről a testes, háromórás utazásról, amely végén mindenki elégedetten csettinthet az ujjával. Egy picit talán zavaró a túlzó többi, egykori kalandra való reflektálás, de ez elkerülhetetlen volt egy korszakot, egy univerzumot lezáró mű esetében. Sajnos a szinkronról nem nyilatkozhattok, de az eredetiben remek kis viccecskék oldják a világ megváltók utolsó nagy közös kalandját. Külön piros pont a hangulatnak, amelyből ezúttal Thor lubickolhat csak igazán a kedvére. Minden jelenete zseniális, ilyen ha egy színész is jól szórakozik a forgatáson.

Ha már Végjáték, akkor jelentem, igen az utolsó Stan Lee cameo is a helyén van. Egy korszak lezárult, a végső harc pedig szimpla képregény aranylövés. Megkaptuk az adagunkat. Eddig is a 22-es volt a szerencseszámom, de ezután ez másnál is így lesz. A kissé talán túl hosszú játékidő viszont picit tömörré teszi a filmet, de ezt nézzük el neki. Minden a helyén van, minden szép. Most csend van, most béke van. Egy tulajdonképpen tét nélkül műfaj is képes ilyen magasságokba jutni. Erre találták ki a popcorn mozit.

Könyvtippek a strandra

Ahogy beköszönt a reggeli melengető napsütéses időszak, sokan egyből a strandszezonra és az oly régóta türelmetlenül várt nyári szabadságra gondolunk. Milliónyi tervet szövögetünk, hogyan váltjuk meg a világot abban az időszakban, amit a legideálisabb esetben inkább pihenésre kellene szánni. Sokan eltervezik, hogy ez lesz az ő időszakuk arra, hogy elvonuljanak a világ elől, és elbújjanak a könyvkupacuk között.

Borban az igazság és a tavaszi jókedv

Szeged 300. születésnapján újra vár Magyarország legnagyobb bormustrája, a 25. Szegedi Borfesztivál és Szeged Napja Ünnepségsorozat - amelynek neve egyet jelent a világ legbarátságosabb fesztivál-közönségével, a napfény, a borértők és a gyönyörű lányok városában, Szegeden!

4 tuti könyv, ha angolul szeretnél olvasni

Egy idő után az ember hiába jár nyelvtanárhoz, úgy érzi, nem fejlődik. Ha éppen nem jut időnk a nyelvórákra, nyugodtan fordulhatunk a könyvek világa felé.

Világ gaullistái egyesüljetek!

Több mint 12 millió néző volt kíváncsi 4 éve a galloknál a Mit tesz a jó Isten? (nálunk Bazi nagy francia lagzik) című a vígjátékba oltott már-már fizetett politikai hirdetésre a francia társadalom elfogadásáról és arról, hogy minden szép, ha együtt a család. A burzsoá Verneuil család, az élén a zseniális Christian Clavier-val pedig visszatér és újfent bemondja a tutit a francia mindennapokról és dicsőíti a gall kakas hatszögét. A politikai humor sem maradhat távol. Érdekes, idegesítő-klisés, elgondolkodtató, vicces..jöjjön tehát a 2. rész bemutatása.

Az atyai keresztek nyomában

A neowesternek mindig is a kritikusok nagy kedvencei voltak, a sorból mi sem maradhattunk ki. A párizsi születésű Jacques Audiard a remek Próféta, a díjesőben fürdő Csont és rozsda és az Arany Pálma díjas Dheepan után elhozta nekünk a Sister testvéreket (magyarul Testvérlövészek). A hangulat rendben van, azonban nem várt csavarok is várnak ránk ebben a westernben. Lássuk a részleteket.