Menü

A lustaság kialakulásának okai

Ugyanúgy ahogy legtöbb embertársunkra, a majmokra is jellemző az, hogyha a cél távoli, akkor sokkal kisebb hajlandóságot mutatnak dolgozni, mintha a cél kézzelfogható távolságban van.

Azonban, ha egy gént kikapcsoltak, akkor az addig lustálkodó majmok elkezdtek keményen dolgozni. Amerikai kutatók megtanították a majmokat arra, hogy meghúzzanak egy kart, amikor a komputer képernyőjén egy lámpa pirosról zöldre vált. Az állatoknak többször egymás után jól kellett a feladatot megoldani, hogy jutalmat kapjanak. Hogy tudják, mennyit kell még dolgozniuk, a számítógép képernyőjén egy szürke vonal a feladat előrehaladásával egyre világosabbá vált. Normálisan a majmok, amikor még sok feladat volt hátra a jutalomig, csak nyugodtan húzogatták a kart, és csak akkor kezdtek el gyorsabban dolgozni, amikor már csak néhány feladat volt hátra és a jutalom kézzelfogható közelségbe került.

Ezután a majmok agyába egy rövid DNS darabkát fecskendeztek, ami átmenetileg kikapcsolt egy gént, amelyről tudták, hogy az agy jutalomadás folyamatában szerepel. A gén a dopamin D2 receptor fehérjét kódolta, amely az agyban termelődő dopaminhoz kötődik, és ez a kapcsolat a jutalomhoz kapcsolódó kellemes érzéseket vált ki (Így, illetve itt hatnak például egyes kábítószerek is). Ha a gént kikapcsolták, a majmok nem törődtek vele, hogy a jutalomig hány feladatot kell még végrehajtaniuk. Abbahagyták a feladat halogatását, és teljes erőből dolgoztak a feladat megkezdésétől egészen a teljesítéséig, és egyre kevesebb hibát ejtettek. A kutatás alapján elképzelhető, hogy ezeknek az embereknek a dopamin D2 receptor mennyisége változott meg az agy bizonyos területein, melyet esetleg gyógyítani lehet.

Tippek a lustaság leküzdésére

Ne az egész hegyet nézd, csak a következő lépést!
A saját bőrömön is tapasztalom, hogy amikor elképzelem, mennyi mindent kell megcsinálnom egy cél eléréséhez, kaotikussá és ijesztővé válik. Koncentrálj az átláthatóságra és higgy magadban!
Bontsd lépésekre a feladatokat!
Gondolj bele, hogy milyen büszke leszel majd magadra, ha nem hátrálsz meg és inkább produktív vagy!
Adj Magadnak határidőket!
Te is tudod, ahogy a mondás tartja:
Teher alatt nő a pálma.

Másképp kifejezve, ahhoz, hogy kilépjünk a komfortzónánkból, fejlődjünk értsd: legyőzzük a lustaságunkat - nem árt, ha nyomás alá helyezzük magunkat.
Légy fegyelmezett!
“Ahhoz, hogy égjen a lámpa, folyamatosan csepegtetnünk kell belé az olajat.” (Kalkuttai Szent Teréz)
Ha sikerül felállítanod egy ütemtervet, és következetesen tartod magad hozzá, akkor könnyebb fegyelmezettnek maradnod, és nem esel a tétlenség hibájába.
Mindent a maga idejében
“Mindent szeretettel és szeretetből tegyetek, használjátok jól a jelen perceket, és ne aggodalmaskodjatok a jövő felől!” (Szalézi Szent Ferenc)
A szeretet a legerősebb fegyver a félelem ellen. A bukástól, erőfeszítéstől, elköteleződéstől való félelem a halogatás melegágya. Tűzd ki a napot, amikor cselekszel, és motiváljon a szeretet!

A jól megérdemelt pihenést sose keverjük össze a lustasággal! Időt kell szánni arra, hogy élvezni tudjuk a vágyott cél elérését, és fel kell töltődnünk energiával a további tevékenységekhez.

Szerző:Udvari Fanni

Nyári kalandok

Rengeteg regény, film és sorozat épül arra az elterjedt gondolatra, hogy nyáron az embernek esélye van másfajta életet élni, új dolgokat kipróbálni, kalandokba belevetni magát. De van-e a nyári kalandok mögött valami tartalom?

Van-e értelme szünetet tartani?

Azzal, hogy a világ és a róla alkotott képünk is egyre modernebb, sok új és nem annyira új gondolkodásmód terjed el napról napra. De hogy milyen módon éljük meg a kapcsolatainkat, azt mindig egyfajta különös misztérium övezi. Sokféle szintje és fokozata van, és még annál is több módja. A szüneteltetés az egyik olyan apró szelete ennek, amelyről meglehetősen eltérően tudunk gondolkodni. Mégis könnyebb volna, ha jobban értenénk, mit is jelent.

A csapatépítés fontossága

Tévedés azt hinni, hogy feleslegesek a csapatépítő hétvégék! Ezeknek az összeröffenéseknek minden látszat ellenére nagyon is van értelme, rendkívül fontosak, valóban építik a közösséget!

Kelj a nappal!

Képzeljünk el egy laza kocogást a felkelő nap fényében, vagy biciklizést a napsugaras mezőkön. Csodálatos a hajnali „érintkezés” a természetes napfénnyel. Csatlakozz a reggeli ébredés szerelmeseihez!

Mi vagy ki alakíthat ki jó csoportot?

Ha jól szétnézünk a világban, minden intézmény kisebb csoportokra osztja az emberek sokaságát. Csakhogy ezek nem önkéntes alapon alakulnak ki, és nem is feltétlenül szerencsés összetételűek. Mégis előfordul, hogy egy jó csoportdinamikával rendelkező, közösségnek tekinthető csoportosulás alakul ki. Ám ennek vannak bizonyos feltételei.