Menü

A lustaság kialakulásának okai

Ugyanúgy ahogy legtöbb embertársunkra, a majmokra is jellemző az, hogyha a cél távoli, akkor sokkal kisebb hajlandóságot mutatnak dolgozni, mintha a cél kézzelfogható távolságban van.

Azonban, ha egy gént kikapcsoltak, akkor az addig lustálkodó majmok elkezdtek keményen dolgozni. Amerikai kutatók megtanították a majmokat arra, hogy meghúzzanak egy kart, amikor a komputer képernyőjén egy lámpa pirosról zöldre vált. Az állatoknak többször egymás után jól kellett a feladatot megoldani, hogy jutalmat kapjanak. Hogy tudják, mennyit kell még dolgozniuk, a számítógép képernyőjén egy szürke vonal a feladat előrehaladásával egyre világosabbá vált. Normálisan a majmok, amikor még sok feladat volt hátra a jutalomig, csak nyugodtan húzogatták a kart, és csak akkor kezdtek el gyorsabban dolgozni, amikor már csak néhány feladat volt hátra és a jutalom kézzelfogható közelségbe került.

Ezután a majmok agyába egy rövid DNS darabkát fecskendeztek, ami átmenetileg kikapcsolt egy gént, amelyről tudták, hogy az agy jutalomadás folyamatában szerepel. A gén a dopamin D2 receptor fehérjét kódolta, amely az agyban termelődő dopaminhoz kötődik, és ez a kapcsolat a jutalomhoz kapcsolódó kellemes érzéseket vált ki (Így, illetve itt hatnak például egyes kábítószerek is). Ha a gént kikapcsolták, a majmok nem törődtek vele, hogy a jutalomig hány feladatot kell még végrehajtaniuk. Abbahagyták a feladat halogatását, és teljes erőből dolgoztak a feladat megkezdésétől egészen a teljesítéséig, és egyre kevesebb hibát ejtettek. A kutatás alapján elképzelhető, hogy ezeknek az embereknek a dopamin D2 receptor mennyisége változott meg az agy bizonyos területein, melyet esetleg gyógyítani lehet.

Tippek a lustaság leküzdésére

Ne az egész hegyet nézd, csak a következő lépést!
A saját bőrömön is tapasztalom, hogy amikor elképzelem, mennyi mindent kell megcsinálnom egy cél eléréséhez, kaotikussá és ijesztővé válik. Koncentrálj az átláthatóságra és higgy magadban!
Bontsd lépésekre a feladatokat!
Gondolj bele, hogy milyen büszke leszel majd magadra, ha nem hátrálsz meg és inkább produktív vagy!
Adj Magadnak határidőket!
Te is tudod, ahogy a mondás tartja:
Teher alatt nő a pálma.

Másképp kifejezve, ahhoz, hogy kilépjünk a komfortzónánkból, fejlődjünk értsd: legyőzzük a lustaságunkat - nem árt, ha nyomás alá helyezzük magunkat.
Légy fegyelmezett!
“Ahhoz, hogy égjen a lámpa, folyamatosan csepegtetnünk kell belé az olajat.” (Kalkuttai Szent Teréz)
Ha sikerül felállítanod egy ütemtervet, és következetesen tartod magad hozzá, akkor könnyebb fegyelmezettnek maradnod, és nem esel a tétlenség hibájába.
Mindent a maga idejében
“Mindent szeretettel és szeretetből tegyetek, használjátok jól a jelen perceket, és ne aggodalmaskodjatok a jövő felől!” (Szalézi Szent Ferenc)
A szeretet a legerősebb fegyver a félelem ellen. A bukástól, erőfeszítéstől, elköteleződéstől való félelem a halogatás melegágya. Tűzd ki a napot, amikor cselekszel, és motiváljon a szeretet!

A jól megérdemelt pihenést sose keverjük össze a lustasággal! Időt kell szánni arra, hogy élvezni tudjuk a vágyott cél elérését, és fel kell töltődnünk energiával a további tevékenységekhez.

Szerző:Udvari Fanni

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.