Menü

Egészséges, energiát adó magvak

Az avokádóhoz hasonlóan a magok is tele vannak szívbarát zsírokkal, ettől még azonban kontroll nélküli majszolásuk rövid úton tönkreteszi a diétánkat. Tanúsítsunk egy kis önmérsékletet, és élvezzük szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásukat!

Mandula

A mandulában rostok és fehérjék mellett jelentős mennyiségben található kalcium, cink, magnézium, kálium, foszfor, réz, vas és szelén, valamint E- és B-vitamin is. Rendszeres fogyasztásával (naponta egy kis maroknyi elegendő) hozzájárulhatunk a szívünk egészségének megőrzéséhez, javíthatjuk a koncentrációt és a memóriát, sikeresen küzdhetünk a székrekedés ellen. A várandós kismamáknak azért érdemes mandulát fogyasztani, mert a benne található tápanyagok hozzájárulhatnak a magzat egészséges fejlődéséhez.

Lenmag

A lenmagot az egyik legjobb emésztésserkentőnek tartják. Sok alfa-linolén sav és rost található benne, emellett olyan mikrotápanyagok, mint a mangán, a magnézium, a foszfor, acinkés a szelén. A lenmag nemcsak a székrekedés megelőzésében segít, de csökkenti az étvágyat és támogathatja fogyókúrás próbálkozásainkat is. Emellett javítja a koleszterinértékeket, megvéd a szívbetegségektől, stabilizálja a vércukorszintet is. A PMS-re hajlamos nőknek is érdemes fogyasztani, mert jelentősen csökkentheti a kellemetlen tüneteket.

Tökmag

A B-, E-, K- és C-vitaminokban, cinkben, mangánban, magnéziumban, vasban és foszforban gazdag tökmagban fitoszterolok is vannak, ennek köszönhetően nagyon jótékony hatással van az immunrendszerünkre, a koleszterinszintünkre, a hangulatunkra, az ízületi fájdalmakra, valamint a szívünk egészségére is. Támogatja a prosztata egészségének megőrzését is. Ráadásul, a tökmagnak jóval alacsonyabb a zsiradéktartalma, mint más olajos magvaknak.

Fenyőmag

A mediterrán konyhák egyik fontos alapanyaga a fenyőmag, mely A-, B-, D- és E-vitaminokat, vasat, magnéziumot, mangánt, kalciumot, cinket, káliumot is tartalmaz, emellett kiemelkedően magas a fehérje- és az aminosav-tartalma. Mivel sok benne az antioxidáns, nagyon hatékony a szabadgyökök ellen, így segít megelőzni azon betegségeket, melyek kialakulásához az oxidatív stressz is hozzájárul, Ezek közé tartozik például az érszűkület. Nagyon jót tesz az agyunknak, fokozza a figyelmet és a koncentrációs képességeket, csökkenti a fáradtságot és a stresszt is. Naponta két evőkanálnyit érdemes fogyasztani belőle, keverhetjük salátákhoz, de rizses ételekhez vagy süteményekhez, kenyérfélékhez is.

Chia mag

A kiegyensúlyozott fogyókúra egyik kulcsa az omega-6 és az omega-3 zsírsavak megfelelő aránya. 4:1 lenne ebben az ideális, ehhez képest a legtöbb diétánál 20:1 eredményt kapunk. Így könnyebben alakulnak ki gyulladások szervezetünkben, ez pedig könnyen vezethet a súlyunk növekedéséhez. Mit tehetünk? Elég körülményes minden este lazacot vacsorázni, ellenben kevés dolog egyszerűbb, mint egy kis chia maggal megszórni a salátánkat, gabonapelyhünket, palacsintánkat vagy akár más desszerteket is. Ezzel a trükkel pedig a világ egyik legmagasabb omega-3 koncentrátumú ételét csempésztük be az étrendünkbe.

Kesudió

A kesudió gazdag fehérje, foszfor, réz, magnézium és kalcium forrás, nem kéne a diákcsemege-kiegészítő szintjére süllyesztenünk. A magnézium már önmagában is nagyon kedvező hatással bír az egészségünkre nézve, például segít regenerálódni a fejfájásból, székrekedésből, álmatlanságból, esetleges izomgörcseinkből. Emellett erőteljesen támogatja az immunrendszert és az agyműködést. Ráadásul a kesudió biotint is tartalmaz, ami biztosítja, hogy hajunk fényes és csillogó maradjon.

Kendermag

A kendermag rostban és fehérjében gazdag, tartalmaz Omega-3 és 6 zsírsavakat, valamint más elengedhetetlen ásványi anyagokat. Joggal mondhatjuk rá, hogy ez egy szuperétel, ami jó hatással van az egészségünkre, és több krónikus betegséget is megelőzhetünk a fogyasztásával, mint például a rák vagy a szívbetegségek.

Egy tökéletes, egészséges és finom nasik lehetnek két étkezés között. A probléma a túl sokkal mindig az, hogy jótékony hatások nem nyilvánulnak meg. Ha túl sokat fogyasztasz belőle, akár az egészségedet is károsíthatod!

Szerző:Udvari Fanni

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?