Menü

Az agyrázkódás okai és (lehetséges) következményei

Elég, ha kimegyünk az utcára, és ott rosszul lépünk. Egy esés, egy szimpla ütés, egy rossz lépés is kialakíthat maradandó károkat bennünk. Az agyrázkódáshoz jóval kevesebb kell felnőttként, mint kisgyerekként. Egy tompa ütés a koponya valamely részére, még akkor is, ha hirtelen nem fáj annyira, nagyon veszélyes lehet.

Hogyan vehetjük észre az agyrázkódást?

A történés pillanatában leginkább sehogy. Vannak, akik utólag azt mondják, hogy érezték, amint az agyuk egy pillanatra megremeg, megrázkódik vagy vibrál. Mások azt mondják, hogy az ütést nemcsak kívülről, de belülről is érezték. Ám ez igen ritka, mivel maga az ütés egy pillanat műve, és abban a pillanatban a test még nem fogja fel a hatást. A koponyát ért trauma az azutáni percekben válik "valóssá", és meglehetősen fájdalmassá. A fejsérülést követheti szédülés, fülzúgás, megváltozott egyensúlyérzék, de lehet akár pillanatnyi emlékezetkiesés is a hirtelen következmény. Hosszabb idő eltelte után pedig a beteg tapasztalhat hányingert, tartós fájdalmat a koponya belső részén, szédülést, zsibbadást a végtagokban, étvágytalanságot, aluszékonyságot, fülcsengést vagy látászavart. Ha ezeket a tüneteket tapasztalod egy ütés után, vagy akár csak párat közülük, azonnal fordulj orvoshoz! Az agyrázkódás legkisebb gyanúja is orvosi ellátást tesz szükségessé.

Miért szükséges orvos segítségét kérni?

Ha a gyanú felmerül, érdemes kivizsgáltatnod magad. Ugyanis amellett, hogy a szakemberek gyógyszert írhatnak fel, elrendelhetnek különböző idejű pihenőket, az eset súlyosságától függően. Ha a helyzet úgy kívánja, kórházban is benntarthatnak, de ha ez nem történik meg, akkor is érdemes otthoni fekvéssel és alvással töltened az elkövetkezendő pár napot. Ugyanis súlyos következményekkel járhat az, ha ezt a kényszerpihenőt elmulasztod. Az agyadnak nagy szüksége van arra, hogy regenerálódni tudjon, és a kapcsolatai helyreálljanak. Ha ezt a regenerálódási folyamatot állandóan megakasztod mozgással, ugrálással, megerőltetéssel, akkor nemcsak pillanatnyilag fogod magad rosszabbul érezni, hanem maradandó következményeket is elszenvedhetsz. Később ugyanis könnyebben erőt vehet rajtad a frontérzékenység, vagy a még kínzóbb migrén. Tehát, ha csak a gyanúja felmerül az agyrázkódásnak, azonnal látogasd meg az orvosodat, és mindenképp pihenj pár napot sötét, ingerszegény környezetben!

Varga Ágnes Kata

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

Az UV-sugárzás veszélyei

Az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztettek meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők. Sokszor hallottuk már, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye.

A nevetés jótékony hatásai

Kitörő kacaj, elfojtott nevetés, röhögőgörcs, csendes rötyögés, vihorászás, szolid mosolygás. Hívhatjuk bárhogy, nevetni mindannyian szeretünk, hiszen ezzel a reakcióval az örömünket, a vidámságunkat fejezzük ki, azt, hogy valamin jól szórakozunk, bizonyos esetekben pont, hogy más embereken. Ez nem csupán egy öncélú jelenség, hanem egyfajta közös nyelvi eszköz is, amelyről az alábbi cikkben tudhatunk meg többet.

Makacs narancsbőr

Vajon hány alkalommal próbáltuk már a csodát ígérő, drága és mégis a kívánt hatásától messze elmaradt cellulit elleni krémeket? Sajnos a csodakrém ezúttal is a könnyebb, drágább és kényelmesebb választás, ám sokszor hatástalan.

Szebb bőr, kevesebb pattanás!

Van pár fontos vitamin, ami segít eltüntetni a makacs pattanásokat és belsőleg is támogatják a bőr egyensúlyát, illetve néhány tanács, amit érdemes megfogadni és máris jelentős javulás érhető el az arcbőr problémáinak terén. Nézzük!