Menü

Kókuszvíz jótékony hatásai

A kókuszvizet sokan összekeverik a kókusztejjel, pedig a kettő között nagy különbség van. A kókuszvíz a még éretlen kókuszdió magjában található tápanyagdús folyadék, míg a kókusztejet a már érett kókusz húsából áztatással nyerik.

C-vitaminban gazdag

A C-vitamin létfontosságú tápanyag a bőr egészsége szempontjából. Egy csésze kókuszvíz 24 milligramm C-vitamint tartalmaz, ami a napi bevitel körülbelül 40%-át jelenti. A bio kókuszvíz C-vitaminjaira szükség van, mert ez az anyag kell a kollagén termelődéséhez, ami egy olyan szerkezeti fehérje, mely biztosítja a bőr feszességét és rugalmasságát, illetve elősegíti a sebgyógyulást is. Antioxidánsként a kókuszvízben található C-vitamin védi a bőrt a különféle károktól, ezenfelül a kókuszvíz segíthez megelőzni a bőr szárazságát is.

Táplálja a bőrt

A szénhidrátok, amelyeket a test glükózzá alakít, segíti az emésztést és az anyagcserét, illetve fontos tápanyagnak számítanak a bőr egészsége szempontjából is. A kókuszvízben is értékes szénhidrátok bújnak meg, egy csészében 10 gramm, így a bio kókuszvíz is elsődleges energiaforrása lehet a bőrnek, ami a szénhidrátokat a szerkezetének megőrzéséhez használja fel. A glükóz szintén fontos eleme a bőrsejteketnek, így ha nem kapunk elegendő szénhidrátot, akkor a bőr szerkezete és megjelenése is romlásnak indul. Ezt a folyamatot azonban meg lehet előzni a bio kókuszvíz segítségével.

Minimalizálja az izmok feszültségét és a stresszt

A kókuszvíz fogyasztása olyan jó, mint egy masszázs. A benne található magnézium és kalcium miatt csökkenti az izmok terhelését és a stresszt. Ha nincs elég ilyen ásványi anyag a testünkben, nehezebb megbirkózni a minket érő nyomással. A kalcium az egészséges csontok, fogak megőrzése érdekében is elengedhetetlen, és segít az izmokat ellazítani, közte a szívizmokat is, ezzel csökkentve a stroke és szívroham kockázatát. A magnézium az idegrendszer azon részére van jó hatással, ami a nyugalomért felelős. A szerotonintermelésre is pozitívan hat, ami nem más, mint a boldogsághormon. A kalcium és magnézium együtt pedig karbantartja az izmokat. Egy stresszes napon különösen ajánlott emiatt a kókuszvíz fogyasztása, hogy nyugodt maradhass.

Dehidratáció

Gazdag káliumban és más ásványi anyagokban – ezért a kókuszvíz segít szabályozni a vízháztartásunkat ezzel rehidratálva a testet. Béltraktusban előforduló betegségeknél is használják a kiszáradás kezelésére. Másnaposságra enyhítésére is szolgál.

Biztonságos cukorbetegek számára

A kókuszvíz gazdag olyan ásványi anyagokban, melyre a cukorbetegnek szükségük van cukorszintjük kontrollálásában.

Vírusellenes

A kókuszvíz fogyasztása előnyös a vírusos megbetegedések (például infulenza) esetén az anti-vírusos és anti-bakteriális tulajdonságai miatt.Természetes módon fertőtlenítik a vizeletválasztó rendszert, ezáltal a húgyúti fertőzésekhez is segítséget nyújt.

Csökkenti a vesekő kialakulásának kockázatát

A kókuszvízben található ásványi anyagok, kálium és magnézium tartalom nagyban csökkenti a vesekő előfordulásának lehetőségét.

Tudományos kutatások igazolják, hogy a kókusz húsának szerkezete megegyezik a vérplazma felépítésével. Így ajánlott azoknak is sűrűbben fogyasztani, akik valamilyen betegség következtében legyengültek, vagy csupán méregteleníteni szeretnék szervezetüket.

Szerző :Udvari Fanni

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?