Menü

Kelbimbóból készült isteni receptek

A kelbimbó nem tartozik a legnépszerűbb zöldségek közé, pedig sok hasznos anyag van benne. Ahhoz képest, hogy zöldség, rengeteg fehérjét tartalmaz, ezenkívül magas a C- és a K-vitamin-tartalma.

SAJTOS-TEJFÖLÖS KELBIMBÓ

HOZZÁVALÓK:

5 dkg vaj

1 ek olaj

50 dkg kelbimbó (fagyasztott vagy friss)

bors

1 tk ételízesítő (csapott)

10 dkg sajt

5 dkg füstölt sajt

1 kis pohár tejföl

ELKÉSZÍTÉS:

A vajat egy mélyebb serpenyőben megolvasztjuk, hozzáadjuk az olajat, majd beletesszük a kelbimbót. Megpároljuk, megsózzuk. Ezután gyakori kevergetés mellett megpirítjuk, majd ízlés szerint megborsozzuk és meghintjük ételízesítővel.

Amíg puhulnak a bimbók, lereszeljük a sajtokat, és elkeverjük a tejföllel. Ráöntjük a kelbimbóra, és vagy összeforraljuk vagy a 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk 10-15 percre.

CSŐBEN SÜLT KELBIMBÓ MORZSÁVAL ÉS SAJTTAL

HOZZÁVALÓK:

50 dkg kelbimbó

2 tojás

1 dl tejföl

10 dkg reszelt sajt + a tetejére

őrölt szerecsendió

10 dkg zsemlemorzsa

kevés vaj

ELKÉSZÍTÉS:

1.) A kelbimbót megmossuk, megtisztítjuk, és a külső, csúnyább leveleit leszedjük. Sós vízben puhára főzzük, majd lecsepegtetjük.

2.) A prézlit kevés olvasztott vajon megpirítjuk, majd egy kikent jénaiba a kelbimbóval rétegezve letesszük.

3.) A tojást felverjük, sózzuk, szerecsendióval ízesítjük, összekeverjük a tejföllel és a reszelt sajttal, majd a kelbimbók tetején szépen eloszlatjuk. A végén még egy csomó reszelt sajttal megszórjuk az egészet, majd 200 fokon pirosra sütjük a sütőben.

MOGYORÓS KELBIMBÓ SALÁTA GRÁNÁTALMÁVAL

HOZZÁVALÓK

50 dkg kelbimbó

1 db gránátalma

10 dkg sózott földimogyoró

1/2 citrom leve

1 teáskanál cukor (vagy édesítőszer)

őrölt színes bors

2-3 evőkanál mogyoróolaj

ELKÉSZÍTÉS

A kelbimbó külső leveleit szedjük le, a zöldséget mossuk meg, csepegtessük le, vágjuk félbe, és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. Ízlés szerint sózzuk, frissen őröljünk rá borsot, és locsoljuk meg 1-2 evőkanál mogyoróolajjal (vagy más olajjal). Helyezzük előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 15-20 perc alatt készre.

A dresszinghez a maradék olajat keverjük össze a citromlével, ízlés szerint cukorral (vagy édesítőszerrel). A gránátalmát magozzuk ki úgy, hogy a fehér, hártyás része ne kerüljön bele.

A megsült kelbimbót tegyük bele egy tálba, szórjuk meg a gránátalma maggal és a mogyoróval, majd locsoljuk meg a dresszinggel.

Tálalhatjuk melegen, hidegen is. Kínálhatjuk sültek mellé, de így magában is fogyaszthatjuk pl. vacsorára.

Természetesen mindazért, amiért általában a zöldségek és a gyümölcsök ajánlhatóak: csökkentik olyan súlyos betegségek kialakulásának a valószínűségét, mint az elhízás, a cukorbetegség és a szív-és érrendszeri megbetegedések.

Szerző :Udvari Fanni

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!