Menü

Betegségek, amelyek a hajadról árulkodnak

Nem csupán a hajad szépségének, hanem az egészségi állapotának megőrzése is nagyon fontos. A hajproblémák, mint a hajhullás vagy a töredezés ráadásul nemcsak esztétikai probléma, hanem a szervezeted figyelmeztető jele is lehet, hogy valami nem működik jól.

Száraz, gyenge, vékonynak látszó haj

A túl száraz haj mögött számtalan ok állhat, akár a hajfesték vagy a hajszárító használata, sőt az uszodai víz is. De amikor a hajszálaink vékonyabbá válnak, az arra is utalhat, hogy a pajzsmirigyünk gyengébben működik, azaz pajzsmirigy-alulműködés miatt változott meg a hajunk minősége. Persze, csak a fej szőrzetünk állapotából még nem feltétlenül kell erre következtetnünk, de amennyiben más jelek is társulnak ehhez - testsúlygyarapodás, csökkent pulzusszám vagy fáradtságérzés - akkor ideje orvoshoz fordulnunk és a pajzsmirigy működésünket ellenőriztetnünk, amelyet egyszerű vérvizsgálattal el is lehet végezni.

Zsíros haj

A hajon észlelhető zsír valójában faggyú, amely a hajszálakat hivatott megvédeni a külső, károsító hatásoktól. Ha túl gyakran mossuk, elmossuk ezt a réteget is, a szervezet ezért fokozottabban kezd faggyút termelni, emiatt a haj még gyorsabban zsírosodik.Káros következménye is lehet annak, ha a haj zsírosodik. A faggyúmirigyek túlzott működésére visszavezethető zsírosodás a fiziológiai pH-érték elmozdulását, valamint a mikrobák és gombák megtelepedését is eredményezheti.

Férfiak kopaszodása

A férfiak hajhullásáért 90%-ban a genetika felelős. Noha a jelenség örökletes, nagyobb mértékben befolyásolhatja az anyai ág, mint az apai. Tehát, ha tudni szeretné, mit várhat, nézze meg az anyai nagyapja haját! A férfiak kopaszodása gyakran a halántéknál kezdődik, majd a fejtetőn folytatódik. A finaszteridtartalmú készítmények lassítják a hajhullást!

Nők kopaszodása

A korral járó hajelvékonyodás az egész fejen jelentkezik, ám a hajhullás leginkább a fejtetőn. A férfiakkal ellentétben a nők ritkán kopaszodnak meg teljesen, és sokkal lassabban hullik a hajuk, mint a férfiaknak. A közhiedelemmel ellentétben a hosszú haj nem terheli meg a hajhagymákat, nem okoz hajhullást. A hajmosás sem okoz hajhullást, ilyenkor csak az a haj hullik ki, ami amúgy is kihullana. Az 5%-os Minoxidil napi egyszeri használata segíti a haj növekedését és megakadályozza annak elvékonyodását.

Hajhullás

A hajhullás lehet foltos és szétszórt - diffúz. Mindkettő maradandó kopaszodáshoz vezethet abban az esetben, ha a szőrtüszők és a bennük található hajszemölcs - mely a hajhagyma belsejében található, és vérerek, valamint idegek kapcsolódnak hozzá - elpusztul. Ha azonban a hajszemölcs nem pusztul el, viszont a rajta elhelyezkedő gyors osztódásra képes alapsejtek - más néven mátrixsejtek - szaporodása egy időre megszűnik, átmeneti, fokozott hajhullás, következményeként pedig időleges kopaszság alakulhat ki. A hajhullásért a pajzsmirigy és a vműködésével kapcsolatos rendellenességek is felelőssé tehetőek, de könnyen lehet, hogy női hormonproblémák húzódnak meg a normálistól eltérő hajvesztés mögött. A hajhullás egyik gyakori kiváltó oka továbbá a rossz vérkeringés és az alacsony vérnyomás. A hajcsomókkal tömött fésűt nézegetve jusson eszedbe, hogy vitaminhiányra, egy drasztikus fogyókúrára és a túlzott stresszre egyaránt visszavezethető ez a probléma.Zónás hajhullásnak hívják azt a jelenséget, amikor a haj foltokban hullik. Ezt okozhatja valamilyen pszichológiai rendellenesség, helyi fertőzés, de az sem kizárt, hogy egy gyulladt fog vagy mandula áll a háttérben.

A fehérje építőeleme a hajnak. Ha nem viszed be megfelelő mennyiségű fehérjét a szervezetedbe, a hajad lassabban fog nőni, és a hajszálaid is gyengébbek lesznek. Kerüld el a hajhagymák gyengülését! Vigyél be minden étkezéssel és tízóraival/uzsonnával egy kis adag fehérjét!

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.