Menü

Mikor megy aludni a gyerek?

A felnőtteknek is fontos az alvás, de egy kisgyerek esetében még nagyobb szükség van a rendszeres és békés pihenésre, mely hozzájárul fejlődésükhöz és növekedésükhöz. Az elegendő alvás épp olyan fontos egy kisgyerek életében, mint a kiegyensúlyozott táplálkozás.

A pihentető éjszakai alvás, minden életkorban elengedhetetlen feltétele az egészségnek és a jó közérzetnek. A kialvatlanság a kisgyerekek esteében az óvodai és iskolai, illetve a családi életre is negatív hatással lehet, hiszen egy fáradt gyerek nem tud az iskolában teljesíteni, nem képes együttműködni a társaival, nevelőivel, szüleivel. A kevés alvás kihat ugyanis a fejlődésre és az egészségre akár egy egész életen át.

A minőségi alvás rovására mehet a gyermekeknél az elhízás, a különböző balesetekből adódó sérülések, az érzelmi problémák, az agresszivitás, a zaklatott idegállapot, a frusztráltság, a hiperaktivitás, a figyelemzavar, ami hatással van az iskolai teljesítményre – mondják a szakemberek.

A növekedési hormonok is éjjel választódnak ki a szervezetben, így a 9-10 után ágyba kerülő gyerek nem fog a kellő ütemben növekedni és fejlődni.

Mennyi alvásra lenne szükség? A legjobb, ha a gyerekek este kilenc előtt lefekszenek aludni. Hároméves korig 12–14 óra alvásidő ajánlott, míg háromévestől ötéves korig 11–13 órát pihenjen legalább a gyerek, ötéves kortól tízéves korig 10–11 órát kellene aludniuk. A pubertáskorral kicsit ez is összekavarodik, már nem fekszenek le korán, emiatt is koncentrálnak a tanulásra nehezebben.

A tizenévesek tipikusan későn fekvők, éjszakába nyúlóan hajlamosak netezni, mobilozni, chatelni. Reggel persze nehezen megy a felkelés, hiszen 8 órára be kell érniük az iskolába. Sok tanár arra panaszkodik, hogy diákjai az első órában képtelenek koncentrálni, sőt néhányan még el is alszanak. A kamaszok fejlődő szervezete egyértelműen több alvást igényelne.

Kutatások szerint a gyerekkori alváshiány összefüggésbe hozható a koncentrálóképesség és csökkenésével, a depresszió és egyéb pszichés problémák kialakulásával.

Az okostelefonok nyomkodása, a kütyüzés csökkenti az éjszakai alvás mennyiségét és az alvás minőségét is lerontja. Minden tabletezéssel vagy hasonló eszközzel töltött óra 20-25 perccel rövidítette meg az éjszakai alvást, ezért is javasolt alvás előtt 1-2 órával már letenni az okoseszközöket.

Természetesen tisztában vagyok vele, hogy a gyerekeket nem egyszerű letenni aludni 8 órakor, az utolsó utáni meséért is folyik a harc, de nagyon fontos következetesen betartani a lefekvési szabályokat. Hogyan segíthetjük az elalvást? Nem véletlenül találták ki az esti fürdést, hiszen lazító hatással van az izmokra és a lélekre egyaránt. Fürdés után meg kell teremtenünk a könnyebb elalvás körülményeit: a szobában fontos a csend, a nyugalom, a félhomály vagy éppen a sötét, lefekvés előtt egy alapos szellőztetés és a technikai kütyük használatának mellőzése.

Martinka Dia

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.