Menü

Vitaminok az egészséges élethez

A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára, viszont kellő mennyiségben az előállítására nem mindig képes, ezért tápanyag formájában kénytelen hozzájutni. 8 vitamin és ásványi anyag a boldog, fitt és egészséges élethez

1. C-vitamin

A C-vitamin az egyik legkiválóbb immunerősítő. Megvéd a fertőzésektől, segíti a felépülést a meghűléses betegségekből. A bőrre is nagyon jó hatással van: elősegíti a rugalmasságért felelős kollagén termelődését. Antioxidáns tulajdonsága révén megköti a rákkeltő szabad gyököket, csökkenti a vér koleszterinszintjét, a szívkoszorúér-betegségek kockázatát. Napi 500 mg szedése javasolt, meghűléses időszakban azonban emelhetjük az adagot 1000 mg-ra.

Forrásai: Citrusfélék, bogyós gyümölcsök, paprika, káposztafélék, spenót, sütőtök, édesburgonya

2. Vas

A hemoglobin képzéshez szükséges, ami az oxigént szállítja a sejtekhez. Növeli a betegségekkel szembeni ellenálló-képességet, segít megelőzni a kimerültséget. Naponta 15 mg az optimális mennyiség.

Forrásai: Máj, húsok, belsőségek, zöld leveles zöldségek, diófélék, gabonák

3. B-vitaminok

A különböző B-vitaminok mindig együtt fordulnak elő a természetben, együttesen tudják a legjobban kifejteni a hatásukat. Fontos szerepük van az idegrendszer, az emésztőszervek, a bőr, a haj, a szem és a máj megfelelő működésében, de a depresszió elkerülésében is segítségünkre lehet. Érdemes olyan készítményt vásárolni, amelyben az összes B-vitamin jelen van és tartsuk be az adagolást!

Forrásai: teljes kiőrlésű gabonafélék, máj, sörélesztő

4. D-vitamin

Nemcsak a csontok épségéhez nélkülözhetetlen, de az immunrendszer megfelelő működéséhez is. Ezen kívül az allergiás ekcéma és allergiás asztma megelőzésében is fontos szerepet játszik. A legújabb kutatások szerint naponta 1500-2000 nemzetközi egységnyi az ideális.

Forrásai: napfény (legalább fél óra. naponta), tejtermékek, tojás, tőkehal, belsőségek

5. Kálium

Alapvető szerepet játszik sejtjeink, ideg- és az izomrendszerünk megfelelő működésében, az izomösszehúzódáshoz, az izmok tónusának fenntartásához és a normál szívműködéshez nélkülözhetetlen. Az optimális mennyisége naponta 200 mg.

Forrásai: banán, sárgabarack, spenót, retek, gránátalma

6. Magnézium

Az idegrendszer működése szempontjából a legfontosabb ásványi anyag, amely a szív munkájának a hatásfokát is javítja. A B-6 vitamin segíti a felszívódását. A felnőtt férfiak napi magnéziumszükséglete kb. 350 mg, a nőké 250-300 mg.

Forrásai: olajos magvak, kakaó, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonák

7. Kalcium

Rendkívül fontos ásványi anyag, hiszen minden sejtünknek, szövetünknek szüksége van rá. A kalcium biztosítja a csontok szilárdságát, de a véralvadásban, a szívizmok összehúzódásában is nélkülözhetetlen. Naponta 800-1500 mg szedése javasolt, a D-vitamin segíti felszívódását.

Forrásai: tejtermékek, bab, szezámmag, mandula, brokkoli, tofu

8. Foszfor

A csontok és a fogak fontos építőeleme, de hat az idegrendszer működésére is, valamint a fehérje-, zsír – és szénhidrát-anyagcserében is fontos szerepe van. Szinte minden élelmiszerben megtalálható, ezért ritka, hogy hiányunk legyen belőle. Ideális napi adagja 800 mg.

Forrásai: máj, vese, olajos magvak, hüvelyesek, mák, sajtok

Sokan nem is gondolják, hogy a káros szenvedélyek az alkohol, a dohányzás is jelentős mértékben befolyásolja a szervezet vitaminkészletét. Rendszeres dohányzás esetén érdemes emelni a napi C-vitamin bevitelt, ám vesekövesség esetén csínján kell bánni e vitaminnal.

Ugyanakkor a választásnál az is lényeges, van-e valamilyen komolyabb vitamin -, ásványianyag-hiányunk, vagy épp csak szervezetünk vitaminraktárát szeretnénk feltölteni, felkészítve ezzel testünket egy nagyobb változásra.

Szerző: Udvari Fanni

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.