Menü

Tippek a fogyáshoz idősebb korban

Idősebb korban lassul az anyagcsere és az a tápanyag mennyiség, amelyet korábban fogyasztottunk sokkal jobban meg fog látszani az emberen. Ehhez sokszor hozzájárul a mozgásszegény életmód, és az élelmiszerek sokszor elégtelen minősége.

Idősebb korban is érdemes tartózkodni a radikális diétától, viszont, ha keveset mozog valaki, akkor, ha fogyni akar, meg kell magának szabnia egy elég komoly határt, amely felett nem lehet többet enni, például az egy napra számított kalóriabevitele nem lehet több 1400-1500 kalóriánál.

Szintén fontos, hogy a diéta ne legyen egyoldalú, mert így könnyen vitaminhiány alakulhat ki a szervezetben. Fiatalabb korban is nehéz erre figyelni, de idősebb korban is kerülni kell a cukros italokat, péksüteményeket, csokoládét, alkoholos italokat. Ezzel sok esetben a túlzott koffeinfogyasztást is elhagyja az adott személy, ami szintén fontos lehet.

Idősebb korban is sok zöldséget és gyümölcsöt kell enni, a fehérje pedig, túró, sajt, csirkehús, hal és némi tojás formájában kerüljön az asztalra.

Azonban mozgás nélkül tartós fogyás nincsen mert ezzel is további kalóriákat égetünk el, valamint meg lehet vele őrizni az izomtömeget és a jó kondíciót is.

Ebben a korban sokszor már a súlyzós és erőnléti edzések nap mint nap fárasztóak tudnak lenni, nem beszélve arról, hogy ízületi fájdalmakat és komolyabb sérüléseket is okozhat az edzés, ha nem megfelelően végzik őket.

Az egyik legjobb mozgásforma az úszás, amely nem csak, hogy kíméli az ízületeket, de alapvetően kalóriát is éget és segít az állóképesség megőrzésében is. Még jó mozgásforma lehet a kocogás, elliptikus tréneren való edzés, kerékpározás és a gyaloglás is. Ami viszont nem ajánlott az a lépcsőzés, guggolás és a nehéz súlyokkal való gyakorlatok.

Fontos, hogy idősebb korban az elhízás az életminőség romlásához vezethet és egészségügyi szempontból is nagyobb kockázatnak vannak kitéve a túlsúlyos emberek. Ilyen tipikus betegségek lehetnek a szív és érrendszeri problémák, cukorbetegség és a különböző ízületi problémák is.

Az edzés terén fontos, hogy ne arra törekedjenek, hogy nap mint nap túllépjék teljesítőképességük fiziológiai határát, mert a kívánt cél helyett kóros állapotok kifejlődését érhetik el vele. Ebben a korban inkább fontos, hogy a sporttevékenység után kellemes érzés hassa át testüket-lelküket. Természetesen az élettani folyamatok elől nem lehet elmenekülni, mert a fizikai teljesítmény csökkenése az emberi élet része, de cselekedeteinkkel befolyásolhatjuk és lassíthatjuk a folyamatot.

Szabó Máté

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.