Menü

Jótékony hatású ételek ízületi gyulladásra

Az ízületi gyulladás egy olyan betegség, amely megnehezíti a mindennapokat, hiszen alapvető mozdulatok fájdalommal járnak. A betegség nemcsak az idősebb emberek betegsége, fiatalok is éppúgy szenvedhetnek miatta. Bizonyos ételek szerencsére nagyon hatékonyak az ízületi gyulladás leküzdésében.

A kiegyensúlyozott étrend lassíthatja, de meg is előzheti az ízületek károsodását. Ebből a szempontból kiemelkedő a jó zsírok, antioxidánsok szerepe, beleérve az A-, C- és E-vitamint.

Az omega-3 zsírsavak fogyasztása nagyon ajánlott, mert az ezt tartalmazó ételek – többnyire a halak - csökkentik az ízületek duzzanatát, merevségét, és a reggeli fájdalom is jelentősen csökkenhet a hatásukra.

Kutatások alátámasztják, hogy az omega-3 zsírsavak remek gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek.

Szintén ajánlott étel gyulladásokra a fokhagyma, mely szintén gyulladásgátló hatással rendelkezik.

A fahéj is gyulladásgátló és ajánlott azoknak, akik ízületi gyulladásban szenvednek, de azoknak is, akik autoimmun betegséggel élnek.

A kurkuma is híres gyulladáscsökkentő, térdproblémákra kapszulában szedtem, nemcsak gyulladásgátló, hanem antioxidáns hatással is bír. Jobb, mintha gyógyszert kellene szednünk.

A citrusfélék sem maradhatnak ki a felsorolásból, hiszen nagyon hasznos tápanyagokat tartalmaznak. A grapefruit, a mandarin, a narancs vagy a citrom szintén csökkenti a gyulladást.

A bogyós gyümölcsök is enyhítik a betegséggel járó tüneteket, gyulladáscsökkentő hatásuk ismert.

A tejtermékek ellenzői ezzel nem értenek egyet, de valójában a tejtermékek is gazdagok kalciumban és D-vitaminban, ami hozzájárul a csontok egészségéhez.

A zöld leveles zöldségek is gazdagok klorofillban, antioxidánsokban, amelyek segítenek a gyulladáscsökkentésben és erősítik az immunrendszert.

Ízületi problémák, gyulladások esetén feltétlen fel kell keresni szakorvost, azonban a jól megválasztott étrend is rengeteget számít. Érdemes erre is odafigyelni, nemcsak gyógyszereket szedni. Tudni kell, hogy a túlsúly is extra terhet helyez az ízületekre, s hozzájárul a gyulladás fennmaradásához, ezért elengedhetetlen a normál súly fenntartása is.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?