Menü

5 étel, amit sosem szabadna mikróban újramelegíteni

Kétségtelen, hogy a mikrohullámú sütő nagyon megkönnyíti az ember életét, hiszen a leggyorsabb megoldás a melegítésre. Bár a legegyszerűbb a komplett fogást egy tányéron bedobni pár percre, néhány ételt mégis jobb frissen elfogyasztani, vagy nagyon körültekintően tárolni.

Az újramelegítés ugyanis nemcsak az étel élvezeti értékén ront, de komoly kockázata van az egészségre nézve, különösen, ha a lehűtésre és a tárolásra nem fordít kellő figyelmet az ember. A helytelenül tárolt ételeken ugyanis mit sem segít a mikrós hőkezelés: így pedig akár emésztési zavarokat, sőt, mérgezéses tüneteket is okozhatnak.

Rizs

Rizsből nagyon nehéz pontosan kiszámítani az ebédhez vagy vacsorához szükséges mennyiséget, szobahőmérsékleten viszont gyorsan romlik, a baktériumok szinte azonnal elkezdenek szaporodni benne, és a mikrós melegítés sem öli meg őket. A legnagyobb problémát az ételmérgezést okozó Bacillus cereus okozza. Ami nem fogy el a rizsből, azt még mindig jobb azonnal lehűteni.

Burgonya

A burgonyából is gyakran többet főz vagy süt az ember annál, mint ami egy étkezés alatt elfogy. Ennél is nagyon kell figyelni a tárolásra: szobahőmérsékleten a rizshez hasonlóan nagyon gyorsan baktériumteleppé válhat, és ezen már a mikróban melegítés sem segít, ezért étkezés után mihamarabb hűtőbe kell rakni. A nyers krumplit ezzel ellentétben viszont sosem szabad hűtőben tartani.

Csirkehús

A hűtve tárolt csirkehús egyszer biztonságosan újramelegíthető, de a mikrohullámú sütővel ennek tudatában sem árt vigyázni, különösen, ha az nem egyenletesen melegíti fel az ételt. Ellenkező esetben a húson baktériumok maradhatnak. Az egyenletes, alapos átsütésre már az elkészítéskor is nagyon kell figyelni, a kész sült csirkét pedig jobb hideg salátába tenni.

Gomba

A gombát még inkább ajánlott egy étkezés alatt elfogyasztható mennyiségben főzni, újramelegítés után ugyanis könnyen erős gyomorpanaszokat okozhat. Tovább növeli itt is az ételmérgezés kockázatát, ha huzamosabb ideig szobahőmérsékleten marad, ekkor ugyanis gyorsan szaporodni kezdenek benne a baktériumok.

Olajos ételek

Az olaj túlhevítése során karcinogén hatású bomlástermékek képződhetnek, ezért már a készítésnél vigyázni kell a hőmérsékletre, nem szabad füstölésig melegíteni, a használat után pedig nem biztonságos újra sütni benne. A mikrohullámú sütőben melegített élelmiszerekkel hasonló a helyzet: a magas hőmérsékleten tovább nő bennük az egészségre káros vegyületek aránya.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!