Menü

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Aki sportolt már életében az tapasztalhatta, milyen mikor izomgörcs lép fel, esetleg hányás, zavartság, izomgyengeség kíséretében. Ezeket a tüneteket leggyakrabban a szervezetünk elektrolit egyensúlyának felborulása okozza. Szervezetünk hőt termel, amit verejtékkel ad le.

Az elektrolit egyensúly akkor bomlik meg, ha nem pótoljuk megfelelően az izzadsággal elveszített létfontosságú ásványi anyagokat.

A futók többsége nyári melegben sótabletta segítségével, vagy más úton pótolják az elveszített ásványi anyagokat, de nemcsak a futók, bármely más fizikai munkát, más testmozgást végzőknek is gondoskodniuk kell az elektrolit pótlásról, mert szervezetből távoznak az izzadtsággal az ásványi anyagok, elektrolitok is.

Elektrolit például a só, a magnézium, a kalcium vagy a kálium. Ha sporttevékenység után csak vizet iszunk, nem pótoljuk, amit elvesztettünk és máris borul az egyensúly.

A hidratációra, a vízpótlásra is óriási szükség van, de a sóbevitel is fontos, ugyanis a szervezetünk sokkal nehezebben hidratálódik, ha nem kap elegendő elektrolitot.

A só (nátrium) az egyik legfontosabb elektrolit, ételekkel és italokkal is lehet pótolni, de a legegyszerűbb módszer sótabletta formájában bevenni.

A sótablettát a futók a nagy nyári melegben szokták alkalmazni, vagy hosszabb, kimerítő edzés esetén. Egy egyórás könnyebb sporttevékenység alkalmával el lehet tekinteni a sópótlásról, de ha félmaraton fut valaki 35 fokban, akkor bizony óránként pótolni kell az elektrolitot, mert a szervezetnek igénye lesz rá, azonban leginkább félmaratoni, maratoni vagy annál hosszabb távokon javasolják a sótablettát, izotóniás italokat.

A sótablettát sem szabad túladagolni, az előírt mennyiséget túllépve gyomorproblémákkal kell megküzdjünk, ami épp nem hiányzik mondjuk egy futóversenyen.

Én magam óránként szoktam egy sótablettát bevenni extrém nyári melegben, vagy 15 km feletti táv teljesítésekor, illetve intenzív edzések esetén. A sótabletta tartalmazza a sportolók számára kulcsfontosságú elektrolitokat a hatékony hidratáció és regeneráció érdekében.

A sóvesztést meg lehet állapítani könnyen, elég az edzés után ránézni a futóruhánkra, sapkánkra, lehet látni, hogy rászáradt a kicsapódott só, de az is jele lehet, ha edzés után a sós mogyorót, sós ételeket kezdjük el kívánni.

Természetesen mindenkinek magának kell kikísérleteznie, hogy melyik terméket milyen adagolásban kell szednie, mely sporttevékenységnél és milyen hőmérsékleti tényezőknél, hogy a sóháztartása egyensúlyban maradhasson.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.