Menü

Egészséges életmód kisgyermekkel?

Nagyon sok esetben hallom kisgyermekes szülőktől, hogy a gyermek nem eszi meg a zöldséget, gyümölcsöt, elutasítja az egészségesebb falatokat. Az egészséges életmód kialakítása időben, már a hozzátáplálás időszakában bevezetésre kell, hogy kerüljön.

A hozzátáplálás időszaka 4-6 hónapos korban kezdődik általában, az egyes ételeket lassan, fokozatosan, apránként vezetjük be, változatosságra törekszünk és egészséges életmódra. Vajon hol romlik ez el a későbbiekben? Néha ránézek a kamasz fiamra és közlöm vele, hogy visszasírom azt az időt, mikor válogatás nélkül ette a gyümölcsöket, habzsolta a sütőtököt, édesburgonyát, brokkolit.

Az egészséges étkezés nem hiszem, hogy a közösségbe kerülve romlik el, vagy az óvodai kosztban lenne a hiba, ma már sokkal tudatosabban és egészségesebben állítják össze az étkezéseket az intézmények is.

A gyerekeknél azért különösen nehéz az egészséges ételek szeretetét kialakítani és fenntartani, mert fogukra valót keresnek, a finom ízek után mennek, őket nem érdekli, hogy egészséges-e, csak azt, hogy finom legyen.

A gyümölcsöket be lehet csempészni a reggeli turmixokba, ezzel már egészségesen indul a napjuk, még akkor is, ha esetleg csak néhány kortyot fogyaszt el belőle.

A kisiskolás gyerekeknek könnyen csomagolhatunk kis dobozkában felszeletelt gyümölcsöket, zöldségeket, müzliszeletet, bár tény, hogy ez a ritkább eset a kóla és a chipsz meg a kakaóscsiga mellett.

A legtöbb gyermek oviból és iskolából - még ha kapnak uzsonnát is – érdekes módon mindig éhesen „esnek haza”, ilyenkor lehet eléjük tenni az egészségesebb menüt, hiszen, ha valaki éhes, kevésbé válogat. Ez a szabály egyébként nálunk érvényes a lefekvés előtti „éhes vagyok” utóvacsorákra, mely inkább a plusz félóra fennmaradásról szól, semmint a valódi éhségről, ekkor is érdemes az egészségesebb ételekkel próbálkozni, hiszen a fennmaradás érdekében akár a zöldséget, főzeléket is megeszi.

A közös főzés az egyik legjobb alkalom, hogy friss gyümölcsöt vagy zöldséget fogyasszon a gyerek, amit együtt készíthetünk el.

Természetesen nem lehet elkerülni - és nem is ez a cél -, hogy a gyermekünk ne egyen kevésbé egészséges ételeket, hiszen hiába csomagolnék almát egy osztálykirándulásra, valószínű nassolna a máséból, tehát semmiképp sem a tilos és a tiltott jelzőket használnám egyes élelmiszerekre, mindössze annyi a lényeg, hogy a mértékletesség elvét kövessük következetesen az étkezési szokások kialakításánál is.

A nagyszülők és a dédik amennyire meg tudják könnyíteni az életünket a segítségükkel, éppen annyira meg is nehezítik azt és tudomásul kell venni, hogy a nagyszülők dolga a kényeztetés, ami azt jelenti, hogy vagy előttünk adja a gyermeknek az édességet és tudunk róla, engedjük, vagy nem és akkor a hátunk mögött paktálnak le az unokákkal. De azt hiszem, ez így is van rendjén, mióta világ a világ. A nagymama sütije mindig belefér.

Nem említettük még, de a gyermekünk egészségének megőrzéséhez és egészséges életmódra neveléséhez feltétlen szükséges a rendszeres mozgás, amit azért a kisgyermekeknél kipipálhatunk, hiszen ők általában reggeltől estig mozognak, valamint a megfelelő és elegendő pihenés, ezért fontos, hogy a gyermekek időben ágyba kerüljenek.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.