Menü

A túlzott rostfogyasztás jelei

Biztosan tisztában vagy vele, a rostos ételek fogyasztása nagyon egészséges. Jótékony hatású a szív- és érrendszerre, a megfelelő anyagcsere működésre, a gyomor egészségére és a vér glükóz szintjének stabilizálására. Bár általában nem fogyasztunk eleget, ennek ellenkezője is megtörténhet, amikor is túl sokat fogyasztunk egyszerre, ráadásul rövid idő leforgása alatt, ami szintén problémákat okozhat.

Amikor rostot fogyasztasz, akkor azt általában sok folyadékkal, vagy nedvdús ételekkel együtt teszed, így a bélcsatornákon könnyedén halad végig a salakanyag. A probléma akkor keletkezik, amikor túl sok a rost, és kevés hozzá a folyadék. A folyadékhiány ugyanis kemény és csomós széklet kialakulásához vezet, ami az egész anyagcsere folyamatot megnehezíti. Íme, néhány jele és tünete annak, hogy túl sok rostot eszel, és túl gyorsan.

Változás a bélműködésben

A túl sok rost székrekedést és hasmenést egyaránt okozhat. Ne feledd, a rost egy olyan köteggé alakul a bélrendszerben, amely magába szívja a vizet. Ha nem ittál elég folyadékot, akkor könnyen kiszáradhat a bélrendszered, ami kemény és száraz széklethez vezethet. Ez különösen akkor jellemző, amikor feloldódó rostot fogyasztasz. Ilyenek például a zab, bab, alma, eper és az áfonya. Ennek ellenkezője, vagyis a hasmenés akkor következik be, amikor nem feloldódó rostot fogyasztasz. Ilyen például a búza, a korpa, a leveles zöldségek, a brokkoli és a paradicsom. Bár a nem feloldódó rostok fogyasztása segíthet a székrekedés természetes kezelésében, a túl sok és hirtelen fogyasztása hasmenéshez vezethet, hiszen szó szerint átmossa a bélcsatornákat.

Puffadás és gázok

A túl sok rost fogyasztása olyan kellemetlen tüneteket is előidézhet, mint a puffadás és a túlzott gázképződés. Ez főleg akkor következik be, amikor túl gyorsan eszel túl sok rostot, hiszen így nincs ideje lebomlani a tápanyagnak a gyomorban. Ennek következtében a bélben lévő baktériumok felszívják a maradék rostokat, és melléktermékként gázt termelnek.

Hasi fájdalmak

A bélműködés változása, a puffadás és a gázképződés mellett hasi görcsöket is okozhat a túl sok rost. Ez amiatt következik be, hogy a rost egyszerűen lelassítja vagy teljesen le is állítja az emésztést.

Ásványi anyaghiány

A rost egy kötőanyag, ami azt jelenti, hogy képes megkötni és felszívni a tápanyagokat, mielőtt a szervezet hasznosíthatná azokat. Ez elsősorban a vas, króm, réz, cink és kálcium felszívódását érinti. Bizonyos kutatások alapján lehetséges ezt megelőzni azáltal, hogy elég C-vitamint, halat és állati fehérjét fogyasztunk.

Mit tegyél, ha problémát okoznak a rostok

Ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalod, előfordulhat, hogy probléma van a rostbeviteleddel. Lehet, hogy túl gyorsan és túl sok rostot fogyasztasz, a nem megfelelő változatát eszed, vagy szükséged van némi plusz C-vitaminra és fehérjére. Azt tanácsoljuk, hogy próbáld ki a következőket:

1. Kísérletezz

Próbálj ki különböző fajtájú rostokat, de lassan és kis adagokban. Ha valamelyik problémát okoz, akkor próbálj ki egy másikat és figyeld, hogy annál is megjelennek-e a tünetek.

2. Lassan növeld az adagot

Ha kis adagokban képes vagy megemészteni a rostot, akkor próbáld meg hetente vagy kéthetente növelni az adagot. Ha észreveszel valamilyen tünetet, térj vissza néhány hétig a kisebb adagokra. Amint hetekig megint tünetmentes vagy, ismét kezd el növelni az adagot egészen addig, amíg el nem éred a napi tanácsolt mennyiséget.

3. Válts másik forrásra

Ha székrekedésed van, válts nem feloldódó rostra. Ha hasmenésed van, egyél több felszívódó rostot.

Ahogy azt már korábban megtanultuk, a legfontosabb a megfelelő bélműködéshez, hogy a rost és a folyadék egyensúlyban legyen. Mindenképpen igyál elegendő vizet a rostbevitel mellé, különösen, ha gyakran van székrekedésed.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!