Menü

Multivitamin – szükséges vagy sem

Manapság sajnos akkor is szükséges lehet különböző vitaminok pótlása, ha viszonylag egészségesen étkezünk, mivel a bolti élelmiszerek nem tartalmaznak elegendő vitamint ahhoz, hogy fedezzük akár csak a napi vitaminszükségletünket is. Fokozottan igaz ez télen, amikor egyébként is kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, valamint keveset tartózkodunk a szabadban és a nap sem süt annyit.

A tél egyik leggyakoribb témája az immunrendszer erősítése és védelme, még akkor is, ha épp nincs influenza szezon vagy valamilyen járvány. De vajon mindenkinek szükséges a vitaminpótlás?

Immunrendszerünk is, mint bármely más szervrendszerünk, a bélrendszeren át jut hozzá a szükséges tápanyagokhoz és vitaminokhoz, mivel azok itt szívódnak fel a bevitt táplálékból. De mi történik akkor, ha a bevitt táplálék nem tartalmaz elegendő vitamint és tápanyagot a szervezetünk megfelelő működéséhez? Ilyenkor ajánlott vitaminpótlással fedezni a hiányzó mennyiséget. Ki az, aki naponta legalább fél kilogramm zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt? Biztosan vannak néhányan, de a legtöbbünk nem fogyaszt ennyit, pedig általánosan ez volna az a mennyiség, ami fedezné a napi vitaminszükségletünket, nem beszélve az olyan ásványi anyagokról, amik csak néhány élelmiszerben található meg. Ráadásul télen egyébként is kevesebbet fogyasztunk ezekből az élelmiszerekből, így fontos, hogy figyeljünk a vitaminkiegészítésre.

Bár valóban jobb, ha természetes módon, zöldségekből és gyümölcsökből tudjuk fedezni a vitaminszükségletünket, azonban így lehetetlen számontartani a pontos mennyiségeket, míg a különböző vitaminkészítmények esetében szinte hajszálpontosan számon tudjuk tartani, mennyit vittünk be aznap. Ráadásul kutatók azt találták, hogy a mai élelmiszerek vitamintartalma jóval kevesebb, mint mondjuk egy generációval korábban. De honnan tudjuk, milyen és mennyi vitaminra van szükségünk?

A vitaminhiánynak jellegzetes tünetei vannak, mint például az elvékonyodott haj vagy hajhullás, a körmök töredezettsége és rajtuk megjelenő fehér foltok, vagy épp a gyakori fáradtságérzet és karikás szemek. Ha ezeket tapasztaljuk, jó eséllyel vitaminhiányban szenvedünk és nagyobb figyelmet kell fordítanunk a bevitt táplálékra és étrendkiegészítőkre.

Bár a multivitamin egy kényelmes és egyszerű megoldás erre, hiszen ahogy a nevében is látszik, tartalmazza a legtöbb szükséges vitamint, azonban a kombinált készítmények sosem tartalmaznak annyit, mint a külön-külön összeválogatott készítmények. C-vitaminból érdemes egész évben fogyasztani, D-vitamin fogyasztása kifejezetten télen ajánlott, De egész évben is érdemes lehet szedni, ha keveset tartózkodunk napon. Ettől függetlenül a multivitaminok szedése szinte egész évben hasznos lehet.

Hogy milyen formulát választunk, az főként azon is múlik, milyen étrendet követünk, de szinte mindenki megtalálja a megfelelő kiszerelést. A pezsgőtablettákat például kifejezetten gyerekeknek szokták ajánlani, de akkor is kiváló, ha például gyakran elfelejtünk elegendő folyadékot fogyasztani, mivel a tablettát legalább 3 dl vízzel kell feloldani. Az italporoknak magasabb a hatóanyagtartalma és gyorsabban szívódnak fel, viszont a tabletta és kapszula formában bevitt vitaminok hasznosulása jobb. Az sem utolsó szempont, hogy míg az italporokat étkezés közben is elfogyaszthatjuk, addig a tablettákat érdemes étkezés előtt bevenni, ami, ha érzékeny a gyomrunk, hasfájást is eredményezhet.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.