Menü

Lázcsillapítás házilag

A láz nem betegség, csak tünet. Ha lázasak vagyunk, okkal gyaníthatunk a háttérben valamilyen betegséget. A lázat leggyakrabban különböző baktériumok és vírusok okozta fertőzések váltják ki, ezek mellett azonban lázas állapot állhat elő még gyulladások vagy daganatos és allergiás betegségek velejárójaként is.

A lázas állapot kiváltói között főként a nátha, az influenza, koronavírus fertőzés, a torok-, bél- vagy gyomorfertőzések és a májgyulladás fordulnak elő.

Mi történik láz esetén a testünkben?

Egy felnőtt ember testhőmérséklete egészséges működés esetén 36 és 37,2 °C között mozog. Ez azonban nem egy kőbe vésett törvény, mert a normális érték egyéntől és napszaktól függően ingadozhat. Pl. étkezéseknél, és intenzív sportolás közben is a normál érték fölé emelkedhet. A gyerekeknek magasabb a testhőmérsékletük, és náluk a napi ingadozás is szélesebb spektrumú, mint a felnőtteknél.

A lázról akkor beszélünk, amikor a hőtermelés és hőleadás aránya eltolódik. A változást az agyban lévő hipotalamusz okozza. Működése következtében egy pirogén nevű anyag szabadul fel a fehérvérsejtekből. Általában 37,5 °C-ig hőemelkedésről, afölött viszont már lázról van szó.

A magasabb testhőmérséklet jelentősen lassítja egyes baktériumok és vírusok szaporodását és ezáltal csökkenti azok károsító hatásait. Ezzel egyidőben fokozódik a szervezet védelmét biztosító immunanyagok termelése. A láz tehát eredendően hasznos jelenség, amelynek teljes megszüntetése nem feltétlenül szükséges. Ugyanakkor a tartósan magas láz keringési elégtelenséget, sokkot, tudatzavart, csecsemőknél pedig lázgörcsöt is okozhat, ezért fontos a kicsik lázának helyes csillapítása.

Mivel a tartósan magas láz a szervezetet nagyon igénybe veszi, fontos, hogy a lázat már az orvos érkezéséig, tanácsáig csillapítsuk. A gyermekeknél indokolt lehet a gyors lázcsillapítás gyógyszerrel, de, ha tehetjük, inkább forduljunk a jól bevált házi módszerekhez.

Mit tehetünk láz esetén?

A lázas beteget nem célszerű nagyon felöltöztetni vagy meleg takarókkal betakarni. A sok ruha és a meleg takaró ugyanis akadályozza a test megnövekedett hőjének leadását. Tilos a forró fürdő, valamint a forró ételek és italok fogyasztása. Sokan isznak ilyenkor gyógyteákat, de ezeket lázas állapotban langyosan célszerű fogyasztani.

Folyadékpótlás

Lázcsillapítás gyógyszerek nélkül. Ha valaki lázas, jobban verejtékezik, mert a teste így védekezik a túlmelegedés ellen. A verejtékezéssel veszített folyadékot folyamatosan pótolni kell. Kicsiknél nagy a veszélye ilyenkor a kiszáradásnak, náluk ezért különösen fontos a folyadékpótlás! Felnőtteknél is szükséges, ugyanis a folyadékveszteséggel a verejtéktermelés is csökken, ezáltal a láz emelkedik.

Hűtőborogatás és hűtőfürdő

Lázcsillapítás vizes borogatással. A hűtőborogatást célszerű a homlokra, csuklókra és a bokákra tenni. Ha nagyon magas a láz, akkor nem túl hideg vizes törölközőbe vagy lepedőbe is tekerhetjük az egész testet.

A hűtőfürdőnél ügyeljünk, hogy a test hőmérsékletével egyezzen meg a víz hőmérséklete, majd további hideg víz adagolásával hűtsük le 32-33 °C-ra. A fürdővíz érje a test minél nagyobb felületét, de 5-10 percnél tovább ne ültessük benne a beteget.

Lázcsillapítás házilag krumplival

Régi erdélyi lázcsillapítási módszer ez, amit gyerekeknél is alkalmazhatunk. Magas láz esetén fogjunk néhány nyers burgonyát, reszeljük le és kössük a talpunkra, majd a lábunkat jól takarjuk be. Rövid időn belül lehúzza a lázat, akkor is, ha már a gyógyszerek nem segítenek.

Mikor levesszük a burgonyát, ne lepődjünk meg: forró lesz és szinte teljesen száraz. Célszerű a lábunk alá nejlonzacskót és egy régi törölközőt tenni, különben a krumpli foltot hagy a lepedőn, amit csak fehérítővel tudunk eltávolítani.

Ez egy nagyon egyszerű módszer a láz csillapítására. Mielőtt mást megpróbálnál, próbáld ki ezt! Nem kellemetlen, és gyors eredményt érhetünk el vele, akár pici gyerekeknél is bátran alkalmazható.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.